[Supernatural Movies]

[kritika] Open Grave (2013)

2013. december 15. - REMY

Sharlto Copley néhány hónappal ezelőtt még Matt Damonnal játszott egy filmben és szuperkütyükkel mászkált az Elysiumban. Most azonban egy Lada Nivát hajt az erdőben és hullák között ébred. Az Open Grave című filmet itthon forgatták, és tökéletes példaként szolgál a magyar filmeseknek, hogy nem csak a pénz számít. Ha van ötlet, akkor bizony CGI és világsztárok nélkül is lehet ütőképes filmet gyártani.

open.jpg

A főhős egy hullákkal teli veremben ébred és semmire nem emlékszik. Nem tudja, hogy ki ő, és hol van. Miután kimászik a veremből egy házhoz ér, ahol 5 másik emberrel találkozik, akik szintén nem emlékeznek semmire. Miután „összeismerkedtek” rájönnek, hogy senkiben nem bízhatnak, de mégis együttes erővel kell megoldaniuk a rejtélyeket, amik folyamatosan felmerülnek. Hol vannak, miért vannak ott, és mi lesz 18-án…

Kérdezem én, hogy miért nem tudunk ilyen filmeket forgatni? Miért nem tudunk a drámán és az agyatlan vígjátékokon kívül mást is forgatni? Nincs ötlet? Nem mernek új irányba elindulni? Vagy mégis miért? Pedig az Open Grave sem egy filmtörténeti remekmű, és nem is egy lehetetlen alkotás, de mégis jó, mert ha gondosan és lelkiismeretesen dolgozol az ötleteden, akkor sikereket lehet elérni. Gonzalo López-Gallego, és az írók, Chris Borey és Eddie Borey egy egyszerű, de annál jóval élvezetesebb filmet kovácsoltak össze, mely az alacsony költségvetés ellenére is jobban teljesít, mint sok más, több tízmilliós alkotás.

Egy olyan thrillerről van itt szó, ami az első perctől kezdve fenntartja a feszültséget, és egy pillanatra sem ül le. Igazából ezt a legnehezebb elérni, de López-Gallegonak ez sikerült, és az ötletes, de eléggé B kategóriás szagú Apollo-18 után egy óriási lépést tett azon az emelkedőn, amit meg kell másznia egy rendezőnek, ha világhírű szeretne lenni. Az Open Grave, a cselekmény folyása közben kérdéseket fogalmaz meg a nézőben, és rákényszeríti arra, hogy a tekintete végig a monitorra szegeződjön. Gallego egy kirakóst játszik velünk, amihez folyamatosan adogatja a hiányzó darabokat, és mindezt úgy, hogy nem esik túlzásokba, és tesz kárt a magasa szálló feszültségben.

Mint már írtam a sikerhez nem kell mindenáron világsztár, így a Neill Blomkamp által „felfedezett” Sharlto Copley is remekül teljesít, de igazából ezt írhatom bárkire, aki a filmben szerepelt. Bár a karakterekről olyan sok információt nem tudunk meg, de ennek a filmnek az esetében talán nem is olyan nagy baj, hiszen a tudatlanság, az egymást követő kérdések feltevése teszi élvezhetővé ezt a filmet.

open2.jpg

Gonzalo López-Gallego tehát jó munkát végzett, és hála a magyar területeken végzett fényképezésnek, a hangulatteremtéssel se volt baj. Nem egy megszokott amerikai helyszínt kaptunk, nem a megszokott épületeket, illetve kocsikat láttunk viszont a vásznon, hanem egy hozzánk jóval közelebb állót. Az Open Grave egy remek film, egy remek thriller, és egy remek horror. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr655693026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lehuto 2013.12.23. 20:23:10

Tényleg fasza kis mozi, és bennem is ugyanezek a kérdések merültek fel, amikor leesett, hogy ezt itt forgatták. Ajánlom a rendező egyik korábbi munkáját, A hegyek királya címűt. Az a világ egyik legtökösebb filmje. Szintén minimálból kihozva.

FZ6R 2013.12.26. 20:07:57

Ez egy jó kis film lett, bár sajnos a pincejelenet után egyértelmű volt a történet lényege. De így is élvezhető maradt. És vannak benne wtf jelenetek is, pl. a kerítéses... az jót ütött. Külön jó pont a nem hollywoodi befejezés, a sok Magyar színész is... és a továbbra is kedvenc Sharlto.

Senhora1 2014.03.10. 07:24:13

Ennek a filmnek a legnagyobb hibája, hogy elkészítették.
Nagyon titokzatos akart lenni a forgatókönyvíró, hogy másfél órán keresztül lehet nézni a semmit, hogy a végére némileg összeálljon, csak az a baj, hogy, mint horror vagy thriller egyáltalán nem működik. Valahogy nem tudott érdekelni, hogyan kerültek oda és miért vannak ott. A felvillanó emlékfoszlányok is sz*rra valók voltak. Két dologgal lehetett volna engem lekötni: vagy kitalálnak izgalmas karaktereket és a köztük lévő konflliktusok tartanak ébren, vagy akciódús zombiöldöklés. Ezek meg csak bolyongtak és fájt a fejük. (persze, felfogtam a sztorit..de ez nagyon rossz volt) Én senkinek nem ajánlanám.
süti beállítások módosítása