[Supernatural Movies]

Vállalhatatlanul rossz - Fekete karácsony (2019)

2020. április 24. - REMY

1974-et írunk, a Fekete karácsony berobban, a slasher-zsáner pedig megkezdi vérben tocsogó útját. Sokszor hivatkoznak a filmre, mint műfajt megalapozó alkotás, és bár a fontosságát és klasszikus mivoltát nem lehet megkérdőjelezni, abban egészen biztos vagyok, hogy a Fekete karácsonynak készültek minden idők egyik, ha nem a legrosszabb feldolgozásai. 2006-ban már bepróbálták, kudarc lett… majd 2019-ben újra megpróbálták, és rosszabb lett, mint valaha.

black-christmas-2019.jpg

A Hawthorne Fősuli az ünnepekre készül. Mindenki karácsonyi lázban ég, van, akik hazautaznak az ünnepekre, vannak akik pedig maradnak a koleszban. Azzal az aprósággal viszont senki nem számolt, hogy egy ismeretlen gyilkos elkezdi legyilkolni a fiatal diáklányokat…

Nem az a fő probléma, hogy valaki rossz filmet készít. Megesik, akár még a legnagyobbakkal is, hogy valami nem úgy sül el, ahogyan azt tervezték. A baj ott kezdődik, mikor valaki képtelen észrevenni a saját korlátait és mikor már szinte biztos a kudarcban, akkor még oda is szól a versenytársaknak, hogy BASSZÁTOK MEG! A Fekete karácsony ugyanis nem egy szimpla rossz film, a Fekete karácsony egy kínzó eszköz, amit még a legkegyetlenebb fegyházakban sem biztos, hogy le kellene játszani.

Egyszerűen süt róla, hogy meg sem próbál tiszteletet mutatni az eredeti klasszikus felé, sőt még csak meg sem próbál horrorfilm lenni. Saját utat akar kijárni, de annyira pofátlanul teszi mindezt, hogy szinte kínos nézni. Lényegében nem működik semmi benne jól, legyen az szó a paráztatásról, a történetről, a szereplőkről vagy bármi másról, ami a filmhez köthető. Ugyan nem érzem szükségét annak, hogy mélyebben belemásszunk a femenista kérdésekbe, mert nem ér annyit az egész film, hogy több oldalon keresztül menjen egy végeláthatatlan vita, de ez a film kis túlzással az egyik reklámkampányuk is lehetne. Aki él és mozog, aki FEHÉR és FÉRFI, az mind gonosz!

black2_2.jpg

A slasher, mint zsáner itt csak egy ürügy. Magas ívből le van szarva, hogy ez egy klasszikus sorozatgyilkosos film feldolgozása. Az csupán csak a csomagolását adta ennek a füstölgő szarkupacnak, amit Fekete karácsonynak neveznek és amit horrorfilmnek adtak el. De legalább rövid, és ez bizony a film nagyobb pozitívuma. 1,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1415635776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása