[Supernatural Movies]

THX 1138 (1971)

2012. november 08. - REMY

Ha azt mondom, hogy George Lucas, akkor mindenkinek a Star Wars filmek ugranak be elsőre, ami nem is csoda, hisz a neve az idők során egybeforrt a sorozattal. Emellett a rendezői pályafutása nem is bővelkedik sok nagyjátékfilmmel, így nem nagyon tudunk, mit hozzákapcsolni a nevéhez. A Csillagok Háborúja széria mellett a legtöbben az Amerikai Graffitit ismerik tőle, holott akad egy THX 1138 című sci-fi film is a tarsolyában, amiben nagyon pozitívan csalódtam. Ez a film volt a legelső igazi mozija, de az évek múlásával a feledés homályába merült. Én viszont bátram ajánlom minden sci-fi rajongónak, mert remek élményt nyújt az alig több mint 80 percével. Persze azt nem mondom, hogy tökéletes alkotás, mert nem az, de erről majd később.

thx 1138.jpeg

A film egy negatív utópiát mutat be, melyben totális diktatúra gyakorolja a hatalmat. Az emberek teljesen alárendelt szerephez jutnak a világban, hisz a számítógépek vették át az uralmat a földalatti világban. Az embereknek már nincsen személyiségük, mert folyamatosan gyógyszerezik őket, ezáltal az érzelmeiket teljesen elfojtják. A mindennapi robotmunka mellett az egyéneknek már saját nevük sincsen. Helyette egy kódot kap mindenki, ami számokból és betűkből áll. Viszont az egyik nap gyökeresen megváltozik az élet a föld alatt, mert a bizonyos THX 1138-as (Robert Duvall) személy öntudatra ébred és megismeri az érzéseket. A rendszer ezt hibának észleli, ezért ki akarják iktatni a problémát…

Lucas már az első filmjével bebizonyította, hogy a sci-fi témához nagyon ért, ezért is sajnálom, hogy nem rendezett többet ebben a műfajban. A rendezés mellett ellátta a vágó és a forgatókönyvíró szerepet is. (az utóbbi szakterületen azért jóval többet dolgozott, mint bármelyik másikban. Olyan filmekben segédkezett mind például az Indiana Jones filmek/sorozatok) A THX-ban a jövő ábrázolása elképesztően jó volt. Végig érezzük a képi világban a negatív dolgokat, a szürkeséget. Ezáltal a film atmoszférája könnyen magával tud ragadni. Ezek mellett a színészek is jól hozzák a szerepüket, mert a cselekedeteikben látszik, hogy nincsenek érzéseik és önkívületi állapotban vannak. A film legnagyobb sztárja az Oscar díjas Robert Duvall volt. Őt a legtöbben a Keresztapa filmekből vagy az Apokalipszis Mostból ismerhetik, de játszott még olyan pop-corn mozikban is, mint például a Deep Impact vagy a Tolvajtempó.

Ezek után térjünk is rá a film hibáira, mert sajnos van belőle. Egyrészt a remek storyhoz kevés volt a film 86 perces játékideje. Másrészt sokkal többet kilehetett volna hozni a történetből. A játékidőhöz hozzálehetett volna csapni még bő 20-30 percet és akkor az egész jövőbeli világot sokkal jobban megismerhettük volna. Így egy kicsit szűkebb látókört kaptunk, mert az egész film szinte csak THX-re és LUH-ra van fókuszálva. Kicsit olyan az érzése az embernek, mintha egy jövőbeli Love Storyt néznénk, holott sokkal mélyebb a film mondanivalója. Mert ugye részben társadalomkritika, részben a gépek fejlődésének a hátulütőjét, azaz az emberek alárendeltségének a fejlődését is látjuk.

Elgondolkodtató film és egyszer mindenképp érdemes nekiülni, mert az élmény nem marad el. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr294897308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása