[Supernatural Movies]

10 zseniális DC Comics rosszfiú

2015. február 28. - REMY

Nem nagyon szeretnék belemenni egy DC vs Marvel vitába, de annyi biztos, ha átlagos nézői szemmel figyelek, és nem a szuperhősöket veszem figyelembe, akkor a DC Comics kerül ki győztesen. Egyszerűen azért, mert jobb rosszfiúkat képes felvonultatni, emellett talán jobban is vannak megírva, legalábbis a legtöbbjük. Épp ezért döntöttem úgy, hogy összeszedek nektek 10 olyan DC gonoszt, akiket érdemes megjegyezni, és akik már a megjelenésük óta kiáltanak azért, hogy felkerüljenek a filmvászonra. Néhányuknak már megadatott ez a lehetőség, de vannak, akik még várnak a sorukra.

d1_1.jpg

Az alábbi felsorolásban NEM konkrétan a 10 legjobbról olvashattok, mert az túlságosan is szubjektív lenne. Túl nagy a választék, és túl kevés a hely. Jöjjön tehát 10 felejthetetlen DC Comics ellenség.

Deathstroke

d2_1.jpg

Valódi nevén Slade Wilson. A világ egyik legjobb bérgyilkosa. Profi gyilkológép, aki emberfeletti gyorsasággal és erővel bír. Bár nem szupergonosz, de a képességei, valamint a meglepően magas intelligenciájának hála olyan stratégiai és taktikai géniusszá vált az idők során, amivel képes bármelyik hősnek keresztbe tenni. Legyen az Batman, a Zöld Íjász, vagy a Tini titánok.

Első megjelenése a képregényekben: 1980
Alkotók: Marv Wolfman és George Perez
Megformálója (élőszerepes): Manu Bennett (Zöld Íjász)

Pingvin

d3_1.jpg

Valódi nevén Oswald Chesterfield Cobblepot. A gothami alvilág egyik legnagyobbra tartott rosszfiúja, aki a nevét a rendellenes, torz termetéről kapta. Fiatal korában épp ezért sokan csúfolták is a kinézete miatt. Ő azonban megbékélt a helyzetével és a világ ellen fordította az emberek gonoszságát. Felnőtt korára tiszteletre és tekintélyre tett szert, aminek hatására Batman egyik legnagyobb ellenfele lett. Saját szórakozóhelyet vezet Iceberg Lounge néven. A védjegye pedig a fekete esernyője, amit bármikor fegyverré tud alakítani.

Első megjelenése a képregényekben: 1941
Alkotók: Bob Kane és Bill Finger
Megformálója (élőszerepes): Burgess Meredith (60-as évekbeli Batman sorozat), Danny DeVito (Batman visszatér), Robin Lord Taylor (Gotham)

Sinestro

d4_1.jpg

Sinestro, egykoron a Zöld Lámpások tagja és Hal Jordan mentora volt. Abin Sur tanítványát viszont megfosztották a gyűrűjétől, amikor hatalmát szülőbolygója, Korugar fölötti uralkodásra akarta használni. Sinestrot száműzték a Zöld Lámpások, ám az újdonsült gonosz megtalálta a módját, hogy visszatérjen és bosszút álljon a Lámpásokon. A félelmet felhasználva megalkotta a sárga hatalmi gyűrűt, aminek a segítségével saját csapatot toborzott, hogy háborút indítson Jordanék ellen.

Első megjelenése a képregényekben: 1961
Alkotók: John Broome és Gil Kane
Megformálója (élőszerepes): Mark Strong (Zöld Lámpás)

Lobo

d5.png

Lobo egy hírhedt csillagközi fejvadász, zsoldos és bérgyilkos, aki a népének az utolsó sarja. Abból a Czarnia-ból származik, ahol nem ismerték se a gyűlöletet, se a háborút. Lakói szinte halhatatlanok voltak, mindaddig, amíg Lobo meg nem született. A velejéig romlott sátánfajzat elhozta a halált a paradicsomba, és kiirtott minden élő egyént. Imád ölni, és megbízásokat teljesíteni. A pénz nem feltétlenül foglalkoztatja, ugyanis élvezetből teszi mindazt, amire megbízzák. Szereti a szerencsejátékokat és az alkoholt, egy saját etikai kódex szerint él. Ő a törvény és a végrehajtó. Utál veszíteni, és mindenkinél többre tartja magát. Egy lelketlen, vad gyilkológép, aki nem ismer határokat.

Első megjelenése a képregényekben: 1983
Alkotók: Roger Slifer és Keith Giffen
Megformálója (élőszerepes):  -

Black Adam

d6_1.jpg

A népszerűsége nem, de az ereje Superman szintjén van. Black Adam egy ókori egyiptomi herceg (Teth-Adam) volt, aki Shazam varázslótól kapta az erejét, csakúgy, mint a modern korban Marvel kapitány. A hatalom azonban megváltoztatta. Fejébe vette, hogy neki kell uralnia a világot. A fáraót megölte, a hatalmát pedig a földig rombolta. Shazam ezt nem nézte jó szemmel. Az árulás miatt Black Adamnek nevezte el és száműzte őt a világegyetem legtávolabbi zugába. Adam bosszút forralt, és a következő 5 ezer évet azzal töltötte, hogy visszatérjen a Földre. Mire megérkezett, a naptárban már 1945-öt írtak...

Első megjelenése a képregényekben: 1945
Alkotók: Otto Binder C. C. Beck
Megformálója (élőszerepes): Dwayne "The Rock" Johnson (Shazam)

Vandal Savage

d7.jpg

Vandal Savage Krisztus előtt 50 ezer évvel született egy cro-magnoni törzs tagjaként, ahol később vezér lett. Egy meteorral érintkezve halhatatlanságra tett szert, aminek hatására az egész történelmet végigharcolta, hol főszereplőként, hol mellékszereplőként. Ő maga volt Dzsingisz Khan, illetve a Hasfelmetsző Jack. Savage hatalmát mi sem bizonyítja jobban, minthogy kedvére formálhatta a történelmet, és egészen az első szuperhős megjelenéséig azt tehetett, amit akart. A munkáját azonban később sem adta fel, hiába jelentek meg Supermanék.

Első megjelenése a képregényekben: 1944
Alkotók: Alfred Bester és Martin Nodell
Megformálója (élőszerepes):  -

Ra's al Ghul

d8_1.jpg

A démonok feje, avagy az Árnyak Ligájának vezére. Ra's al Ghul közel 600 évvel ezelőtt született egy arábiai nomád törzsben. Miután elkezdett érdeklődni a tudomány iránt, otthagyta szülőhazáját, hogy elindítsa a saját karrierjét, aminek a végén a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb emberévé vált. Ő fedezte fel a Lázár vermet, mely képes gyógyítani, és életeket menteni. Az évszázadok során rengeteg harcot vívott meg, melynek hatására saját ideológiát alakított ki. Egyetlen egy célja volt, a világot újra akarta formálni. Hitte, hogy az emberiség bűnös. Csak az erős maradhat életben, a gyengének buknia kell. A világot pedig neki kell irányítania.

Első megjelenése a képregényekben: 1971
Alkotók: Dennis O'Neil és Neal Adams
Megformálója (élőszerepes):  Liam Neeson (Sötét lovag trilógia), Matt Nable (Zöld Íjász)

Lex Luthor

d9_1.jpg

Megalomániában szenvedő tudós, playboy, üzletember, iparmágnás. Superman legnagyobb ellenfele, holott semmiféle szuperképességgel nincs megáldva, csupán az emberiség talán legnagyobb berögződésével, a hatalomvággyal. Épp ezért dolgozik nap, mint nap azon, hogy az Acélembert eltegye láb alól, mert amíg Ő létezik, addig Luthor sosem lehet a Föld teljhatalmú ura. Rengeteg pénzt és energiát fektet abba, hogy a szuperhősök a világ ellenségei legyenek. Kísérleteket folytat, hogy megtalálja a módját annak, hogy felülkerekedjen az emberi gyengeségen.

Első megjelenése a képregényekben: 1940
Alkotók: Jerry Siegel Joe Shuster
Megformálója (élőszerepes): Gene Hackman (Superman 1-2, 4) John Shea (Lois és Clark), Michael Rosenbaum (Smallville), Kevin Spacey (Superman visszatér), Jesse Eisenberg (Batman v Superman)

Darkseid

d10_1.jpg

A DC univerzum legerősebb főgonosza, aki nem csak egy hőst pécézett ki magának, hanem az egész Igazság Ligáját. Darkseid egy könyörtelen zsarnok, aki az Apokalipszis nevezetű bolygót uralja. Egyetlen célja van, az univerzum meghódítása. Az ereje még Supermanét is túlszárnyalja, épp ezért ő az a szuperharcos, aki a legtöbb sikert érte el a világban gonoszként. Végtelenül türelmes és félelmet áraszt. Az ellenfeleit szinte a tekintetével összeroppantja. Egy tökéletes erőgép.

Első megjelenése a képregényekben: 1970
Alkotók: Jack Kirby
Megformálója (élőszerepes): -

Joker

d11.jpeg

Joker a képregény világ legnagyszerűbb, legzseniálisabb gonosztevője, Gotham City leghíresebb rosszfiúja, és Batman legnagyobb ellenfele. Nincs indítéka, nincs célja, egyszerűen csak szórakozásból teszi mindazt, amit tesz. Épp ezért válik az egyik legveszélyesebb ellenséggé, mert kiszámíthatatlan, őrült és zseni. Batman gonosz alteregója. Egy olyan beteg és eltorzult személy, akit még a legtöbbször az alvilág legádázabb rosszfiúi is elítélnek. A szuperképességek hiánya, valamint a bohócszerű kinézete pedig csak még félelmetesebbé teszi az őrült személyét. A tökéletes gonosz.

Első megjelenése a képregényekben: 1940
Alkotók: Jerry Robinson, Bill Finger és Bob Kane
Megformálója (élőszerepes): Cesar Romero (60-as évekbeli Batman sorozat), Jack Nicholson (Batman), Heath Ledger (Sötét lovag), Mark Hamill (rajzfilm/játék szinkron)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr347228547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. McClane 2015.03.01. 09:49:38

Brainiac szerintem belefért volna

2015.03.01. 10:10:15

lehetne bővebben olvasni erről az "etnikai" kódexről? :D

Akos_79 2015.03.01. 10:23:13

Dr. Doom, Venom, Galactus?

Akos_79 2015.03.01. 10:24:22

Nem szóltam! Most látom DC karakterekrôl van szó!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.03.01. 11:35:13

és ezek mitől zseniálisak? mert elolvastam a leírásukat, de nem hogy zseniálisat, de még bármiféle egyediség vagy ötlet halvány jelét se találtam

bár ha jobben belegondolok, ez minden szuperhősre és szuperhős történetre igaz XD

talgaby 2015.03.01. 12:24:40

3-500 karakterben azért nehéz kifejteni, miért zseniális egy kitalált figura, pláne, ha több évtizedes és több tucat/száz történetes múltja van.

szepi79 2015.03.01. 12:33:50

@endike: szinte szóról szóra ugyanezt gondolom. a jokeren és deathstroke-on (aki így ránézésre egy deadpool klón, csak nem tudom, melyik volt előbb) kívül mindegyik elpusztítani vagy uralni akarja a földet (esetleg a galaxist, univerzumot).

ez hol eredeti? na nem mintha a marvel sokkal jobb lenne.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.03.01. 12:56:43

@szepi79, első ezen a néven: Deathstroke és Deadpool szerintem egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Személyiségben tuti nem.

Deathstroke 1980
Deadpool 1991

szepi79 2015.03.01. 13:21:58

@REMY: biztosan igazad van, elvégre nem ismerem a karaktert, csak a külső alapján mondtam, "ránézésre". ja, meg a bérgyilkos mivoltuk.

akkor viszont a marvelnél valamit sokkal jobban csinálnak a marketingesek, mert deadpoolról tudom, kicsoda, a DC emberéről meg most hallok először.

számomra az ultimate szuperhős vs. szupervillain egyértelműen batman vs joker, annak ellenére, hogy a marvel képregényei szerintem jobbak. úgy átlagban.

Módfelett Kényelmetlen 2015.03.01. 13:44:26

ja csak egy normális nem szuperhőst nem tudnak összehozni az a nagy baj :DDDDDD

talgaby 2015.03.01. 14:46:31

Deadpool egy Deathstroke-utánzatként/paródiaként indult, egy egyszerhasználatos ellenfélként, aztán lett belőle az, aki. Nem véletlen, hogy a neve is Wade Wilson (Deathstroke meg ugye Slade Wilson.)
Amúgy Darkseid nem „uralni akarja a világot”, hanem a maga elgondolása szerint újraalkotni a valóságot, és erre egyszer talált is egy matematikai képletet, ami kétségtelenül bizonyította, hogy igaza van. A DC-nél az űrrészleg kissé kozmikusabb léptékben gondolkodik, meg elvontabb is, mint a Marvel űrwestern/űropera sorozatai. :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.03.01. 15:47:36

@szepi79, első ezen a néven:

érdemes elolvasni a. e. van vogt nevű író műveit, na azok szuperhősök amiket ő kitalált. ezek a marvel és társai inkább afféle álscifi barátok közt...

szepi79 2015.03.01. 16:46:18

@endike: köszi. mondasz példát is, hogy melyikkel érdemes kezdeni? szorgalmas volt a bácsi... :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.03.01. 17:38:16

@szepi79, első ezen a néven:

huh, igazából én csak a metagalaktika 8-at olvastam, ami teljes egészében neki lett szánva

itt van a tartalma
fictionkult.hu/konyvtar/metagalaktika-8-1136

Garott 2015.03.01. 22:58:15

@szepi79, első ezen a néven: Deathpoolt szerintem te összekevered Deathlok-al. Az a Marvel Deathstroke-ja. Jó mondjuk elég zavaros nevek.

Garott 2015.03.01. 23:07:25

Én Lex Luthort nem tudom komolyan venni. Valószínű ez azért van, mert míg minden szupergonosz egy szinten áll a szuperhőssel, itt ez egyáltalán nincs így. Supermennek túl sok ereje van, - gyakorlatilag ő egy isten - így viszont Luthor politika cselszövései és a háttér mahinációi semmit nem érnek. Komolytalannak tűnik.

szepi79 2015.03.02. 00:27:04

@Garott: még az is lehet, hogy keverem :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.02. 09:15:59

nem akarsz vitatkozni, ezért kinyilatkoztatsz?? ;)
süti beállítások módosítása