[Supernatural Movies]

[kritika] Kommandó (1985)

2014. május 22. - REMY

Arnold Schwarzenegger, Kommandó… Arnold Schwarzenegger, az egyszemélyes hadsereg… Arnold Schwarzenegger, Arnold Schwarzenegger… hangzott el a Film+ reklámjában, ami egyszerre volt egy zseniálisan összerakott montázs, és egy kegyetlenül vicces reklám. A kommandó egy szar, de tényleg, ám mégis zseniális, mert ott van benne Arnold Schwarzenegger. És ez elég volt ahhoz, hogy klasszikussá tudjon válni a film, mert ha mondjuk egy noname senki játszotta volna el John Matrix-et, akkor ezt a filmet senki nem emlegetné fel. (ez sok filmre igaz, de azért a Kommandó sok sebből vérzik) De nem így történt…

comm2.png

John Matrix egy ideje felhagyott az erőszakkal és a lányával él visszavonultan a hegyekben. Egy nap azonban rossz híreket kap, majd pillanatok alatt elrabolják a lányát. Matrixnek vissza kell térnie a terepre, mert ha nem teszi meg azt, amit a terroristák kérnek, akkor a lányát megölik…

A 80-as és 90-es években rengeteg B kategóriás film készült, melyek könnyedén elvesztek volna a süllyesztőben, ha nem egy korszakos ikon játszotta volna el a főszerepet. Gondolok itt a most kritizált Kommandóra, vagy a Stallone nevével fémjelzett Pusztítóra, de Kurt Russell, Nagy zűr kis Kínában című filmjét is megemlíthetném. Tény, hogy manapság is sokat számít, hogy milyen sztárok vannak egy-egy filmben, de akkoriban rengeteg olyan film készült, ami konkrét színészre épült. Senkit nem érdekelt, hogy a forgatókönyv mindösszesen másfél mondatból áll, vagy hogy a fegyverekből sosem fogy ki a töltény, de még az sem, ha egy autós üldözéses jelenet alatt észrevesszük, hogy a sárga Porsche vagy háromszor volt kicserélve, mert az a vezető oldali ajtó valahogy mindig megjavult. Nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy a főszereplő hogyan muzsikál. Dagadnak-e az izmai, jók-e a beszólásai, illetve hány embert öl meg másodpercenként.

Arnold megkapta azt a filmjét, melyben a színészi képességeit a csúcsra járathatta. Nézhetett ki a fejéből, és faarccal rúghatta be az ajtókat, illetve terepjárókat guríthatott le a lejtőn. A Kommandó egy az egyben Arnold Schwarzenegger. Egyszerű, izmos, tesztoszterontól bűzlő, egyszemélyes hadsereg. Arnold lubickolt a szerepében, mert csak és kizárólag a testi adottságait kellett kihasználnia, hiszen a szövegei is alig néhány szóból álltak. Egyszerű, kőbuta, de nem lehet utálni, mert annyira látványos és annyira akciódús, hogy nincs időnk azon gondolkodni, hogy ezt miért, azt miért... a film végén ráadásul olyan zúzdát rendezett Arnold, amit egy éjjel-nappal játszó GTA játékos is megirigyelne. 

comm1.png

A kommandó nem minden idők legjobb akciófilmje, de sikerült neki fennmaradnia, mert nem akart többet, mint amennyit elbírt volna. Minden Arnoldon múlt, és ő teljesített, innentől kezdve pedig a film rátalált a klasszikusok közé vezető útra, melyen célba is ért. A film egyszerű, szórakoztató, erőszakos, és néhol humoros, valamint slusszpoénként feltűnik benne egy kissé elhízott Freddie Mercury klón is. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr196179622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2014.05.22. 08:48:10

A legjobb rész az amikor Arnie bedobja a főgenyát egy égő kazánba, az meg percek múlva úgy jön ki onnan, hogy még erősebb lett.

Selfie Mmolation (törölt) 2014.05.22. 13:03:19

Benett nem Freddy Mercury klón, hanem Nigel Mansell klón.

PaOntan 2014.05.22. 13:03:36

@Urfang: szvsz kevered valamivel ;-)

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2014.05.22. 13:06:39

@Urfang: szerintem az van damme volt valamelyik börtönös filmjében, és valami álommanó nevű genyát rúg a kazánba :-)

victor vacendak 2014.05.22. 13:07:51

@Urfang: nem ártana akkor megnézned újra a filmet, mert ilyen speciel nincs benne...(bár egy leszakított ajtajú kazán mellett kardoznak a kiskéseikkel)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.05.22. 13:18:42

Arnie klasszikus.
Kiváló egysorosakkal megtűzdelve.

Mellesleg Az elnök végveszélyben filmben az egyik terrorista erősen hajazott Bennett kinézetére.

crazyfish 2014.05.22. 13:19:29

Beszartunk mikor a film elején belibeg egy mamutfenyővel és binyoból tartja stilh-t...:)))

Mikor kitépi a telefonfülkét az aljzatból...s megannyi remek jelenet...cool..:))

fektoh 2014.05.22. 13:38:24

Pontosan így van, nagyon eltalálta a poszter!
A cím olvasásakor megijedtem, hogy egy a filmet ajnározó elfogult kritika lesz, de amikor a második mondtaban olvastam, hogy "a kommandó egy szar", akkor láttam, hogy teljesen rendben van ez.
Valóban, nulla forgatókönyv, az kis semmi is tele logikai hibákkal, valószerűtlen hülyeségekkel, de az eszetlen zúzás és Arnold már viccesen esetlen és művi poénjai miatt újra és újra meg kell nézni. Alapmű.

antyg (törölt) 2014.05.22. 13:59:37

@Urfang: Ebben a filmben biztos senkit sem dobnak a kazánba. Az tény, hogy valami kazánházban verekednek, a végén egy csövet dob az "ellen" Benett-et (Vernon Wells) (en.wikipedia.org/wiki/Vernon_Wells_(actor)) játszó hasába, ami teljesen átszúrja és a mögötte lévőtartályból jön ki a gőz a csövön keresztül... (megj.: kb. milliószor láttam még régen a filmet... :) )
Megjegyzés az íróna: Vernon Wells nem egy Freddy Mercury (Nigel Mansell) klón, hanem hazánkban kevésbé ismert színész!!! Aki mellesleg elég sok filmben is játszott (Mad Max 2, Fortress 1, 2 stb.)

faith_healer 2014.05.22. 13:59:46

Most vettem meg bluray-en, valamikor bekerül a lejátszóba...

Arra emlékszem, hogy moziban néztem Apámmal (így visszagondolva nem néztünk olyan túl sok filmet együtt), és amikor vége lett, azt mondtam neki, hogy "Arnold! Mostantól ő a kedvenc színészem"! :)) Persze már akkor is éreztem, hogy ezt nem filmművészetnek hívják, de übercool volt!

faith_healer 2014.05.22. 14:03:05

@antyg: Huh, basszus! Most esett le a segítségeddel, hogy a Mad Max II-ben a motoros, melegnek látszó fószert is ő alakítja. Felszedett pár kilót a Commando-ra... ;)

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.05.22. 14:16:29

Az egyik legjobb alap arra, hogy az RTL/FilmPlusz szana-szétvagdosva adásba adja. Mostanában valamelyik nap a Halálos fegyver háromba futottam vele ezen csatornák valamelyikén (még az is lehet, hogy a Cool volt), és gyakorlatilag minden gyilok hiányzott belőle. Érdekes élmény volt mindenesetre, de mint tudjuk, tévében nézni mindig nagyobb élmény, mint dvd-ről vagy letöltve...

Baaah 2014.05.22. 14:18:32

Az "elengedtem" is ebben van, nem?

2014.05.22. 14:23:36

Pár éve megvettem dvd-n, hogy megadjam a tiszteletet a klasszikusnak, aztán majd felrobbantam, mert a tévés változatos nyomták lemezre, amiből egy csomó vérwesebb jelenetet kivágtak, kábé a film értelme veszett el (pl nem volt benne a moteles nagy fekás közelharc vége, meg a főgenya csővel való hasbadobása sem, plusz jópár apró véres pillanat). A film egyébként hatalmas királyság.

Bambano 2014.05.22. 14:23:56

és leszámoltak a sztereotípiákkal: fekete hajú csaj is képes hátrafelé rakettázni :P

shwarcz bácsi 2014.05.22. 14:26:00

Ez a film egy klasszikus. Nemrég megnéztem a Sabotage c. új Swarczi filmet, borzasztó gyenge volt.

lutria 2014.05.22. 14:48:04

Az azért elég érdekes jelenet ahogy lelécel a repülőgépből,feltűnés nélkül lemászik a futóműhöz és leugrik a ~300km/h-val felszálló gépről úgy hogy egy tóba/mocsárba esve épp hogy derékig vizes lesz.(a repcsinek meg pár percen belül kényszerleszállást kellene végrehajtania mert a futóműakna nyitva hagyott légzáró ajtaján keresztül el kellene fogynia a levegőnek 5000méter felett..)
Meg az hogy a táborban leszúr egy gyalogsági aknát(claymore mine)egy épület mellé -persze rajta világít egy piros lámpa hogy messziről is jól látszódjon-amitől azután teljes terjedelmében felrobban egy 200m2-es épület...

OkoskaTo:rp 2014.05.22. 14:56:25

@Baaah: Igen. Előtte szimpatikusnak titulálja Sullyt, ezért megígéri, hogy utolsónak fogja megölni. Aztán amikor tartja a szakadék fölé, felidézi ezt a mondatot, majd hozzáteszi: Hazudtam.

Szintén itt hangzik el a repülőn kinyírt pasi kapcsán: "Ne zavarja, hulla fáradt."

Vagy amikor a csaj hosszasan kifakad felsorolva, mi mindenen mentek keresztül, és a végén felteszi a kérdést: "Elmagyarázod nekem, mi a franc történik?"
Mire Schwarzi válasza faarccal: "Nem."

@Bambano: Meg is kérdi tőle, hogy hol tanulta meg használni. Cindy válasza: "Elolvastam a felhasználói kézikönyvet".

Bórembukkk 2014.05.22. 15:06:03

Szerintem isten király film.. :) Most megint meg fogom nézni. Mondjuk kíváncsi lennék, ha egy remake-et csinálnának, mit hoznának ki belőle arnie nélkül,esetleg valami oscar díjas színésszel. :)

És az sem igaz, hogy nem tud színészkedni. Szerintem a Conan a barbár egy baromi jó film. Az más kérdés, hogy neki nem állna jól a picsogás, mint a sok "művésznek".

Andie 2014.05.22. 15:08:16

@lutria: Na, pont az ilyenek miatt nincs ma egy "jó" film se :) Mert a kákán is tűt keres mindenki a szénakazal mellett :P
Érdekelt ilyesmi minket, tizen évesen anno, mikor szétizgultuk a fejünket a filmen? Számolgattuk a golyókat, meg hogy hány porsét törtek szét? Meg hogy a predátor bal szélső csáprágólya túl gumiszerű? ... érdekelt a faxt :) Ott ültünk, kivörösödött pofával, másztunk egyre följebb az ágyon, szinte éreztünk minden pofont, és ahogy telt a film, mi is egyre erősebbnek éreztük magunkat. Aztán napokig úgy járkáltunk, mint aki dinnyét hordott, és rövidre nyírattuk a hajunkat. A bevállalósabbak még csíkokat is festettek az arcukra, és idéztek Arnie-tól.
Ma el tudtok ilyet képzelni? Ugye, hogy nem? Ma az van, hogy bazeee, sokkal jobbra számitottam, elbaszták, fúj, meg ne nézzétek, szar, elpocsékoltam az életemből 2 órát, hányok, megcsúfolta, monnyon le...

Én szerencsére a fiamban (4) magamat látom, mikor leülünk egy új film elé, ami a többségnek tré, 1x(se) nézős, de ő kivörösödve, izzadva izgulja végig :)

Andie 2014.05.22. 15:11:38

@Andie: Nem hiszem el, hogy "ly" -al írtam a "csáprágólya"-t. Elnézést mindenkitől. Így jár az, aki meló közben commentel, és a szó végére már csak arra koncentrál, hogy "gólya" :D

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.22. 15:13:54

Kúrvajó a film, csak úgy mint a leírás. Bármikor jöhet. Ez megvan?

www.youtube.com/watch?v=8FFQ_g8OoQM

Giskard07 (törölt) 2014.05.22. 15:24:11

Nekem a porsche-sérülés sosem tűnt fel, viszont a kutyának tényleg ritka szar egy útja lehetett...
Azt viszont sosem értettem, hogy az úszógumijából hogy szedte ki a repeszt a kunyhóban, miközben látszólag befelé nyomta. +ha jól emlékszem egy darab lassított jelent sem volt benne!

Schwarcinak óriási szériája volt a '80-as évek (legfőképp második felében): Commando, Predator (amit sokan Commando 2-nek gondoltak. Végül is ott is John-nak hívták. Akciófilmekben rend szerint ez volt a kemény főhős neve), Running Man, Total Recall.

Az évtized is jól indult volna, ha a Conan1 és T1 után nem az a béna Conan2 és Red Sonja jön. A Commandó tényleg rá lett írva.

Kilgore Trout 2014.05.22. 15:35:31

A legjobb poén a filmben, mikor a bokájánál fogva tartja a csávót a szakadék felett, és elengedi. Majd vissza megy a csajhoz, az meg kérdezi tőle, hogy mit csinált vele? Az egyszavas válasz: "Elengedtem". És tényleg :) Az egyik legjobb szóvicc a filmiparban :)

vanek ur 2014.05.22. 15:48:22

És ha nincs a Kommandó, akkor nincs Die Hard sem, mert azt eredetileg a Kommandó 2. részének szánták, csak Arnie végül nem vállalta.

Bambano 2014.05.22. 16:17:56

svarcitól az is jó duma volt (utolsó akcióhős), hogy lenni vagy nem lenni. nem lenni. és jön a dúlás :)

Fredddy 2014.05.22. 16:50:58

Kommandó a legjobb.

Úgy tud jó akciófiln lenni, hogy közben nem feszül bele a komolykodásba. Sok filmmel ez a baj, feszít mindenki összeszorított szájjal, hogy mentsük meg a világot a gonosz terroristáktól/szovjetektől/stb, a néző meg nem tudja feloldani a konfliktust, hogy a sok összehunyorított szemű kőkemény csávó egy olyan ostoba és nonszensz történetben szerepel, aminél mi komolyabbat találtunk ki öt évesen, mikor a dzsiájdzsókkal játszottunk.

Oroszok is megvették a licenszet egyébként, és elkészítették a saját Kommandójukat Den D címen, az is jó lett.
www.youtube.com/watch?v=EFbFhSgutTw
süti beállítások módosítása