[Supernatural Movies]

Franchise végigjátszás #3 - Rémálom az Elm utcában

2020. június 05. - Supernatural Movies

Freddy Krueger a Rémálom az Elm utcában-filmek gonosza, az álmok mestere, a horrorfilmek egyik, ha nem a legnagyobb karaktere. Mindenki ismeri, még az is, aki egy percet nem látott az alkotásokból, de a barna kalapot, a zöld-piros pulóvert vagy a pengékkel felturbózott kesztyűt álomból felébredve, gondolkodás nélkül is összepárosítja. Wes Craven a 80-as évek közepén, 1984-ben nem csak egy átlagos horrorfilmet forgatott le, hanem megalkotta a zsáner egyik ékkövét. A film azóta franchise, Robert Englund halhatatlan legenda, Freddy pedig popkult ikon lett, aki játékok, képregények és további horrorfilmek keretei között mutatta meg, hogy miért is az, aki.

fred_1.jpg

Ezúttal górcső alá vesszük az összes eddig elkészül epizódot, beleértve a széria 7 részét, a Péntek 13-as crossovert és a mindmáig egyetlen létező remake verziót.

"Egy, két, Freddy hozzád lép"

Rémálom az Elm utcában - Nem húzom az időt...Freddy Krueger számomra A horror ikon. Nagy valószínűséggel ehhez az is hozzájárul, hogy ő volt az első horror karakter akit láttam, akitől először rettegtem, aki először álmatlan éjszakákat okozott, és aki miatt a mai napig félek a sötétben. Miért van ez? Csupán azért, mert Wes Craven nemcsak, hogy megteremtett egy szörnyet, de mindezt olyan atmoszféra társaságában tárja a néző elé, hogy a kevésbé félősek is bizony...megremegnek néha. Hiába az idétlen pulcsi, és az egyszerű kalap, Freddy rátelepszik a lelkedre, megszorítja, és nem ereszt addig, amíg ketté nem hasít a pengéivel. És ha úgy tartja kedve, egy-két perverzebb poént is megereszt, csakhogy teljesen összezavarjon és mégjobban magad alá csinálj, amikor lecsap. Plusz emellett a sztori jól felépített, a színészek jók, a gyilkolások brutálisak és a korhoz képest remekül néznek ki...kétségtelen, hogy 1984-ben kultfilm született. (Creativ3Form)
remalom_1_1.jpg

Rémálom az Elm utcában 2: Freddy bosszúja – A Rémálom az Elm utcában széria sem úszta meg a folytatások átkát, azaz hiába akarsz többet és jobbat, nem fogod tudni megugrani az első rész szintjét. Noha sokan nem igazán szeretik a második epizódot, én mind a mai napig teljesen jól elszórakozok azon, ahogyan Freddy új lehetőséget keres arra, hogy gyilkolni tudjon. Az ötletek mind jók, a kivitelezés felemás, de ami a legfontosabb, hogy két rettentő fontos dologban viszont nem hibáztak a készítők; Több és jobb Freddyt kaptunk, illetve az atmoszférát is sikerült újra megteremteni. (Remy)
remalom_2.jpg

"Három, négy, mindig észnél légy"

Rémálom az Elm utcában 3: Álomharcosok - Harmadjára valami újat kellett húznia a készítőknek, és nem tarthatták Freddy-t a négy fal között, kipécézve áldozatának egy-két embert. Okés, hogy az előző részben egy ponton tiszteletét tette egy medencés bulin, de annál most többre lesz szükség. Ezt pedig meg is kaptuk, mégpedig fantasztikus mértékben. Freddy ezúttal egy zártosztályon teszi tiszteletét, ahová az olyan fiatalokat küldték, akiket korábban kísértett már álmukban. Rövid időn belül pedig ez a zártosztály lesz Freddy játszótere. Ám egy régi "ismerőse", Nancy visszatér és megtanítja a bentlakókat, hogy az álmuk csak is az övék, és ha elég bátrak, felvehetik Freddy-vel a harcot. Ez az alapötlet pedig remekül sikerült, és bár Freddy sokkal de sokkal többet poénkodik, mint korábban (viccesebb halálesetből is több van), de mind a forgatókönyv, mind a rendezés kordában tudja még ezt tartani, és a látottak nem mennek át paródiába. Itt kellett volna abbahagyni ezt a szériát, és akkor kaptunk volna egy tökéletes trilógiát. De tudjuk, hogy ez nem így lett sajnos. (Creativ3Form)
remalom_3.jpg

Rémálom az Elm utcában 4: Az álmok ura – Freddy tökéletesítette magát, és a kifejezetten erős harmadik rész után joggal lehetett azt várni, hogy ismét egy újabb szórakoztató folytatást kap a széria. Lényegében a játékidő első egy órája sikerrel is járt. Kristen kalandja az álmokkal folytatódott, ám a játékidő egy bizonyos pontjánál összedőlt a koncepció. Hiába működtek az új karakterek és találtak telibe a betétdalok, az egész film átcsapott egy totális bullshitbe. Noha Freddy 110%-os formában tolta és erősebb volt, mint valaha, a paródia jellegű ötletek egyre nagyobb teret nyertek el, amik végül az egész széria felett átvették az uralmat… (Remy)
remalom_4.jpg

"Öt, hat, a kereszt sem hat"

Rémálom az Elm utcában 5: Az álomgyerek - Már az előző résznél érezni lehetett, hogy a Rémálom az Elm utcában már nem az, aminek 1984-ben megálmodták, de bőven rendelkezett olyan pillanatokkal, amik Freddy régi szellemét idézték. Na, "Az Álomgyerek"-re keresztelt förmedvényre, ez szinte már semmilyen téren nem igaz. Robert Englund továbbra is zseniális, de minden más olyan, mintha egy korai Horrorra Akadva epizódot látnánk. Már eleve a sztori is, amiben belekeverték Freddy családját, esetünkben az anyukáját érzékelteti, hogy bizony elfogyott minden ötlet, és a kínosabbnál-kínosabb jelenetek váltották egymást. Van egy-két jobban sikerült gyilok, de a sztori nevetséges, vontatott és kusza, álmatlan éjszakáink pedig csak és kizárólag amiatt lesznek, hogy hogyan voltak képesek ilyen szinten tönkrevágni és meggyalázni minden idők egyik, ha nem a legjobb horror ikonját. Minősíthetetlen. (Creativ3Form)
remalom_5.jpg

Rémálom az Elm utcában 6: Freddy halála – Talán az egyik legnagyobb kihagyott ziccer volt ez az epizód. Telepakolták egy rakás kiváló ötlettel, amivel végül semmi érdemlegeset nem tudtak kezdeni. Kezdve Freddy lányával, Freddy térhódításával, valamint a gyerekmentes Springwooddal. Kis túlzással mindegyik egy külön sztorit érdemelt volna, de egy normális forgatókönyv segítségével a hatodik felvonás téríthette volna vissza igazán a szériát a helyes ösvényre. Mindez csupán egy álom, mert a paródia elemek felülkerekedtek mindenen, még az öreg Kruegeren is, hiába volt szórakoztató mindaz, amit Englund a kamerák előtt csinált. A Rémálom az Elm utcában 6 egy vígjáték már, nem pedig egy horror. (Remy)
remalom_6.jpg

"Hét, nyolc ébren forgolódsz"

Rémálom az Elm utcában 7: Az új rémálom - A katasztrófálisra sikeredett 6. rész után mindenki biztos volt benne, hogy nemcsak, hogy megásták Freddy sírját, de örökre le is szögelték a koporsóját. Wes Craven viszont úgy döntött, hogy feltámasztja az általa teremtett szörnyet, ráadásként pedig csavar egyet a történeten. "Az új rémálom" szerint ugyan is Freddy Kruegert mindenki úgy ismeri, ahogy mi. Azaz egy horror film szereplőjeként, aki hatalmas sikert aratott a mozivásznakon. Ám ahogy haladunk előre a sztoriban, egyre több furcsaságban lesz részünk. A Rémálom az Elm utcában színészeit kísérteni kezdi Freddy, valamint az általuk megformált karakterek szelleme, ami végül odáig fajul, hogy a film valósággá válik, a színészek pedig az általuk megformált karakterek világába csöppennek...és aminek eddig véget vetett egy, a rendező által kiáltott "ennyi", az most nem fogja megmenteni az életüket. Szokatlan és érdekes, de még is remekül működő koncepció ez, ami nálam mindössze egyetlen aprócska negatívumot hordoz csak magában, mégpedig Freddy új, felfejlesztett külsejét. Nagyon nem sikerült eltalálni, túlzottan is gumiszerűnek hat, és rendre kitud zökkenteni az amúgy remek atmoszférából. Viszont ezt leszámítva, "Az új rémálom" méltó az első három részhez. (Creativ3Form)
remalom_7.jpg

Freddy vs Jason

Remy: A horrorrajongók talán nem is kaphattak volna nagyobb ajándékot annál, mint mikor 2003-ban egymásnak feszült Freddy és Jason. Két ekkora titán harca már akkor is bombasztikus lenne, ha csak egymással szemben állnának, ha pedig még harcolnak is egymás ellen, akkor az már maga a tökély. Noha a Freddy vs Jason szinte minden tekintetben oltári nagy trash és a benne lévő karakterek lényegében annyi betűt nem érdemelnének, mint amennyit ebben a mondatban rájuk szántam, mégis a szórakoztatási faktora a filmnek az egekben. Hiszen hiába vérzik ezer sebből az alkotás, a két titán hozza a kötelezőt, ez pedig éppen elegendő ahhoz, hogy pillanatok alatt kultklasszikus váljon a filmből. Egy kérdés van már csak az egésszel kapcsolatban… Hol van a folytatás? KRITIKA

Creativ3Form: Beszélhetünk itt olyan legendás filmes párosokról, mint Stallone és Snipes, Van Damme és Lundgren, Gibson és Glover, Murphy és Nolte stb. stb. De egyikük sem veheti fel a versenyt, minden idők két legismertebb, és talán legjobb horror ikonjával, Freddy-vel és Jason-nel. Nem tudom, kinek a fejéből pattant ki annak idején, hogy eme két szörnyet egymásnak eresszék, de nemcsak, hogy megölelném, hanem még halálra is csókolgatnám. Természetesen nem csak az ötlet volt zseniális, de maga a sztori is, amit köréjük írtak. Freddy-t elfelejtették az emberek...ha pedig nem tudják ki ő, nem tud belopózni a rémálmaikba...ezért szüksége van valakire...valakire, aki emlékezteti őket, kicsoda is a rettegett Freddy Krueger. Ez a valaki pedig nem más, mint Jason. Csak Freddy elfelejti, hogy Jason nem az a valaki, akit csak úgy kordában lehet tartani, így amikor beüt a baj, saját pengéi közé veszi a problémát. A végeredmény pedig brutális, véres, vicces, de mégsem nevetséges, és a para faktort is sikerült magas fokon tartani. 10/10-es mestermű, aminek nem is értem, miért nem csináltak legalább még egy részt.
gq-friday13-freddyjason-121219.jpg

"Kilenc, tíz senkiben se bízz."

Rémálom az Elm utcában (remake)

Remy: Rettentő nehéz a jó ízlés határain belül beszélni erről az alkotásról. Mikor adott egy akkora filmtörténeti remekmű, mint a Rémálom az Elm utcában, ami egy egész zsánert volt képes felrázni a 80-as évek közepén. Ami egyszerre nyerte el a nézőket mind hangulat, mind pedig gyilkos karakter tekintetében, akkor a 2010-es évben elérkezik egy olyan újragondolás, ami lényegében mindent mellőz az eredeti szellemiségéből. Mintha egy trailer alapján forgattál volna remaket, vagy egy hallott sztori után rendeztél volna filmet. Az egy dolog, hogy Robert Englundnál tökéletesebb Freddy valószínűleg soha nem lesz, de legalább valaki szólhatott volna Jackie Earle Haleynek, hogy; Haver, rettent szarul nézel ki abban a sminkben, engedd el… Haleynek már a sminkszobában befellegzett, ami pedig a filmet illeti, azt meg már akkor el kellett volna engedni, mikor csak tervbe jött az egész dolog. KRITIKA

Creativ3Form: Izgatott voltam a remake kapcsán, mert bár tény, hogy Robert Englund egyszeri és megismételhetetlen, de Jackie Earle Haley-t nagyon megkedveltem a Watchmen alatt és úgy gondoltam, méltó utód lesz. Aztán jött az előzetes, ami nagyon jól sikerült, így csak még jobban vártam a filmet...aminek a végére azonban pofára estem. Olyan szinten, hogy még mindig fáj. Nincs azzal baj, ha a készítők egy remake alatt próbálnak egy karaktert újragondolni vagy kicsit más oldaláról bemutatni...de amikor teljesen félreértelmezik és ezzel pofán szarják az egészet, az minden, csak nem a belefér kategória. Az új Freddy ugyan is egy katasztrófa. Nincs stílusa, nincs egyénisége, és a filmnek nincs egy olyan pillanata vagy momentuma se, amiben félelmetes lenne. Erre elég erősen rájátszik a külseje is, aminek köszönhetően Freddy úgy néz ki, mint valami perverz, égett képű szatír, aki a híd alatt várja az arra ténfergő kislányokat. Jackie Earle Haley ugyan próbál hozni pár megszokott Freddys sajátosságot, legyen szó a poénkodásról vagy a pengével való játszadozásról, de míg Englundnak ez jól állt, Haley esetében nevetségesnek hat minden. Egyetlen pozitívuma volt számomra, mégpedig az átfedések, amikor a való világból, lekerültünk az álomvilágba, azok rendre piszok jól néztek ki, de még ezek is kevésnek bizonyultak az elfogadható szinthez. A készítők elkövették azt a súlyos hibát, hogy túlzottan komolyan vették a karajtert, de mellette szerettek volna valamit megtartani a régi, eredeti Freddy személyiségéből valamint stílusából, és ennek a félresikerült koncepciónak hála, a végeredmény közel katasztrofálisra sikeredett. Hiába lett a régi részekből az 5. valamint a 6. rész olyan amilyen, azoknak minden gagyisága ellenére, legalább volt stílusa. Ennek a 2010-es változatnak még az sincs. Rémálom a katasztrófa utcában.
hajadismijjjen.jpg

A Franchise végigjátszás rovat többi részei:

Franchise végigjátszás #1 - Hellraiser
Franchise végjátszás #2 - Mad Max

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr5415727946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása