[Supernatural Movies]

[kritika] A bűn éjszakája / The Purge (2013)

2013. július 30. - REMY

Az idei év nem csak a sci-fikről szól, hanem a horror filmekről is. No, nem azért, mert olyan jó horror alkotások érkeznek, hanem mert elég szép kis összegeket gyűjtenek össze a pénztáraknál, (Texasi láncfűrészes 3D, Mama, The Conjuring) és ezáltal a legtöbb néző látókörébe is beleesik az adott film. A Bűn éjszakája is pont ilyen alkotás. Az első trailerek után óriási elvárások voltak a filmmel kapcsolatban, de sajnos a végeredmény botrányos.

purg.jpg

Adott egy nap az évben, amikor bármilyen bűntényt elkövethetsz úgy, hogy nem kérik számon rajtad. James Sandin pont ezt a napot használja ki, pénzszerzés céljából, hiszen a munkája abból áll, hogy biztonsági rendszereket ad el az embereknek. Ám, amikor bekövetkezik a „várva várt” nap, és a védő pajzsok leereszkednek, akkor mégis bejut egy idegen Sandinék házába, és ez a legrosszabb eseményeket indítja be…

Zseniális! Egyszerűen zseniális az alaptörténet, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyi potenciál van abban, hogy adott 12 óra az embereknek, hogy azt csináljanak, amit akarnak. Gondoljunk csak bele, hogy mennyire megváltoztathatja az embereket, és mennyi dühöt válthat ki belőlük. Gond nélkül gyilkolhatnak… hátborzongató még akkor is, ha csak belegondolunk.

Azonban James DeMonaco ott rontotta el az egész filmet, ahol csak lehetett. A forgatókönyve katasztrófa, telis-tele logikai hibákkal, hiszen a szereplők a létező legrosszabb döntéseket hozzák a film minden egyes percében. Ezáltal olyan irritálóak és idegesítőek leszek az emberek számára, hogy az sem kizárt, ha idő előtt befejezik a film nézését.

Az is hiba, hogy csak és kizárólag 1 helyszínre, 1 családra fókuszálnak. Pedig annyira kíváncsi lettem volna, hogy mi történik az ország többi részén, az emberek miként cselekednek. De nem… DeMonaco minden értékelhető lépést kihagyott a filmből, és egy trágyadombot hagyott maga után.

purg2.jpg

Ráadásul ez még nem minden. A színészek, Ethan Hawke-al a fedélzeten, mind-mind katasztrofálisan szerepelnek. Mondjuk erre már az is rátesz egy lapáttal, hogy megutáltuk a játékidő alatt az összes karaktert, mert bár Hawke az egyetlen logikusan gondolkodó figura az egész filmben, de szerencsétlen annyira rosszul játszik, hogy arra nincsenek szavak.

A film kiszámítható, buta, és nem utolsó sorban csalódást keltő, holott nagyon ötletes volt az egész, de az összes ziccert kihagyták. A bűn éjszakája lélegzetelállító is lehetett volna, de összességében nézve még a közepes kategóriát sem üti meg a rengeteg hibája miatt. 3,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr75429814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása