[Supernatural Movies]

A 80-as, 90-es évek legjobb rajzfilmsorozatai

2014. november 08. - REMY

Már ezer éve tervezgetem, hogy készítek egy rajzfilmes toplistát, hiszen a legtöbb esetben a rajzfilmek egy egész gyermekkort meg tudnak határozni. Mindenki nézi őket, és mindenki szereti őket. Épp ezért talán nem is lehet kijelenteni 100%-osan, hogy melyik a legjobb, mert rengeteg olyan alkotás készült, amire rá lehet sütni, hogy ott a helye egy 10-es listán. Ám ennek ellenére én megpróbálkozok vele, és a saját szájam íze szerint összeállítok egy 10 + néhány „futottak még kategóriás” listát, amik az én kedvenceim voltak anno.

r1.png

És, hogy miért a 80-as, 90-es évekből? A válasz egyszerű. Ebben nőttem fel. Ezeket szerettem. És sajnos elnézve a 2000-es évek rajzfilmsorozatait, hát elkeserítő a felhozatal. Szóval vágjunk is bele, és nézzük, hogy mik jelentették a nagybetűs szórakozást a múlt évszázad utolsó két évtizedében. A régebbi alkotások, mint például a Tom & Jerry, ne keressétek, mert azok majd egy másik toplista keretében fognak felbukkanni. (Amennyiben a címekre kattintotok, meghallgathatjátok a főcímzenéket is)

10 – A Simpson család (1989)

r2.jpg

Sose voltam nagy Simpson család-rajongó, de mégis úgy érzem, hogy ennek itt a helye a listán. Rengeteg epizódot láttam, ám a legnagyobb szórakozást, mégis egy Simpson család PC-játék adta, amiben az volt a legjobb, hogy lehetett nosztalgiázni vele. De természetesen az igazi Homer Simpson-t senki nem múlhatja felül. Még Peter Griffin sem, aki az elmúlt néhány évben megpróbált felülni a trónjára.

9 – Dexter laboratóriuma (1996)

r3.jpg

„Csak egyszer nyírná már ki valaki Dee-Dee-t…” Hangzott el vagy ezerszer ez a mondat a számból, amikor a Dextert néztem. Az apró termetű tudós nővérénél idegesítőbb mellékszereplőt még soha nem láttam rajzfilmsorozatokban. Azonban ez sem tudta elrontani a szórakozást. Dexter kütyüjei, az óriási robotja, illetve a harca Mandarkkal, hatalmas királyság volt anno.

8 – Kacsamesék (1987)

r4.png

A Kacsamesék főcímzenéje a mai napig itt van a fejemben. Egyszerűen felejthetetlen, és persze nagybetűs klasszikus. Dagobert bácsi kalandjai, az okoskodó unokaöccseivel mindig mosolyt tudtak csalni az arcomra. Igazság szerint hiányzik, azaz érzés, amit ezek a rajzfilmek adtak. Csupa móka és kacagás volt.

7 – South Park (1997)

South_Park_Season_14.PNG

A mai fiatalság nagy százalékban vagy South Park-ot, vagy Family Guy-t néz. Azonban Cartmenék története nem ma kezdődött. Akkoriban, amikor még csak alig néhány évadból állt a sorozat, sokkal nagyobb élmény volt azt nézni, ahogy Kenny meghal, vagy Cartman cseszteti Kyle-t. A sorozatot ugyan sok kritika érte a vulgáris beszédek, illetve a politika, valamint vallási kiparodizálások miatt, de mindezek ellenére kultsorozattá tudott avanzsálódni az évek során. Durva, de meglepően jó szórakozás volt nézni South Park történetét.

6 – Bolygó kapitánya (1990)

r6.jpg

„Az erő bennetek van!” Hangzott el minden introban ez a szöveg, amit természetesen még több okosság és ökörség követett. Mai szemmel visszanézve a 90-es évek egyik klasszikus rajzfilmsorozatára, hát meglepően gagyinak tűnik. De, ez akkoriban nem okozott gondot, hiszen a legtöbb gyerek, közöttük én is arra vártam, hogy a gyűrű segítségével előhívják a Bolygó Kapitányát!

5 – Szellemirtók (1986)

r7.jpg

A mozifilm hatalmas királyság volt, így nem sokat gondolkodtam azon, hogy nézzem-e Egonék történetét rajzfilm formájában. Az akkor divatos rajzstílussal és hangulattal átitatott sorozat tényleg kiváló szórakozásnak bizonyult. Úgy gondolom, hogy a sorozat még a mai időkben is megállná a helyét.

4 – Pokémon (1998)

poke.jpg

A Dragon Ball után talán a Pokémon volt a legnagyobb szenzáció a 90-es évek fiataljai körében. Jöttek a chips-es ajándékok, a tazók és a triók, és elkezdődött a végeláthatatlan harc a játékosok között. Ki pöcköl jobban. Te vagy én? A tét 5 tazó! Ash és Pikachu története az első néhány évadban tényleg kivételes szórakozásnak bizonyult, ám a sorozat nem tudott leállni, a fiatalok pedig felnőttek. A Pokémon pedig feledésbe merül a hazai rajongók körében. Hatalmas volt, jó volt, de elmúlt. Mindenesetre örök élmény marad.

3 – Tini Nindzsa Teknőcök (1987)

r8.jpg

„Tini Ninja Harci Teknős, Tini Ninja Harci Teknős, Tini Ninja Harci Teknős. Elszánt és gyors, CSODAHŐS!!.” A mai napig megvan az a TMNT-s bábum, amit akkoriban kaptam, amikor még sugározták a TV-ben az említett rajzfilmsorozatot. Donatello volt a kedvenc, de farsangon mégis Leonardonak öltöztem. Jó időszak volt, a rajzfilm pedig még mindig istenkirály.

2 – Batman - A rajzfilmsorozat (1992)

r9.jpg

Újabb Batman alkotás. A blogon már többször beszéltem a denevérruhás hősről, így nem nagyon kezdenék bele egy újabb nyáladzásba. Mindenestre annyit tudni illik a ’92-ben elkezdett sorozatról, hogy minden idők legjobb, leghatásosabb Batman alkotása a mai napig. Burton ide, Nolan oda, ezt még nem sikerült űberelni. Persze, más egy rajzfilm, mint egy mozifilm, de a tény, attól még tény marad. Kultikus darab. Mindenki kezdje el nézni!

1 – Dragon Ball - DBZ (1984)

r10.jpg

Én imádom az anime sorozatokat, csak éppen az a helyzet, hogy mivel a legjobbal kezdtem, így nem volt értelme leülni a többi elé. A Dragon Ball nem csak minden idők legjobb rajzfilmsorozata (Most jól megcáfoltam azt, amit kijelentettem az első bekezdésben), hanem egy érzés is. Kevés alkotás volt rám akkora hatással, mint Gokuék története. Nem is nagyon tudok mit írni róla, mert ez látni kell. Erről nem beszélni kell. Sokak szerint csak a bunyókról szól a sorozat, csak az agresszivitás, és a gyilkolás a lényeg, de messze nem. De ugye, ezt csak azok érthetik, akik végig látták a 444 részt. 

 

Futottak még kategória:

Balu kapitány (1990), Pókember (1994), Hupikék törpikék (1981), Csipet csapat (1989), Fecsegők tipegők (1991), Hódító hódok (1997), Johnny Bravo (1997), Pindúr Pandúrok (1998), Bátor, a gyáva kutya (1999), Digimon (1999), Cápeti és Cápali (1988) Hey, Arnold (1996) Superman (1996) 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr56878129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

haggyadaszt 2014.11.09. 09:46:34

Te a kilencvenes évek második feléről beszélsz, amikor egy-két régebbi sorozat is műsoron maradt. Ha a 80-as évek gyereke lennél, mint én, akkor a toplistán szerepelne a Nils Holgersson, a Vuk, a Tom és Jerry, a Flintstones, a Jetsons, a No megállj csak!, a Foxi Maxi, és a többi Hanna-Barbera és Warner Bros rajzfilm (Tapsi Hapsiék).
Annak idején a Cartoon Network is szenzációsan indult (2 Stupid Dogs, Dexter, Johnny Bravo), mára az is gagyi lett.

Doomsday Killer 2014.11.09. 09:51:46

Men in black (1997)? Pokèmon (1998)? Initial D (1998)? Spongyabob (1999)? Nekem ezek kicsit hiányoznak a listáról :)

Leone_510 2014.11.09. 09:57:38

ez a posztoló kedvencei még ki is emeli a negyedik mondatban nem kell kiakadni, az más kérdés , hogy ha neki ezek a kedvencei akkor elég pontos jellemrajzot ad magáról és az ízléséről , értékelhetetlen borzalmas rajzfilmek tömkelege

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 10:23:20

@haggyadaszt: 80-as, 90-es évek... Tom és Jerry, hol 80-as évek?

2014.11.09. 10:24:11

Kedves posztoló! Most találkoztam először a blogoddal, igen kellemes olvasnivaló. Remélem eleget kompenzál az írása, ha már ennyire kibaszott szar gyermekkorod volt :)

far_vik 2014.11.09. 10:25:22

Idétlen, ostoba, borzalmas szinte az összes...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 10:32:51

@Doomsday Killer: Pokémon? Máskor azért inkább nézd végig a listát, mielőtt kommentelsz.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.11.09. 10:34:52

Szerintem korrekt lista, bár az Index szokás szerint túllihegte a címet, amikor "Minden idők" legjobb rajzfilmsorozataiként hivatkozott a bejegyzésre.

Az utolsó hozzászóló megjegyzéséhez annyit fűznék hozzá, hogy oktalanul és feleslegesen személyeskedik, amikor a posztoló jellemét minősíti. Szintén nem túl fényes elmére vall szerintem, hogy nevezett címeket értékelhetetlennek és borzalmasnak titulálja. Hányat látott vajon ezekből? Gyaníthatóan nem sokat, ezért inkább csak trollkodik, hogy meglegyen a napi jóérzése, hogy megint leolthatott valakit ismeretlenül, de közben saját magáról állította ki a szegénységi bizonyítványt a tudatlan sárdobálással. Ha tévednék, elnézést kérek, és cáfoljon meg, írja le, miért értékelhetetlenek és borzalmasak ezek a címek - de lehetőleg objektív kritikát fogalmazzon meg, ne csak annyit, hogy "hámme nemteccett!"...

Gyorsan megjegyzem, hogy én 36 évesen is szeretem a rajzfilmeket, nem egy sorozatot a mai napig újra megnézek, és igen, teljesen normális életem van, csak másokkal ellentétben képes voltam megőrizni a gyermeki rajongásomat, és nem váltam mufurc, cinikus felnőtté, mint az emberek nagy többsége. Anno sokat néztem a Cartoon Networköt, és egyetértek azzal, hogy ma nyoma sincs a '90-es évek színvonalának.

A saját blogomon is írtam amúgy rajzfilmsorozatokról, pl. a Batman TAS-ról: filmkocka.blogspot.hu/2014/03/batman-rajzfilmsorozat.html

A Superman TAS-ról: filmkocka.blogspot.hu/2014/08/superman-rajzfilmsorozat.html

Sőt, egy nálunk szerintem kevéssé ismert szériáról, a Gargoyles-ról is: filmkocka.blogspot.hu/2013/12/gargoyles.html

Ezekhez kapcsolódik a rajzfilmekben szereplő nők és lányokról írt bejegyzésem: filmkockasag.blog.hu/2014/10/29/cartoon_chicks_firka-csajok_607

Kedves szerző! Ne törődj a trollokkal, azok jórészt nem tudják, mit beszélnek, csak fikáznak, hogy aztán örüljenek önmaguknak.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 10:36:34

Ohh, most látom az Index egy kicsit más címmel rakta ki a posztot... :)

SzocsO 2014.11.09. 10:38:31

Ahogy elnézem, a kommentelők nagy része már 6-10 évesen kifinomult, biztos ízléssel és világlátással rendelkezett, nyilván már az óvodában csakis művészfilmeket néztek, és esténként anyu a Bűn és bűnhődést olvasta nekik esti mese gyanánt.
Ja, vki említette a Hanna-Barbera párost. Na, részemről ők azok, akiket sohase nem bírtam elviselni. Ellenben Jamie és a csodalámpa nagyon sütött, imádtam.

eßemfaßom meg áll 2014.11.09. 10:45:05

Szóval a DBall a legjobbüberálleszmindentvivő és a Simpsons csak azért van a listán mert kínos lenne nem rátenni...

Nincs több kérdésem Bíró úr :)

Scagnetti 2014.11.09. 10:55:49

A Dragonball meg a Pokémon nagyon távol állt tőlem már akkor is, és ma sem értem, mit esznek rajta, de a többi nagyjából rendben van. Én mondjuk a South Parkot sokkal előrébb tettem volna.

TündérkeRT 2014.11.09. 10:56:21

De jó, a legtöbbjüket én is néztem :)

Aeval 2014.11.09. 11:04:36

Nekem a régi Nickelodeon-os sorozatok és rajzfilmek hiányoznak, mint a Hé Arnold!, Jajj a szörnyek!, Clarissa, Kenan & Kel, KaBlam!.

A maiak közül kedvenc a Cartoon Network-ön a Gumball csodálatos világa, illetve a Kalandra fel! jah és Foster néni árvaháza képzeletbeli barátoknak, mert mindhárom eléggé elborult.

Comedy-n a South Park mellett az Archer és a Brickleberry most a legmenőbb :D

haggyadaszt 2014.11.09. 11:10:48

@REMY: nálunk akkor adták le őket. A Hanna-Barbera rajzfilmek mind az 50-60-70-es évekből származnak...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 11:12:21

@Kővári György Márió: Nem is értem, hogy az Index miért ilyen címmel rakta ki a cikket. Na mindegy... :D Az írásaidat mindenképpen elolvasom, köszi!

@Aeval: Kenan & Kel hatalmas volt anno :D Pár hónapja keresgéltem a neten, hogy 1-2 részt felelevenítsek, hát kegyetlen :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 11:14:03

@haggyadaszt: Igen, épp ezért fogok azoknak egy másik cikket írni. Direkt nem akartam belekeverni őket ebbe a listába. Egyrészt, akkor másik címet kellett volna adnom a posztnak, de most az volt a célom, hogy a 80-as, 90-es években bemutatott rajzfilmek kerüljenek újra elő.

J. McClane 2014.11.09. 12:12:53

@Q-in-Law: Teljesen jók amiket írsz. Ezeket követtem.

Továbbá gyerekkoromban (80as 90-es évek) ezek voltak menők, és ezeket néztem mindig a fentieken kívül a SKy channelen (Eurosport helyén volt reggelente) vagy ORF1-en:
Saber Rider
Transformers
He-Man
Spiderman
X-Men
Beetlejuice
Scooby Doo
Captain Future
Robocop
Inspector Gadget
Voltron

Ezek annó nagyon bejöttek, pár még most is vállalható

2014.11.09. 12:16:02

Ez inkább kilencvenes évek toplista. @haggyadaszt: kommentjében elég jól fesorolta, hogy mit szerettünk, bár én hozzátenném a 80 nap alatt a Föld körült, a Jamie és a csodalámpát, Rumcájszt... Utólag belegondolva nem értem, hogy a Jamie-t miért szerettük, de annak idején teljesen rá voltunk kattanva, máig emlékszem, hogy vasárnaponként adták.

Panacea Regina 2014.11.09. 12:21:00

Nekem nagyon hiányzik a Hey, Arnold! és a Sailor Moon (mindig azon veszekedtünk, ki legyen Holdtündér xD) :)
A Nickelodeonnak is rengeteg jó sorozata volt (most meg hagyjuk, mik mennek rajta), még az élőszereplősök is (vagy a vetélkedők), kár hogy ma már nincsenek...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 12:23:28

@Panacea Regina: Futottak még kategóriában megtalálod Arnoldot is.

Bár fiú vagyok, de a Sailor Moonból én is sok részt láttam. Ugyebár mindig a Dragon Ball előtt vetítették le, így azt is nézni kellett, hogy nehogy lemaradjak a DBZ-ről :D

Globetrotter2014 2014.11.09. 12:24:15

Ne haragudj, de ha ezek voltak neked a 80as évek legjobbjai, akkor kb te pont lemaradtál a lényegről.

A 80as években annyira színvonalasan megcsinált sorozatokat adtak, kint a Starcom (www.youtube.com/watch?v=XsNkW0S9c-w ), a MASK (www.youtube.com/watch?v=2CqemAT4iwI&feature=player_detailpage), vagy a Jayce and the wheeled warriors (www.youtube.com/watch?v=IFDrkhzTLEI). Vagy a manapság filmen futatott Transformers, GI Joe.

Ezek mellett azért elég vérszegény a top poszt listája, legalább egy alaposabb guglizást megérdemelne...

griiischdoov 2014.11.09. 12:27:44

Én azért különbséget tennék gyerekeknek szóló rajzfilm, és felnőtteknek szóló animációs film között. Eszembe se jutna Egy listára tenni az SP-t és a Dexter laboratóriumát.

Globetrotter2014 2014.11.09. 12:31:34

@Globetrotter2014: és még jobbfélék a teljesség igénye nélkül:
Pole Position (korhatárosabb MASK): www.youtube.com/watch?v=vGlklGtBNCE

Ulysses 31 (Odüsszeia utánérzés): www.youtube.com/watch?v=Ev1aBt-_Zs4

Robotech (inkább Manga mint francia, a többivel ellentétben): www.youtube.com/watch?v=qEe0kzyFOyU
Thundercats: www.youtube.com/watch?v=iNxcalICB8Q

Globetrotter2014 2014.11.09. 12:35:52

@Globetrotter2014: nyugaton ezeken nőtt fel a 70es években született babyboom generáció, most az ő gyerekei miatt élesztették fel a Transformers és GI Joe franchise-okat.

Nálunk kicsit más volt a felállás, nyilván a maga nemében a Duck Tales se rossz sorozat.

De feltűnő volt hogy 86 és 90 között síri csönd volt rajzfilm vonalon.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 12:42:16

@Globetrotter2014: Azért 86 és 90 között csak kijött egy TMNT és egy Szellemirtók. Szerintem egyiket se lehet B-kategóriásnak nevezni.

Meg nyilván itt 2 évtizedről van szó. Azaz, azért lehet ott mondjuk egy Kacsamesék és egy SP, mert mondjuk közben felnőtt az ember. Azonban a listára felkerülhet mind a kettő, mert mind a kettő a 80-as és 90-es években látott napvilágot.

Túrós (törölt) 2014.11.09. 12:47:05

@REMY: pontosan, régi animék alázzák a maiakat

Bikli néni 2014.11.09. 14:56:41

Címlapról tévedtem ide, de azért elmondanám - szintén szubjektív -véleményemet.
Nagyjából azonos korosztály lehetünk a poszterrel, csak én nőnemű vagyok. Az itt felsorolt rajzfilmek nagyrészt szintén az én tizenéves koromra esnek, és bár mindegyiket ismerem, rajongója legfeljebb a Kacsameséknek voltam (és igen, néztem, amikor Antall József meghalt, és igen, onnantól tudom felsorolni kishazánk kormányfőit).

Mindazonáltal, engem ezek tényleg nem fogtak meg. Na jó, a DragonBall-t néztem egy darabig (meg előtte a Sailor Moon-t is, ha már itt tartunk), de furcsa, hogy ezt már akkor, 14-15 évesen is cikinek éreztem, nem utolsó sorban a mesével kevert brutalitása miatt. A tesóm igazi DB(Z) rajongó, látta az összeset, én egy idő után meguntam, hogy Goku és Vegita hetekig lebegnek morgó fejeket vágva a semmiben, és nem halad a történet.

Amit hiányolok NAGYON a listáról: Albert Barillé "Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az...ember/élet/ötlet/világűr" sorozataiPéterrel, Dagival, Piroskával és persze a Mesterrel. Ráadásul ezek - élvezeti értékük mellett - értéket is hordoztak, ma már szintén felnőtt testvéreimmel még mindig szó szerint idézünk belőlük, évszámaik, eseményeik pedig örökre beégtek a szürkeállományukba.

És ha már a futottak még kategóriában helyett kapott majdnem az összes Disney-sorozat, akkor itt reklamálnék a Gumimacik miatt. Akiben Pukkandurr nyomott hagyott, de Igthorn herceg nem, azt tényleg csak sajnálni tudom.

És igen, Nils Holgersson, The Jetsons, The Flintstones, jee.

haggyadaszt 2014.11.09. 15:06:44

@nemorino: tényleg, Willy Fogg :-) mekkora volt... Meg a Kukori és Kotkoda, Frakk...

Bikli néni 2014.11.09. 15:12:25

Közben olvasom a hsz-okat, és kezdem érteni, mi a vita alapja. Picit talán lehetett volna jobban konkretizálni az időt, a műfajt. Mert lehet, hogy a Hanna-Barbera rajzfilmek korábbiak, de azt is kellene nézni, mikor mutatták be őket itthon, tehát melyik korosztálynak volt újszerű az élmény. És ez alapján a HB rajzfilmeknek mind itt lenne a helye szvsz.
Vagy egy külön kaszt lehet a Futrinka utca, Mekk mester, Mazsola és Tádé, satöbbi.

És igen, nem lett volna feltétlenül baj különválasztani a témákat, mert egyértelmű, hogy pl. a South Park (tényleg, azt is sokáig néztem, de már csak húszas éveim vége felé) vagy a DBZ nem gyerekeknek való mesefilm, ahogy egy TNMT elé se feltétlenül ültetném le az óvodás gyerekemet. Ezzel nem azt sugallom, hogy ezek nem jók, hanem azt, hogy egész más korosztálynak készültek, egész más üzenettel. Ha jól emlékszem, a Dragon Ball-t annak idején pont azért vette le műsorról az RTL, mert az erőszakos tartalma miatt nemhogy délután háromkor, de este 11 előtt nem is lett volna sugározható...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 15:17:12

@Bikli néni: Csak engem egyáltalán nem az érdekel, hogy itthon mikor mutatták be az XY rajzfilmsorozatot. Scooby-Doo, Tom és Jerry, és a többiek mind régebbi rajzfilmek, és épp ezért választottam szét őket, mivel, ha azokat is ráteszem, akkor már nem helyénvaló a cím. De, ha hamarosan érkezik egy másik rajzfilmes toplista is.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 15:19:07

@Bikli néni: + "Meg nyilván itt 2 évtizedről van szó. Azaz, azért lehet ott mondjuk egy Kacsamesék és egy SP, mert mondjuk közben felnőtt az ember. Azonban a listára felkerülhet mind a kettő, mert mind a kettő a 80-as és 90-es években látott napvilágot."

Bikli néni 2014.11.09. 15:20:56

@REMY: Persze, értelek, hogy akkor a cím nem volna helyénvaló. De - ha a mondanivalódat nem értelmeztem félre -, így meg picit a bevezető szövegednek mondasz ellent (ami nyilván a saját blogodon szíved joga). Tudom, kit érdekel a véleményem, de szerintem pontosabb lett volna egy listát úgy összeállítani, hogy amiket a 80-90-es években láthattunk a tévében.

Kíváncsian várom a másik listát. :-)

Bikli néni 2014.11.09. 15:23:49

@REMY: Jójó, nem kötözködöm ám, amúgy tecc a téma :-)
De annyit légyszi árulj már el, a Gumimacikat miért ejtetted le? Szerintem magasan a legjobb díznirajzfilmsor volt...

(És tényleg, hadd kérjem, ha nem is szereted, emlékezz meg majd az Egyszer volt-sorozatokról, úgy szeretnék erről is véleményeket olvasni!)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 15:32:38

@Bikli néni: Így olvasva a hozzászólásokat, lehet kicsit rosszul lett megfogalmazva 1-2 dolog. Ebben lehet igazság. :)

Gumimacik. Megmondom őszintén nekem sose tetszett.

Meglátom mit tehetek. :)

Első mohikán 2014.11.09. 15:40:32

Lolka Bolka, Kockásfülű nyúl, Varázsceruza...ó ba...a meg, de én f.sz vagyok.

másképplátó (törölt) 2014.11.09. 15:41:28

A brave starr kimaradt de nagyon

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.09. 15:49:37

@taxi33: Lolka és Bolka. Első epizód: 1963. augusztus 12. A A kockásfülű nyúl pedig 70-es évek.

Ejj ha, micsoda 80-as évek. :)

agika88 2014.11.09. 16:20:44

Csak a Sailor moon hiányzik a listáról. :3 persze azt szinte csak lányok nézték. :D sztem a lányoknak ugyanannyira meghatározó volt, mint a fiúknak Dragon ball. Én mondjuk mindkettőt imádom.

Thoras 2014.11.09. 16:24:54

Én a 80-as 90-es években voltam gyerek, láttam az összes felsorolt sorozatot. A pokemonból a dragonballból mondjuk egy részt sem néztem végig, már akkor eszméletlenül gagyinak és cikinek éreztem.Mai napig nem értem, mit szeretnek rajtuk egyesek, pedig szeretem az animét, ez biztosan nem probléma.
Amit én is beletettem volna, az egyszer volt az élet, meg a Jamie és a csodalámpa. Azokat imádtam.

qwertzu 2014.11.09. 16:53:58

pokémon és dragonball?

Ezeknél tömegével jelentek meg jobb animék. Neon genesis evangelion, Cowboy Bepop, Trigun csak amiket láttam, és én annyira nem szeretem a műfajt.

Herr Glatzkopf 2014.11.09. 17:25:12

@haggyadaszt: IGEN, pontosan! A CN-ön nekem is ez a 3 mese volt a favoritom.

Szarvas Norbert 2014.11.09. 18:29:43

noha sok új dolgot nem tettél hozzá de mégis király lett a poszt! Elkalandoztam a kacsameséken vagy a tini teknőcökön...

nah azok voltak a tini teknőcök, nem pedig amit ma 21-ik századiasan akarnak lenyomni a torkunkon...

ezek mind mesék voltak gyerkeeknek, nem pedig véres gyilkolászos rajzolt valóvilág szeletkét a Queensből vagy Afrikai törzsi háborúkból...

A Dragon Ball pedig a legnagyobb rajzfilm volt all the time... mai napig megszoktam nézni...

előfordul hogy nyáron leülök és a Dragon Ball-tól kezdve napokig nézem a Z-et, GT-t is végig... tényleg egy életérzés... nagyon adom!

GERI87 2014.11.09. 21:05:12

@Globetrotter2014:

Ezeket nagyon nem lehetett látni itthon.
(nem is annyira jók, tucat ilyen van)
Úgyhogy...

Pé Er 2014.11.09. 21:31:08

Jesszusom , ember:te ezeket még mindig nézed?
Azt mondod "teljesen normális életem van".
Pokemonnal és Dragon Ball-al?Ne már...

moRtiZ 2014.11.10. 09:33:32

Hát nekem minden idők overall kedvence a Kisvakond kalandjai, akárki akármit mond, szívesen megnézem még ma is :D Persze az is csilliárd éves szóval nem 90-es évek.

Viszont 90-es években talán:

- Transformers
- Inspector Gadget
Ezek bármelyike a bolygó kapitánya helyett szvsz.

Valamint nekem szívem csücske a Tom és Jerry valamint a Rózsaszín párduc. Mindkettő hatalmas volt (az 80-as évek? :D)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.10. 10:12:22

@moRtiZ: Tom és Jerry első részét 1940-ben adták le. Nem, nem 80-as évek. :D

@doggfather: DBZ mindenekfelett!

nemszólokmégegyszer 2014.11.10. 10:33:48

Hát szerintem az első-második Mézga sorozat ismétlése. Korhű /"?"/, humoros. Szarrá veri Marvell, dizni, meg japán fosokat.

Hermesz Konrad 2014.11.10. 11:24:14

Nekem a Robotech/Macross, Bravestarr, Masters of the Universe, G.I. Joe, Thundercats, Captain Future, Saber Rider gyerek koromban ('76-os vagyok)örökre beégett a tudatomba. Még akkor is, ha nyugati, vagy távol-keleti kultúra.
A Dexter, Spongyabob, Pindúr Pandúrok, Simpson család mindig jöhet.
Magyar mesék közül szinte minden, bár a Varjúdombi mesék közben mindig féltem :)

Globetrotter2014 2014.11.10. 11:29:43

@GERI87: attól még hogy nem lehetett látni a korlátolt állami TVben, nem mentség, aki akart jobbat mint a hétfői műsorszünet meg a későbbi korlátolt műsorkínálat, annak volt műhold, vagy pl a lakótelepeken maszek kiépítéssel kábel-TV.

A 90es évek első felében a magyar médiában mindenhol a legigénytelenebb német technót nyomatták (Scooter, sőt azok gyenge magyar másolatai), mégis (tőlünk nyugatabbra) létezett ezalatt a Smashing Pumpkins vagy a Bush.

Ha akartál valami igényeset ahhoz műholdvevő kellett.

Így volt ez a rajzfilmekkel is, a 80as években a még kódolatlan Sky vagy a megboldogult Super Channel gyerekműsorain ezeket lehetett venni.

Ami viszont tény, hogy ekkoriban (80-as évek vége 90-es évek eleje) azért az embereknek volt más problémája is, még nyugat európában is.

Ezeket a rajzfilmeket eredetileg a hidegháború végén, az ereje teljében lévő amerikai jóléti társadalom gyermekei számára tenyésztették ki. Kicsit olyan mint a dinoszauruszok, mindenben jobbak nagyobbak szebbek mint az utódaik, mégis kihaltak :)

2014.11.10. 12:29:24

Emlékszem A bolygó kapitányát csak a szőke orosz "planétás" (Linka?) miatt néztem mikor kicsi voltam :D

Khal Drogo 2014.11.10. 14:32:49

Dragon Ball-t adom. A valaha készült legjobb sorozat, Szívtelen Sátán rulez!

GERI87 2014.11.10. 16:27:26

@Globetrotter2014:

"attól még hogy nem lehetett látni a korlátolt állami TVben, nem mentség"

De mentség, mert itt most arról volt szó hogy mi mit láthattunk gyerekként a 80-as 90-es évek rajzfilmjei közül és a blogger szerint amelyek voltak a legjobbak.
Az általad felsoroltakat a 90-es években sem lehetett látni.

GERI87 2014.11.10. 16:32:55

@Khal Drogo:

Jó volt, rengeteget rajzoltam "sátános' témában:)
(meg Transformers-t)

Globetrotter2014 2014.11.10. 17:06:02

@GERI87: de a 80as években igen. Ha a 80as évek legjobb rajzfilmjei cím akkor eléggé félrevezető...

Első mohikán 2014.11.10. 19:05:40

@REMY: Nem a cikkben említett korszak rajzfilmjei valóban, nem is ezért hoztam fel őket, hogy kihagytad vagy valami. Csupán azért említettem meg, mert míg az itt írt sorozatok jórészéről nem is hallottam, addig ezek az ősrégi klasszikusok jelentették nekem azt, amit neked/nektek a fentiek. Ergo sajnálkoztam egyet a koromon.
Elnézést, hogy vénségemre (44) idepofátlankodtam, már húzok is.

GERI87 2014.11.11. 21:53:23

@Globetrotter2014:

"de a 80as években igen."

MO-on? nem hinném.

Globetrotter2014 2014.11.11. 22:33:58

@GERI87: lásd amit itt írtam, első bekezdés: @Globetrotter2014:

Ha normálisabb lakótelepen laktál akkor láthattad már a 80as évek végén is.

2014.11.16. 20:29:11

Boci és pipi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Atkakukac1989 2014.11.16. 20:49:52

Félve kérdezem, valakinek megvan a Tini nindzsa sorozat szinkronosan? Nem az ilyen felturbózott változatok, hanem a régi 87-es, ami a cikkben is van. Bármilyen formájának nagyon örülnék! :D

Cymantrene 2014.11.16. 21:25:43

Tudtommal a Dragonballz erősen épít a Nyugati utazásra, az egyik nagy klasszikus (buddhista) kínai regényre. Son Goku a Szun Vu-kung japán olvasata (és persze a sonkás-gombás-kukoricás pizza, fiam kedvence :-)

DarkAngel82 2014.11.16. 23:01:02

:)

Üdv mindenkinek.

Látom szép számmal össze gyűltünk :)

Gyorsan át olvasva a posztokat úgy látom eléggé keveredtek a dolgok.

Gyerek korom óta nézek rajzfilmeket és amiméket is. Sajnos a nyugati rajfilmek egyre lejjebb süllyedtek grafikai szempontból is ( egy régi Transformers vs Spongya bob vagy Hé Arnold )

Nekem pl Hiányzik a Boinik Six ami mondhatni család sorozat volt
( www.youtube.com/watch?v=M_RdPawsqgo)

De minden képen a fentiekben említett rajzfilmeket szét kellene szeparálni és akár külön külön össze irni öket :)

Anime coop rendezés mint a Transformers(Us-Japan) vagy csak Amerika plusz külön a magyart is ( bár itt aszem 90 után már nem sok mindent tudnánk felhozzni sajnos )

r737fa 2014.11.16. 23:30:48

@Bikli néni: Szintén címlapról, +1 az Egyszer volt, hol nem volt sorozatnak:
www.youtube.com/watch?v=KSGQaLOPhQ8

Zsíros Bödön 2014.11.16. 23:30:59

@haggyadaszt: azt tegyük hozzá, hogy a te általad felsorolt Hannah-Barbera páros által elkötetett sorozatok úgy az 50-es évek vége.

Zsíros Bödön 2014.11.16. 23:33:06

@DarkAngel82: szerintem olyan sorozatot joggal ne említsünk már, amit alig ismert valaki.

Zsíros Bödön 2014.11.16. 23:35:06

@nemszólokmégegyszer: Szarrá lehet nem veri, de a Mézgát én is imádtam, minőségi sorozat volt. Nekem főleg a második fele tetszett, az űrutazásos részek.

Zsíros Bödön 2014.11.16. 23:42:10

@Bikli néni: Szerintem elég kevés embernek tűnt fel, hogy valójában a büdös életben nem lett volna szüksége az RTL-nek levennie a műsorról a DBZ-t. Jól jött nekik az, hogy követelték a levételét, ők pedig mit csináltak? Eleget tettek a kérésnek, majd kiadták VHS-en és DVD-n a DBZ második felét. Igen, mert akkora D.B. őrület volt akkoriban, hogy a taknyos kis kölyök úgyis kikönyörögte, hogy apu megvegye neki és úgy gondolták, hogy ezzel óriásit fognak kaszálni. Ahogy sejtem mondjuk, nem jött be a tervük. Csak jól kicsesztek a magamfajtával :D Nagyon szerettem, mindig vártam a következő részt, mint a hülyegyerek és félbetörték. Akkor voltam úgy 14, azóta a duplája, pár hónapja elkezdtem a sima DB-t, de ráuntam hamar. Nem adja már úgy, ahogy akkoriban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.11.17. 00:28:02

@Zsíros Bödön: Sima DB-t, vagy a DBZ-t? A sima már lehet túl gyerekes (bár én még mindig simán tudom nézni.) de a DBZ már kicsit komolyabb.

Dr H0use 2014.11.17. 03:14:06

Most tuti sokaknak belemászok a lelkivilágába...de szerintem a magyar rajzfilmek iszonyatosan gusztustalanul fogyatékosnak nézték a gyereket....már akkor is gáznak tartottam szal lehet sok mézga meg dr bubó meg egyéb fan volt, de én nem bírtam egyszerűen megnézni. Most kb azt a szintet a Dóra a felfedező hozza ami szintén egy óriási rettenet... A listával pedig egyetértek. Szellemirtók főleg a főcím miatt volt nálam óriási kedvenc még egész kiskoromtól SAT1-en délutánonként hétöznap majd Pro7-en nézve szombat reggelente. :)
Szintúgy a Batman rajzfilm sorozat hatalmas kedvenc volt!
Igazából azt nem értem, hogy elvileg fejlődött a technológia miért mégis sokkal gagyibb grafikával, és technológiával készülnek most rajzfilmek? Sokban teljesen béna ábrázolás vagy fölös mangásítása van a szereplőknek. Transformers vagy akár Batman rajzfilmet is láttam ilyet.
Amúgy meg sosem értettem a Tom és Jerryt, ha a Dragon Ballban verekednek és megsérül a másik az brutalitás, de ha Jerry leüti Tomot egy lapáttal vagy kalapáccsal és meg se kottyan neki az csak vicces rajzfilm?! :)

Dr H0use 2014.11.17. 03:18:24

Jaaaa! Részemről pedig még pár cím:
Samurai Pizza Cats (Lehet sokaknak nem sokat mond, deóriási jó volt) :)
Animánia
Swat Kats
Nem rajzfilm, de szerintem sokaknak emlék: Power Rangers!
Johnny Quest
Centurions

Replikáns 2014.11.17. 09:46:01

@Dr H0use: Lehet ami kifejezetten gyerekeknek készült rajzfilm volt, az debilnek nézte a gyerekeket, de ha jól tudom pont a Dr. Bubó nem annyira kicsiknek készült. Csak ugye a rajzfilm = gyerekmese volt a hozzáállás. A Bubó viszont tele volt a korra jellemző " tudni kell a sorok között olvasni" típusú cinikus poénokkal, és helyzetekkel.
A témához is szólva szerintem ami remek animációs sorozat volt még: Samurai Jack.

tralalala 2014.11.17. 11:20:31

A Phineas&Ferb is rohadt jó ám, ha valaki szereti a fárasztó humort :)

tralalala 2014.11.17. 11:22:41

@Dr H0use: "de szerintem a magyar rajzfilmek iszonyatosan gusztustalanul fogyatékosnak nézték a gyereket."

Egy csomó tényleg, de tegyük hozzá, egy csomó külföldi is, csak azokat itt nem feltétlen vetítették vagy nem lettek híresek :)
Amúgy a Macskafogó pl. simán megelőzte a korát ezzel (is). Valamelyik nap láttam megint, és csodálkoztam, hogy a kora ellenére mennyire "egyben van".

Globetrotter2014 2014.11.17. 11:46:30

Szerintem vegyük külön azt jól valami szép (pl a Chalopin féle rajzfilmsorozatokból a MASK, vagy hazánkfiaként az Idő urai, legtöbb Disney), és hogy jól meg van írva (pl a South Park, Simpsons). Eleve nem mindegy hogy valamik kisgyerekeknek (6 éves kor alatt) vagy már nagyobbaknak szánnak (az általam korábban belinkelt @Globetrotter2014: sorozatok mind a 6, sőt inkább 8 év felettieknek szóltak) Azért a szűk korosztályozás mert bizony 12-14 felett már nem igen néz az ember rajzfilmet, legfeljebb Anime-okat.

Tény hogy a kisvakond. a lolka és bolka vagy a kockásfülű nyúl finoman szólva is a Tele tubby szintjének tűnik, ugyanakkor ezekben néha komoly "társadalmi problémákat", azaz a bölcsisek/kezdő ovisok első beilleszkedő problémáit mutatja be.

6-8 évesen meg már ott a csihi puhi igénye, hábórús akciós filmek. Mi ennyi idősen már TVben láttuk a halál 50 óráját, tehát volt "felnőttes" viszonyításai alap.

Lehet hogy addigra már nagyon kinőttem a rajzfilmekből, de a Dragonball egy gyenge szappanoperának tűnt, ahol a fő anmimációs trükk az egymással szemben állás és mereven nézés, illetve villogó háttér erőltetése. Emellett még a Power Puff girls is épületes és szórakoztató volt. Hát még a régebbi sorozatok.

@Dr H0use: A Dora amúgy egy meglehetősen informatív sorozat, legalábbis ha a gyerek nem lóg egész nap a National Geo-on. Csak felnőtteknek eléggé fárasztó mert tényleg szájbarágós...

botkutyab 2014.11.17. 12:35:03

@SzocsO: Ez igen! Tényleg jó volt. Még hozzátenném, amikor törött lábbal otthon a Pindúr Pandúrokat néztem (fiúként, és nem nem vagyok meleg :) plusz a Bátor, a gyáva kutya meg a Samurai Jacket :D:D:D

Jegkoko 2014.11.24. 18:31:31

@Zsíros Bödön: Pedig nem adták ki a dragon ball z t utánna semmilyen formában.Illetve az rtl csinált vmi dvd t amin rajta volt pár rész a levétel utáni epizódokból, de annyi, kb 2012 ig kellett arra várni, hogy végre ujra levítsék szinkronosan

hambig 2017.03.29. 12:44:20

Az utóbbi pár hétben újra néztem a south parkot. Már majdnem beérem a mostani állapotot. Teljesen ledöbbentett, hogy mennyire keveset káromkodnak benne. Az első 10 évadban szinte nem hallani. Természetesen a fordítás rengeteget tartalmaz, de az eredeti nem.Nyilván a mondanivaló önmagában kiverheti a biztosítékot sok helyen , de a nyelvezet többnyire nem. Aztán telt-múlt az idő és egyre elszaporodott a dolog.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.02.07. 22:48:27

Transformers, Gi joe, He man, vagy Ren & Stimpy. Egyik sem?

_Neville 2018.02.08. 00:10:44

@Dr H0use: Mondjuk fura, hogy pont a Mézgát említed, ami abszolút nem csak gyerekeknek szól, mivel egy sitcomról van szó, mely humorjának nem egy rétegét csak felnőttek értik többnyire.
süti beállítások módosítása