[Supernatural Movies]

[kritika] 39 lépcsőfok (1935)

2013. december 07. - REMY

A héten volt alkalmam megtekinteni a Pécsi Nemzeti Színházban a 39 lépcsőfok című színdarabot, mely Charles Bennett novellája alapján készült, és melyet Alfred Hitchcock is megfilmesített az 1935-ös évben. A színpadi előadás ugyan megtartotta a thriller elemeket is, de összességében felülkerekedett rajta a humor, és egy rendkívül pofás komédia lett belőle.

392.jpg

Richard Hannay a Londonban tartózkodó kanadai férfi egy előadáson ismerkedik össze egy bizonyos Annabella Smith nevezetű nővel. Mint később kiderült a nő, titkos ügynökök elől menekül, ezért megkéri Hannay-t, hogy had aludjon nála az éjjel. Richard belemegy, de reggelre a nőt megölik, és a gyilkosság gyanúja rá száll, s ezért menekülnie kell…

Alfred Hitchcock első olyan thrillerje, amiben az ártatlan embernek, mind a törvény, mind a bűnözők elől menekülnie kell, és a kaland közepette tisztáznia kell magát. A 39 lépcsőfok a rendező karrierjének korai szakaszában jelent meg, de már ekkora felütötte a fejét jó néhány motívum, ami később naggyá tette őt.

A remek story mellé a feszültséget fokozatosan adagolja, aminek a segítségével a tálalás nagyszerűvé válik, és nem is gondolná az ember, hogy majd’ 80 év után is remek szórakozást tud nyújtani ez a film. Néhol bár kezdetlegesnek, és gagyinak tűnik, de összességében teljesen rendben van a film, és hála az itt-ott belecsempészett poénoknak, illetve a csipetnyi romantikának, tényleg egy rossz szavunk se lehet.

A színházi előadással összehasonlítva, ki lehet jelenti, hogy mind a kettő (film és színpadi előadás) külön-külön is megállják a helyüket. Ugyanakkor, ha valaki látta a TV-ben, illetve színházban is a 39 lépcsőfokot, az szerencsés, hiszen – véleményem szerint – kiegészítik egymást az előadások, és jó hatással vannak egymásra.

A filmben főszerepet játszó Robert Donat – aki amúgy Oscar-díjat is nyert néhány évvel később – nagyszerűen formálja meg az ártatlan Richard Hannay-t, és bizony sok pluszt ad az alkotáshoz.

39.jpg

Végezetül még annyit írnék, hogy Alfred Hitchcock nagyságát a 39 lépcsőfok után sem lehet megkérdőjelezni, és a ’35-ös évben megalkotott egy olyan nagyszerű filmet, ami fellendítette a brit filmgyártást, és jó példaként szolgált a később krimi/thriller filmeknek. Aki teheti az üljön neki, mert megéri, és amúgy sem hosszú a film. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr145667524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása