[Supernatural Movies]

[pilot] A Kór

2014. július 20. - Creativ3Form

Az éhség a legfontosabb érzés, amit ismerünk

Guillermo Del Toro neve minden filmrajongó számára ismerős. Kinek a Faun Labirintusa, kinek a Hellboy filmek, kinek az Ördöggerinc miatt. De a Penge 2-öt is említhetném, amit jelen sorozatunk esetében fontos megemlíteni tekintve, hogy annak idején rengeteg mindent belevitt a Kór trilógiából a fényjáró második kalandjába. Chuck Hogan társaságában ugyan is Del Toro egy vámpír trilógia megírásával ajándékozta meg az embereket (A Kór, A Bukás, Örök Sötétség), mégpedig nem is akármilyennel. Teljesen új, eddig még nem látott megvilágításba helyezi benne a vámpírokat, akiket elsősorban nem vérszívóknak, hanem az egész emberiséget fenyegető vírusként állít be. És itt veszi kezdetét a sorozat is.

Egy Berlinből érkező Boeing 777-es sikeresen landol a JFK repülőtéren, de hirtelen lefékez a "holt" zónában, és nem mozdul többet. A sötétítők lehúzva...az áram elment...a kommunikációs összeköttetés megszakadt. A földi irányítóközpont tanácstalan, majd amikor közelebbről is megvizsgálják a gépet rájönnek, hogy itt bizony többről van szó, mint amit eltudnak képzelni. Valami olyasmiről, amit még senki nem látott. Ennek fényében értesítik a Járványügyet, és azon belül is Dr. Eph Goodweathert, aki egy biológiai fenyegetéseket vizsgáló csoport vezetője. Társával, Nora Martinezzel felmennek a repülőgépre, de ami ott fogadja őket, az még az ő több évtizedes rutinjukat is megdolgoztatja. A gép összes utasa, beleértve a pilótákat és a személyzetet is, halott. Dulakodásnak semmi nyoma, mindenki "békésen" ül a helyén, és mered maga elé. Aztán hirtelen, négy utas magához tér, és ez megcsavarja az amúgy is csavaros helyzetet. A holtesteket átszállítják boncolásra, a négy túlélőt pedig elkülönítik, hogy egy alapos kivizsgálás után kiderítsék, vajon mi történt velük. Ám a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a raktérben egy bejegyzetlen, 3 méter magas koporsót találnak, ami csordultig tele van földdel. Vajon hogy került oda, és hogy tudták mindenki tudta nélkül felcsempészni a repülőre, és átszállítani Berlinből az államokba? Ráadásul hogyan hozható kapcsolatba a holtestekkel...amik csak első látásra tűnnek annak, amik. A boncolás során ugyan is kiderül, hogy az utasok egyike se halt meg, hanem csupán átalakult. Mégpedig egy olyan dologgá, amiről senki nem gondolta volna, hogy létezik, és amiket eddig csak a filmekben láttunk. 

Az ügy kivizsgálásra tehát alaposan szorul, de ahogy az lenni szokott, semmi nem a véletlen műve, és az irányítás is olyan hatalmasságok kezében van, akik nem ismernek se Istent, se embert akkor, ha a saját, önző céljuk a legfontosabb. A szálakat Eldritch Palmer, egy New Yorki milliárdos mozgatja, aki pénzét és hatalmát bevetve csempészte be a koporsót és azt a lényt, amit rajta kívül csupán egyetlen egy ember ismer...de ő mindenkinél jobban. Abraham Setrakian, a holokauszt egyik túlélője pontosan tudja, hogy mivel állunk szemben, és éppen ezért a rettegés és a félelem fogja el, amikor megtudja, hogy a koporsó megérkezett. Bár próbálja figyelmeztetni a biológusainkat a veszélyre, de azok nem hallgatnak rá, ami lehet ez az emberiség életébe kerül.

A mester és az ő gyermekei

Del Toro és Chuck Hogan egy hosszú, szövevényes, de izgalmas történetet alkotott meg, amit a pilot epizódban tökéletesen indítottak a TV képernyők útjára. A felvezetés tökéletes, a feszültség folyamatos adagolása működik, és az ember minden egyes jelenettel valami olyat kap, amitől egyre jobban megjön a kedve az egészhez, és bizony nehezen tudja majd kivárni a hétfőket a következő epizód érkezéséig. Ha pedig minden epizód ennyire könyv hű lesz, mint a pilot (aminek forgatókönyvét Del Toro és Hogan jegyez, valamint Del Toro a rendezést is magára vállalta), akkor kijelenthető, hogy egy zseniális sorozattal lesz dolgunk. Hiszen a történet és a karakterek adottak, a színészválasztás pedig minden esetben tökéletes. Illetve a Setrakain-t alakító David Bradley-val én személy szerint annyira nem vagyok kibékülve. Na nem mintha bajom lenne Frics úrral, de a könyv olvasása közben teljesen másnak képzeltem el, és még meg kell szoknom majd a kinézetét. 

Mindent összevetve a Kór mindenkinek ajánlott, nem csak azoknak, akik olvasták a könyvet, de tény, hogy nekik egy plusz kincses bánya lesz, amikor folyamatosan előjönnek a dolgok. Reménykedem benne, hogy Del Toro nem hagyja majd, hogy bármit megváltoztassanak benne, mert sok sokkoló dologban lesz részünk, és bizony mindegyik ütni fog, mégpedig elég nagyot. Ha pedig hihetünk a pletykáknak, akkor 5 évadosra tervezik, ami idő alatt pedig tökéletesen ki lehet dolgozni a három könyvet, így én ezért is reménykedem abban, hogy nem lesz semmi megváltoztatva. Persze minimális kompromisszum fog kelleni, de a pilotból kiindulva, ezek tényleg minimálisak lesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr576524829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.20. 08:09:21

nem is tudtam, hogy ez a könyv már megvolt, mikor a Penge 2őt csinálta.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.07.20. 17:03:24

@doggfather: Hamarosan én is meglesem a pilot epizódot, aztán újrázom a Penge filmeket is, hogy lássam a hasonlóságot.

Creativ3Form 2014.07.21. 00:08:02

@REMY: A pilot még kevés lesz hozzá. Illetve egy dolog már ismerős lesz, de összességében még kevés. :-)
süti beállítások módosítása