[Supernatural Movies]

[kritika] Reszkessetek, betörők! (1990)

2013. december 24. - REMY

Tartsd meg az aprót, te mocskos állat! – Hangzott el a filmben ez a mondat, mikor Kevin a Szennyes lelkű angyalok című filmet nézte. Az évek során már szállóigévé vált ez a kijelentés, és hát nem is csoda, ha megnézzük, hogy mekkora rajongás övezi a Reszkessetek, betörőket.

home1.png

Kevin szülei egy nagy karácsonyi partyra készülnek Párizsban. Az utazás előtt a házban óriási felfordulás van, és a szülők azt sem tudják, hogy hol áll a fejük. Miután végeztek a vacsorával, mindenki elmegy aludni, hogy kipihenten mehessenek el másnap a repülőtérre, ám az óra nem csörög. A kalamajka közepette Kevint otthon felejtik, akire nem tervezett felelősség hárul. A házat meg kell védeni a betörőktől!!!

Úgy tartja a mondás, hogy nincs Karácsony a Reszkessetek, betörők! nélkül! Ebben van is valami, hiszen Chris Columbus és John Hughes mesterien kivitelezett vígjátéka oly annyira vált az ünnepi program alapvető részévé, mint a halászlé, a töltött káposzta vagy a bejgli.

No, de vajon miért lett ennyire sikeres ez a film? Miért imádja mindenki, és miért kell minden évben megnézni? A válasz egyszerű: Mindenki a legjobbat akarta kihozni magából, és az alázatos munka meghozta a gyümölcsét. Gondoljunk csak John Williams mesterien komponált soundtrack-jére, vagy a rendező-író páros munkájára, illetve a felejthetetlen hangulatra, valamint a színészi játékra. Utóbbi talán a legtökéletesebb volt az egész filmben.

Robert De Niro visszautasította Harry szerepét, és talán ez a döntése a lehető legjobb volt, amit akkoriban meghozott. Na, nem mintha rossz lett volna a szerepben, de kétlem, hogy Joe Pescit űberelni tudta volna. Pesci a Nagymenőkben megmutatta, hogy a színészi kvalitása megkérdőjelezhetetlen, és a rosszfiú szerepében nagyszerűen teljesít. Párja, Daniel Stern élete legjobbját nyújtotta a Reszkessetek, betörők! első két részében. A nem kimondottan sikeres karrierjében ez volt a csúcs, és az biztos, ha csak ebben szerepelt volna, a nevét akkor is megjegyezték volna örökre. Ám ők is csak azért tudtak sikeresek lenni, mert volt egy párjuk, egy ellenfelük, akit Kevinnek, azaz Macaulay Culkin-nak hívtak. Szerencsétlen kisgyerek annyira jól játszott, hogy a világhírnév is eljött számára, ám pont ez volt, ami miatt ott tart ma, ahol…

home.png

Columbus filmje azért is tudott klasszikussá válni, mert a hangulat segítségével a nézőt hamar a film rabjává tette. Emellett a pofonegyszerű stílusával, a könnyed, de annál hatásosabb humorával, a lehető legtökéletesebb családi filmmé tudott avanzsálni. Mindent összevetve, tehát a Reszkessetek, betörők! a vígjáték műfaj egyik legfényesebben csillogó gyémántja, aminek az értéke akkor mutatkozik meg igazán, amikor leülünk elé, és elkezdjük nézni. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr205706468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.12.24. 10:08:19

Fura, hogy mindenkinek ez a karácsonyi etalon, én kb 15 éve láttam utoljára (bár akkor imádtam). De most kedvet kaptam, hogy megnézzem, aztán lehet, hogy beveszem a karácsonyi kötelezők közé :)

downgrade 2013.12.24. 17:42:25

Hát, nemtom, nem utálom az amerikai filmeket, nem vagyok dúlt keblű mélymagyar vagy más egyéb csökött, de nekem akkor is az Abigél ragadt be karácsonyi hangulatként. De mostanában mintha nem lelkesednének annyira érte a királyi tévében. Mondjuk mindegy, nem nézek tv1-et.

shwarcz bácsi 2013.12.24. 20:53:39

Nem rossz a reszkessetek betörők, de a karácsonyi vakáció klasszisokkal jobb film. Sajnos Magyarországon közel sem lett olyan sikeres, mint pl a reszkessetek ..

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.12.24. 21:50:32

@shwarcz bácsi: Nézz vissza holnap :) Karácsonyi Vakáció érkezik :)
süti beállítások módosítása