[Supernatural Movies]

[kritika] The Raid 2 - Berandal (2014)

2014. június 28. - REMY

2011-ben Gareth Evans mindenkit meglepett, ugyanis egy olyan indonéz akcióorgiát rendezett, amit szinte mindenki dicsért. Ki többet, ki kevesebbet áradozott róla, de a nagy többség szemében a Rajtaütés ott volt a legjobb akciófilmek körében, legalábbis, ami az új évezredet jelentette. Ugyanakkor nem volt hibátlan, mert egy hajszálvékony történet tartotta össze az egész filmet, de Gareth Evans volt olyan ügyes, hogy a második részre ezt a kis „apróságot” is kijavítsa, és elhozza az utóbbi évek, és talán minden idők legjobb ázsiai akciófilmjét!

bera2.jpg

Rama alig élte túl az első rajtaütést, máris munkába kell állnia. A Jakartát rettegésben tartó bandák egyikébe kénytelen beépülni, hogy aztán rendet és békét tegyen. (No nem a bandatagok között.) Uco, Bangun ambiciózus fia titokban szövetséget köt egy Bejo nevezetű gengszterrel, aki abból akar profitálni, hogy a bandák egymásnak feszülnek, és eltiporják egymást. Rama tehát belecsöppen egy kegyetlen és véres világba, ahol aztán kapkodnia kell a kezét és a lábát…

Én azok táborát erősítem, akik nem voltak annyira elájulva az első résztől. Természetesen jó filmnek tartottam, kiváló akciójelenetekkel tarkítva, de összességében hiányérzetem volt a film végére. A hiányérzet a második részre is megmaradt – sajnos – de a végeredmény itt sokkal csillogóbb lett. Csillogóbb, hiszen a hajszálvékony történetet felváltotta egy jóval komplexebb story, ami bár nem forradalmasította a gengszter, illetve akciófilmek történeteit, de mégis tudtunk mire odafigyelni – az akciójeleneteken kívül - és összességében nem csak egy videójátékszerű zúzdát kaptunk. A játékidő hossza épp ezért indokolt volt, ám mégse sikerült tökéletesen feltölteni azt a két és fél órát. És igen, ez a film egyik, sőt talán egyetlen hibája is, hogy a játékidő hossza miatt több üresjárattal találkozhatunk, amik kicsit kizökkentették az amúgy eszeveszett tempót diktáló cselekményt. Ha fél órával nem is, de egy jó 15 perccel igazán rövidebbre vághatták volna az alkotást, és akkor igenis rásütöttem volna, hogy hibátlan a film. Így viszont ez elmarad, és sajnos emiatt van egy kis hiányérzetem is, mert ott volt a filmben az elsöprő siker lehetősége, de nem sikerült elérnie. 

No, de tegyük félre a negatív jelzőket, és beszéljünk arról, hogy miért is olyan jó a The Raid 2. Egyrészt azért, mert Gareth Evans alkotása felemeli mind a két „kezét” és jól bemutat Hollywoodnak. Megmutatja, hogy mi történik akkor, amikor nem a bevételek nagysága a fő szempont, hanem az alkotás művészete. Tehát kivágta a kukába a PG-13-as korhatár besorolást, amit aztán szépen R-Ratedre cserélt. Így kell csinálni, mert így legalább megadjuk a lehetőséget arra, hogy kiteljesedjen a film, és ne legyen idióta korlátok közé szorítva. Másrészt pedig több minőségi akciójelenetet láthatunk a filmben, mint amennyit sikerült kivitelezni Hollywoodban az elmúlt 10 évben. Ráadásul itt még a kamerát sem kellett eszetlenül rángatni hozzá. Tökéletesen kimért, remekül vágott és koreografált bunyókat láthattunk viszont a képernyőn.

bera1.jpg

Összességében a Rajtaütés második része tehát minden téren jobbnak bizonyult, mint az első, így bátran lehet ráaggatni a dicsérő jelzőket. Karakterügyileg, történetileg, harcművészetileg, és hangulatilag is verte elődjét. Igazság szerint így kell akciófilmet készíteni, és így kell naggyá válni. Szép munka volt Gareth Evans! 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr506434597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.06.28. 01:07:41

Most már nekem is ki kéne venni a torrenttékából. Gondolom hazai forgalmazásra hiába várnék...:(

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.28. 05:26:19

Rendben van, hogy én is szeretem azért mondogatni, hogy "ennyi meg ennyi percet nyugodtan ki lehetett volna vágni", de azért érdemes néha belegondolni abba is, hogy milyen jellegű dolgokról van szó.
Mert pl. ezzel a filmmel az egyik nagy baj pont az volt, hogy eleve annyit vágtak ki belőle, hogy maradék egészen zavaros és kissé logikátlan lett. Nekem ezek nem üresjáratok voltak, hanem egy kissé feleslegesen túlbonyolított történetvezetés.
Ezen a további vágás éppen csak rontott volna, inkább magát a sztorit kellett volna átgondolni, és eleve egy kevésbé komplikált és kevesebb karakterrel operáló történettel nekivágni az egésznek.

Amúgy a PG-13at honnan vágta ki a kukába? Csak mert az első is már R-es volt. ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.28. 09:59:31

@danialves: Azt arra értettem, ha ez egy hollywoodi szuperprodukció lett volna, (lásd: Feláldozhatók), akkor tuti PG-13-as, és nem lettek volna benne finomságok.

Persze, az első is R-rated volt, de Gareth Evans nem arra játszott a folytatásnál, hogy még nagyobb nézői réteget nyerjen meg, hanem, hogy normálisan folytassa az elsőt.

gorillaso 2014.06.28. 11:42:18

Kihalt-lepukkant helyen pár idióta hadonászik. Kamera és vágótechnika kicsit jobb mint az elsőnél de ez akkor is egy rakás szar.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.28. 13:08:48

@REMY: Ez tiszta sor, csak hát eleve nem nagyon volt benne a pakliban, hogy az indonézeken és a Sundance nézőin kívül ez a film sokakat érdekelni fog. Szóval nem érzem, hogy olyan hatalmas áldozatot hozott volna ezzel. Ez egy 4,5 milliós, nem egy 100-200 milliós produkció, és ennek megfelelő mennyiségű embernek kellett eladnia.
Padilha is csak addig csinált R-es filmeket, amíg rá nem tették egy 100 milliós blockbusterre, és nyilván Evans is kb. addig fog. (Úgyhogy őt majd akkor lesz érdemes dicsérni, ha mondjuk visszautasít egy ilyet pl. a Raid 3 kedvéért)

De egyébként van a filmnek unrated cut-ja, ami kőkemény 4 másodperccel hosszabb, és Evans szerint gyakorlatilag 1-1 képkockányi durvulás van benne az R-hez képest. Tehát azért az is látható, hogy ez legtöbbször nem a rendező, hanem a stúdió döntése, a WWZ-t is R-kategóriásnak forgatta le Forster, aztán a moziverzióhoz szépen kivágogattak belőle.

Nyílméregbéka 2014.09.14. 23:54:50

Na, tegnap este én is megnéztem végre. Kétségkívül ez egy remek távolkeleti akciófilm, annak minden erényével és hátrányával. Remekül komponált képek, nyers brutalitás az akciókban de mind ezt nem öncélúan, szépen koreografált verekedések, de ugyanakkor klisékkel teli gyengécske, néhol egy kicsit - hála az agyonvadosás és az európai szemnek nehezen megkülönböztethető kataktereknek - zavaros történet, borzasztó rossz színészi alakítások. De összeségében egy jó film. 8/10

HellsAngel 2014.12.18. 01:51:59

Nekem a Raid 1 sokkal jobban bejott. A Raid 2 az kb. egy Kill Bill Jakartaban, de komolyan. Ezekkel a nem hetkoznapi jellemu bergyilkosokkal, mint pl. (SPOILER) az idos, szakadt hajlektalan halaloszto, a balesetes lany, akinek a fejet elutotte a kukasauto (biztos ezert suket es vak a fel szemere), meg a baseball labdas/utos gyilkos, aki tortenetesen a fiuja.

Az hagyjan, hogy ezek a szuperbergyilkosok kessel/kalapaccsal egymaguk is kiirtanak barmilyen hadsereget, dominalnak, mint anno Dr Justice a Kockas kepregenyben, de hogy Rama csak ugy besetal a bosshoz, aztan minden szuperembert lejegel, azon mar lehet pislogni.

Erzesem szerintem ez az egesz rossz iranyba mozdult el. A Raid 1 egy feszitett tempoju akciofilm, ahol a nagy tet, hogy ne kutyaeledeles zacskokba daralva hagyja el a hazat az a nehany botor kommandos, aki be mereszelt lepni a maffia kis tornyaba. Realisabb, mint a Die Hard, jobb harcmuveszeti film, mint kb. Jean Claude Van Dame barmelyik filmje, es meg egzotikus is. Kar, hogy egy zart es egyedi alkotas, folytatni csak ugy lehet, ahogy nem erdemes.

lutánnia 2014.12.18. 14:06:06

@HellsAngel: Nagy igazságot szóltál most, valahogy én is így vagyok ezzel a filmmel.
süti beállítások módosítása