[Supernatural Movies]

Star Wars - Az ébredő Erő

2015. december 17. - kreff03

Eljött az évtized filmes eseményének ideje, néhány óra múlva hivatalosan is debütál a mozikban a Star Wars hetedik epizódja, Az ébredő Erő. Milliók ültek tűkön világszerte az elmúlt másfél évben erre a pillanatra várva. A pillanat itt van és egészen biztosan rabul ejti a moziba járókat a következő hetekben-hónapokban!

Mert a moziba járóknak – neked és nekem – régóta szüksége van erre a pillanatra és az ezt követőekre. Arra, amikor kitágul a pupillád és szorosabban markolod a karfát a kék betűkkel írt ismerős felirat láttán ("réges-régen...") és arra, amikor végigfut a libabőr a karodon és a közönséggel együtt kurjantasz a felcsendülő zenére és az agyadba régóta beleégett logó feltűnésére. Aztán amikor a sárga szavak elkezdenek felfelé úszni a csillagos háttér előtt és mosolyogva hátradőlsz, már tudod, hogy ebben a végtelen pillanatban minden a helyén lesz és minden rólad fog szólni. Mert ez a film Neked készült.

ep7_ia_38176_dj_0ee5e1e5.jpeg

Nagyjából így írható le az élmény, ami magába szippant, amint leoltják a moziteremben a lámpákat. Színte maga a tiszta, spirituális áhítat, és J.J. Abrams és a Disney tudta, számított erre a hangulatra és erre alapozta filmjét is: az áhítat kiváltására és elnyerésére. Nyilván előbbivel volt könnyebb dolguk, hiszen a rajongók várakozását egy-két elejtett információmorzsa vagy új teaser képes volt már-már a hisztérikusság szintjéig fokozni. Azonban mindent felülmúló várakozás ide, vagy épp zseniális marketing-stratégia oda, mindez mit sem érne, ha a termék, A FILM nem lenne képes megszolgálni azt az energiát, ami alkotói és nézői oldalról is végigkísérte elkészültének minden mozzanatát.

És a film mást sem tesz, mint képkockáról képkockára megszolgálja a belé vetett energiát, lelkesedést, elvárást és rajongást. Ahogy azt sejteni lehetett ebben legfőbb fegyvere a nosztalgiakeltés, melyet szégyenérzet nélkül puffogtat és soha nem sül be. Ismerős helyszínek, ismerős konfliktus, ismerős fordulatok, tárgyak, arcok. Nem vádolhatjuk olcsósággal emiatt az alkotókat, hiszen ezért vettük a jegyet, hogy az ismerős, az igazi Star Wars-élményben részesüljünk és (többek közt) annak figuráit lássuk ismét, 30 évvel azután, hogy az élmény megszületett.

star-wars-7-character-guide-finn-rey.jpg

Persze csak erre nem lehet építeni, és Abrams-ék ezt tudták is, ahogy azt is hogyan kell az új generáció feltűntét és maradandó jelenlétét tudatosítani a nézőkben: egy sodró lendületű sztorival, dögös akciókkal zárt és nyílt térben egyaránt, mesterkéltségektől mentes, friss, amikor kell komoly, amikor kell humoros dialógusokkal és persze hibátlan szereplőgárdával. Finn és Rey, azaz John Boyega és Daisy Ridley párosa nagyon működik, hiába kételkedett az ő szerepeltetésüket illetően károgók egy szűk csoportja, ők ketten, illetve karaktereik nagyon értik és érzik egymást és az előtérbe tolva simán elviszik a hátukon a filmet. Poe Dameron, azaz Oscar Isaac vadászpilótája szintén élvezetes jelenség, Kylo Ren pedig már most izgalmasabb és összetettebb gonosz, mint eddig bármelyik, az univerzumban feltűnt Sith-lovag.

Fölösleges a szó szaporítása, hiszen ahogy arra nyomatékosan megkértek a film forgalmazói és ahogy azt a jóérzés is diktálja, a film történetéből próbálunk minél kevesebbet, de inkább semmit sem átadni. Annyit mindenesetre elárulhatok a kedves olvasónak, hogy, bár talán azt hitted kellően felvértezted magad a sztorit illetően az elmúlt hónapok pletyka- és hírcunamijából szemezgetve, tévedsz. Nem tudsz semmit. Más lesz. Menj el. Nézd meg!

9/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr228180648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carmichael 2015.12.19. 10:01:38

Ennek minden szavával egyetértek, még úgy is, hogy nem szippantott annyira be, mint anno 35 éve (csak nem öregszem???).
Nem semmi ekkora nyomásnak és ilyen összetett elvárásoknak megfelelni, de sikerült. Az új karakterek és színészek tényleg kifejezetten jók, és ez nagyon bíztató a jövőre nézve. Ismerős univerzum, új mese - egyszóval van mit várni.

Skatulya bácsi megmondta 2015.12.19. 13:15:57

Tök mindegy, látatlanban is megmondom, hogy nyomába sem érhet a klasszikus trilógiának - nem mintha ez olyan óriási felfedezés lenne.
Egyszerűen újat nem tudnak kitalálni. Az egész SW conditio sine qua nonja egyértelműen Darth Vader. Óriási ötlet volt egy ilyen figurát kitalálni. Legfeljebb csak másolni tudják, mást nem nagyon.
A klasszikus trilógia nélkül nyilván nem lenne nagy durranás ez az egész, illetve pont amiatt tud "nagyot durranni."

Skatulya bácsi megmondta 2015.12.19. 13:17:52

Ja igen, ez az antispoilerezős (van a spoilerre egyébként megfelelő magyar szó? Legyen már, szakértő urak!) mánia meddig tart? Van valami kijelölt időpont, hogy pl. na, január 13. (május 4.…) után már lehet belőle elárulni dolgokat, de előtte nem "illik"?

kreff03 2015.12.19. 14:36:26

@Skatulya bácsi megmondta: ha nagyon szeretnéd tudni a történet részleteit, írj egy e-mailt vagy írj a blog fb-oldalának és szívesen elmondok minden fordulatot, meglepetést, aztán jó szórakozást! :)

mivel a "spoiler" jelentése nagyjából "az élményt a történet lényeges mozzanatainak idő előtti feltárásával elrontó megjegyzés"-ként adható vissza magyarban, ezért, hacsak nincs vmi egyszerűbb javaslatod, egyelőre marad a spoiler. ez az antispoilerezős mánia meg meglepő módon még tart, így 2 nappal az országos premier után és utána sem lesz célunk senki élményét elrontani a történet lelövésével.

hakos05 2015.12.20. 15:15:13

@Skatulya bácsi megmondta: Olvastam már rontócot rá, ami elsőre szokatlan, de olyan kontextusban volt leírva, hogy nem lógott ki (geekz-en A galaxis őrzőinél).

fehérfarkas 2016.12.25. 14:23:53

Nekem tetszett a 7. rész. Szándékosan a nosztalgia faktorra épített. De nekem sokakkal együtt pont ezért tetszett. Az előzménytrilógia után jó volt újra visszatérni az eredeti trilógia hangulatához és látványvilágához.

És az külön jó pont, hogy manapság, amikor már a szerelmi drámák is CGI-vel készülnek, akkor a 7. rész visszatért a klasszikus filmezéshez, ahogy annak idején 4-6. részek is készültek. Vagy legalábbis 70%-ban valódi díszletek, valódi hús-vér kaszkadőrök, valódi jelmezesek és sminkmesterek készítette jelmezek, valódi űrhajó makettek voltak a filmben, és csak 30% volt a CGI.

És az is külön jó pont, hogy nem egy sablon, a sztereótípiának megfelelő gonoszt tettek be főgonosznak, nem egy Darth Vader 2.0-t csináltak, hanem egy összetett, komplex karaktert, aki ebben a részben még nem is igazi gonosz, hanem inkább a nagyapja örökségét akarja tovább vinni (egyesíteni a galaxis és uralni azt), és közben vívódik saját magával, meg az Új Rend más magas rendő vezetőivel is rivalizál.
Majd a követlező részekben lesz igazán gonosz (lásd 7. rész legvégén az apjával való párbeszédet, ahol sokáig még viaskodik saját magával és úgy érzi ketté szakad, majd a végén a gonosz énje kerül végleg fölénybe elnyomva a jó énjét, és lezárja a korábbi önmagával viaskodó életét amikor a saját apján megöli és azt mondja: "Köszönöm", mármint, hogy sikerült meghozatnia a végső döntést, hogy melyik énje kerekedjen felül véglegesen - de ez már a film legvége, és majd csak a 8. és 9. részben láthatjuk igazi gonoszként, ahol majd Snoke-tól is tovább fogja tanulni a sötét oldal erejét).

Én mindenféle elvárások nélkül ültem be a moziba megnézni, és így nem csalódhattam. Egy jó minőségű, szórakoztató blockbustert kaptam nagy adag nosztalgia faktorral.
És ez a nosztalgia faktor érthető is az előzménytrilógia után, amelyet sok rajongó pont azért fikázott, mert túlságosan eltávolodott az eredeti trilógiától (mind látványban, mint történetben, mind a világ kidolgozásában - a 7. részt meg azért fikázzák túlságosan olyan mint a 4. rész: vagyis a van rajta sapka, nincs rajta sapka esete).

A 8. részt is várom. A 7. részben felvezetésre kerültek az új szereplők, a régiek közül van aki meghalt, és vannak, akik a következőkben még fontos szerepet kapnak, és rengeteg nyitott és megválaszolatlan kérdés a 8. és 9. részben került majd megválaszolásra, amelyek már nem a nosztalégia faktorra fognak építeni.
A Zsivány egyes sikere megmutatta, hogy a nosztalgia faktor nélkül, újításokkal (a Szakasz és a Piszkos 12 csillagok háborújásított változata a Zsivány egyes, ráadásul a Skywalker család tagjai nélkül) is lehet sikeres egy SW film. Remélem a Zs1 sikerül felbátorodva a 8. és 9. rész elszakdnak a nosztalgia faktortól és bátran mernek kisérletezni és új vizekre vezni.
(a 7. részben, a visszatérő részben az előzmény trilógia után szükség volt a nosztalgia faktorra, és éppen ezért nekem nagyon tetszett, de a 8. és 9. résztől már új dolgokat várok el, és a Zs1 megmutatta, hogy nosztalgia faktor nélkül mennyire szuper részt lehet készíteni. Nekem a Zs1 a Birodalom visszavág és Sithek bosszúja mellett a kedvenc részemmé vált).
süti beállítások módosítása