[Supernatural Movies]

Kapj el, ha tudsz / Catch Me If You Can (2002)

2013. január 22. - REMY

Steven Spielberg fantasztikus rendező, de eszembe nem jutott volna a neve a film kapcsán, mert egyetlen egy rá jellemző jellemvonást nem tapasztaltam a film, több mint 2 órás játékideje alatt. Azon kívül persze, hogy kiváló rendezésről beszélünk. Na, már most a film egy életrajzot dolgoz fel, mégpedig Frank William Abagnale történetét, aki minden idők legügyesebb csekkhamisítója volt az Egyesült Államok történetében.

kapj el.jpg

Röviden annyit kell tudni róla, hogy Ifjabb Frank William Abagnale 16 évesen elszökött otthonról, majd dolgozott a Pan American Airlines másodpilótájaként, gyermekorvosként praktizált Georgiában és ügyvédként Luiasanában. Profi csekkhamisító volt. Több millió dollárt szedett össze mindössze 19 éves koráig. Elfogása után az FBI csekkhamisítási részlege alkalmazta. Napjainkban vezető pénzintézetek biztonsági szakértőjeként dolgozik.

A forgatókönyv megírása során kisebb-nagyobb változtatásokat iktattak be Frank történetébe, amiről ő azt nyilatkozta; reméli a film, szórakoztató, izgalmas és vicces lesz amellett, hogy fontos üzenetet hordoz a gyermekkorról, a családról és a válásról. Spielberg részben magának is készítette a filmet, hiszen az ő szülei is elváltak, így át tudta érezni a fiú gondjait. Szívvel és lélekkel tudta a filmvászonra varázsolni a művet, és mint már említettem a rendezés egyszerűen parádés, a színészek úgyszintén. A történet olyan szépen halad, hogy még egy kisebb hibát sem láthatunk benne, és ez a forgatókönyvírót dicséri. Gördülékenyen és könnyeden írta meg, és egy bizonyos feszültséget folyamatosan fenntart, ami által, végig azt várjuk, hogy vajon mikor tudja elkapni Hanratty a menekülő Frank-et? Vagy a másik szemszögből nézve, meddig képes túljárni Frank az FBI eszén? Fantasztikus story, ami a változtatások miatt könnyen szerethetővé is tudott válni, emellett az üzenet kézzelfogható volt.

De nem lett volna teljes a film, ha nem olyan színészeket választanak, mint a kétszeres Oscar díjas Tom Hanks, vagy Leonardo DiCaprio, illetve a mellékszereplés miatt BAFTA díjat nyert Christopher Walken. Emellett egy rövidebb szerep még Martin Sheennek és Amy Adamsnek is jutott. Viszont nekem DiCaprio játéka tetszett a legjobban, mert itt mutatta meg igazán, hogy nem csak egy tehetség, hanem egy vérbeli profi. Hitelesen és erőteljesen mozgott a kamera előtt, egyszerűen öröm volt nézni a játékát.

Végül visszatérve egy kicsit a storyra, amire hamar rávághatnánk, hogy egy újabb Hollywoodi happy end történet, de annak a tudatában, hogy a film a valós események vonalát követi, nem tudom megtenni. Inkább csak a sorsot tudom felhozni, aki mindig a legjobb forgatókönyvet tudja írni, és ezt bebizonyította ennél a filmnél is. Spielberg újfent bizonyított, és egy újabb remek alkotást adott nekünk. Ne halogassátok a megtekintését. Én most egy nagyon erős 8/10-et adok rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr205032909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.22. 09:08:35

Nem is baj, hogy a film nem egyértelműen Spielberg-mese.
Jó volt látni, hogy a rendező "vissza tudta fogni magát".

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.22. 11:20:32

@doggfather: igen. Ebből is látszik, hogy megérdemli a sok dicséretet, mert tényleg a legnagyobb rendezők közé sorolható.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.22. 16:55:03

@REMY: én nem egészen erre gondoltam, de így is fogalmazhatunk. ;)
süti beállítások módosítása