[Supernatural Movies]

Video Nasties - Betiltott filmek a turkáló kosárból

2014. március 10. - Lakat Barnabás

Alább a Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape című 2010-es dokumentumfilm főcíme látható, mely csokorba szedi az annak idején tiltólistára került filmeket, méghozzá a The Damned nevú goth-punk banda zenéjére. A film elkövetője nem mellesleg Jake West, az Evil Aliens és a nagyszerű Doghouse rendezője.  A klip után pedig egy részlet a szakdolgozatom idevágó fejezetéből.

 

 

Számtalan példát találhatunk arra, mikor a társadalomra való rossz hatással érvelve jelentősen megkurtítottak, vagy be is tiltottak filmeket. A leghíresebb példa erre az úgynevezett video nasty korszak. Az Egyesült Királyságban a 80-as évek közepén 72 mocskosnak tartott film került a BBFC (British Board of Film Classification – Brit Filmbesorolási Tanács) által tiltólistára. Ezek többnyire kisköltségvetésű, explicit erőszakot előszeretettel bemutató filmek voltak. Egyfajta pótcselekvés volt ez az akkori vezetéstől, tipikus példa arra, mikor az igazán égető problémákat valamiféle pszeudo intézkedéssel homályosítják el. A dolog komolyságát jelzi az, hogy volt példa arra, hogy az intézkedés után a listán szereplő filmeket bérbe adó videotékást börtönbüntetésre ítéltek. Na de miért is? Valóban ártottak volna valakinek? Jellemző volt még az időszakra a videokazetták tömeges égetése. Láttam erről archív felvételeket, félelmetesebb volt, mint bármilyen horrorfilm, egyenesen a náci könyvégetések jutottak róla eszembe. A könyvégetésről pedig egyesek úgy vélekednek, hogy emberiség elleni bűntettnek minősül. A bizottság sok esetben meg se nézte a filmeket, egyszerűen csak a borítók alapján ítélt, vagy kiemelt erőszakos jeleneteket a film teljes kontextusából és ezeket külön vizsgálta. Nem mellékes, hogy ezeknek a filmeknek a borítói gyakran többet mutattak, mint maga a film, nem egy esetben pedig szinte semmi közük nem volt hozzá, pusztán csak a figyelemfelkeltést szolgálták. Így hát ez alapján ítélni balgaság volt. Később aztán persze megszűnt a tiltás, a dvd korszak beköszöntével pedig újra megjelenhettek ezek a filmek, és a legtöbb esetben vágatlanul. Érdekes tény az, hogy nálunk is kapható néhány az egykori listás filmekből, és bárki hozzájuk juthat a bevásárlóközpontok polcairól, illetve turkálós kosaraiból, az is előfordulhat – én tapasztaltam már ilyet -, hogy közvetlenül egy gyerekeknek szánt film mellett bukkanunk rá potom pénzért, egy valaha tiltott gyümölcsként számon tartott filmcsemegére.

vide.jpg

 

A Magyarországon dvd forgalmazásba került egykori video nasty-k listája:
Az erdei fantom (The Burning, 1981)
Cannibal Holocaust (Cannibal Holocaust, 1980)

A halál 1000 arca (Faces of Death, 1978)
Ház a park szélén (The House on the Edge of the Park, 1980)
Zombi (Zombie, 1979)
A pokol hét kapuja (The Beyond, 1981)
Zombik Városa (City of the Living Dead, 1980)
Gonosz halott (The Evil Dead, 1981)
Pokol (Inferno, 1980)
A sógun orgyilkosa (Shogun Assassin, 1980)

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr955850655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása