[Supernatural Movies]

Az őrzők legendája / Legend of the Guardians (2010)

2013. július 06. - REMY

Zack Snyder egy stílusos rendező, de sose tudja, hogy mikor álljon le a szeretett dolgaival. Olyan filmek után, mint a 300 vagy a Watchman, készített egy animációs filmet is, ami fura, de nem sikerült olyan rosszul.

őr.jpg

Soren az ifjú bagoly az apja meséin nőtt fel. A mesék a nagy fa és Ga-Húl őrzőiről szóltak, akik a gonosztól védték a baglyokat. A fiatal szárnyas álma, hogy a mesék valóra váljanak, nem tart soká, hiszen az egyik nap, amikor Tukkal repülni tanulnak, az egyik pillanatról a másikra a legendába csöppennek, aminek a kezdete nem is olyan fényes, mint a szóbeszédben…

Meglepő lépés Snydertől, hogy egy animációs filmbe vágta a fejszéjét, mert nem ezt szokhattuk meg tőle, és ez érződik is rajta. Nem mondom, hogy rossz lenne az Őrzők legendája, mert vannak nagyon jó pillanata is, de ha a többi animációs filmhez hasonlítom, akkor nincs a legjobbak között. Nincs meg benne az a báj, az a varázs, ami miatt szívesen emlékeznénk vissza rá, akár évek múlva is.

A forgatókönyv nem lenne rossz, ha a lényegi kérdést tökéletesen kibontották volna. Kik is azok az őrzők? Miért övezi őket egy óriási legenda? Néhány információ morzsát kapunk, de elmarad a várt hatás, elmarad az az érzés, hogy őrzőnek lenni igenis nagyszerű. Ez mondjuk, lehet annak a hibája, hogy egy 15 kötetes műből 3-at sűrítettek bele a másfél órás játékidőbe. De számomra ez akkor sem mentség, mert én nem olvastam a könyveket, és én a filmmel szerettem volna kikapcsolódni.

Snyder szerencsére nagy hangsúlyt fektetett a látványba, így ha a film nem is tetszik annyira valakinek, a látvány még dobhat a végső megítélésén. Azonban a látvány, és hatásvadász érzés szempontjából Snyder átesett a ló túloldalára is, amikor a kedvenc effektjeit, a lassításokat ott is el lőtte, amikor már nem kellett volna.

őr2.jpg

A karakterek sajnos szintén áldozatául estek a forgatókönyvnek, mivel egyikőjüket sem tudták rendesen kibontani, egyik baglyot sem ismertük meg igazán, így egyikért sem tudunk rendesen izgulni.

Az Őrzők legendája több sebből is vérzik, de mégsem mondom azt, hogy ne nézzük meg. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr945373389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.07.06. 08:04:09

Én ezt anno moziban, 3D-ben láttam. Szép mese volt, bár már nem sokra emlékszem belőle.
süti beállítások módosítása