[Supernatural Movies]

[kritika] Mindörökké Batman (1995)

2014. július 23. - REMY

„Nem nézek, de látok, a sötét számomra fényként ragyog. Mi vagyok?”

Miután Tim Burton csodát tett Batmannel, jött egy Joel Schumacher nevezetű rendező, és romba döntött mindent! Schumacher egész egyszerűen felmutatta a középső ujját Burtonnek és a nézőknek egyaránt, majd megrendezte a Mindörökké Batman címen futó alkotását, melyben már nyoma sem volt azoknak a zseniális megoldásoknak, amik naggyá tették a szériát. A füstös, rideg Gothamet felváltotta egy csillogó, villogó, vörös fényben pompázó metropolisz, ahol idióta pojácák próbálták meg átvenni a hatalmat.

batfor2.jpg

Gothamben sosincs nyugalom. Amikor az ember már azt hinné, hogy végre béke van, akkor feltűnik egy-két gonosztevő, hogy újra felkérjék Batmant egy táncra. Kétarc és Rébusz szövetséget kötnek, hogy együttes erővel próbálják meg legyőzni Batmant, aki ezek után kénytelen társulni egy zöldfülűvel…

Burtont helyébe Joel Schumacher lépett, Keaton helyett pedig Val Kilmer húzhatta magára a denevérgúnyát, ám nem is ez a legnagyobb különbség a Mindörökké Batman és a korábbi két rész között, hanem a stílus, és a tálalás. Pillanatok alatt eltűnt az a zseniális univerzum, amit Burton megteremtett, és amiben működött Batman. Schumacher nagyot akart, Ő meg akarta mutatni, hogy egy fasza gyerek (pedig nem olyan rossz rendező), és a saját képére próbálta meg formálni Batman világát, csak míg ez Burtonnek sikerült, addig ez nála annyira félrement, hogy az egész franchise-t egy hatalmas üregbe lökte, amiben zuhant egészen addig, amíg meg nem rendezte a következő részt, a Batman és Robint. (Ugyebár az konkrétan kivégezte a zuhanó „testet”). Mondhatni nyomott egy újraindítás gombot a franchise-ban.

A korábbi filmekkel ellentétben itt megpróbáltak egy mélyebb történetet tálalni a nézők számára, de ahogy a legtöbb dolog, ez is rosszul sült el. Akiva Goldsman konkrétan csapnivaló forgatókönyvíró, aki Kétarcból és Rébuszból is pojácát csinált. Valahogy nem érzett rá arra, hogy ez a sok röhögés meg vinnyogás már teljesen idegen egy Batman filmben, még akkor is, ha az egész összképe egy kissé komikus volt. Jellemtelen, papírmasé figurák lettek a főgonoszok, akikbe egy cseppnyi komolyság se szorult. Ettől függetlenül Tommy Lee Jones és Jim Carrey is remekül hozták a karakterüket, csak hát azok mind szarul voltak megírva.

Az egyetlen pozitív lépés a korábbi részek után, hogy megpróbáltak nagyobb hangsúlyt fektetni Bruce Wayne-re, és az Ő lelki világára. Emiatt voltak remek pillanatai az alkotásnak, de végül ez sem volt elég ahhoz, hogy a film elnyerje a nézők elismerését. Schumacheréknek igazából voltak jó gondolataik, de egyiket sem sikerült különösebben jól megvalósítani. Rébusz feltűnése, Wayne lelki világa, Robin személyisége is el volt találva, valamint a Danny Elfman-t leváltó Elliot Goldenthal is hozott egy magas színvonalat a zeneszerzés terén. De mindezek ellenére sem sikerült megközelíteni Burton filmjeinek a minőségét, aminek hála Batman elkezdett zuhanni, a nézők pedig keserű szájízzel gondoltak vissza a legújabb élőszereplős Batman filmre.

batfor1.jpg

„Megmentettem őket! Látja, egyszerre vagyok Wayne és Batman. Nem mert ez a sorsom, hanem mert így döntöttem!”

A Mindörökké Batmannel igazából a legnagyobb probléma, hogy Joel Schumacher lett a rendező, aki nagyon nem értett a Denevér világához. Vagy nem olvasott képregényeket, vagy azt hitte, hogy a piros neonfényekkel tarkított Gotham elnyeri majd a nézők tetszését, és Ő lesz a király, de nem így lett… 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr996505575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.07.23. 01:01:47

Schumacher amúgy remek rendező, egy rakás kultfilm fűződik a nevéhez, mint az Elveszett fiúk, Egyenesen át, Összeomlás, Hibátlanok, Fülke, stb...
Én azért nem éreztem ilyen drámainak a váltást, nekem ez is csak egy volt, a sok Batman filmből. Az első még az újdonság erejével hatott, de a többi nekem tizenkettő egytucat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 08:38:28

ez volt az első batman film amit moziban láttam, és sokat pusztított rajtam.

Évekig nehezen tudtam elfogadni riddlert, mint komoly batman ellenfelet, mert beleégett a 13 éves tudatomba, hogy ő csak egy ace ventura komolyságú ellenfél. Kétarc meg még annyi se, csupán egy ripacs. Nem kevés képregényt kellett elolvasnom mire helyre tudtam tenni mind a két gonosztevőt.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2014.07.23. 09:00:25

Kövezettek meg, de én szerettem ezt a filmet.Persze nem olyan jó mint a Burton filmek (Mondjuk ez inkább Batman film mint az amúgy általam még jobban kedvelt Batman visszatér ami inkább Burton film, mint Batman). Na persze nem tökéletes a film, de Jim Carrey remekűl hozza Jim Carrey-t és itt még ott volt Burton mint producer, és visszatudta tartani Schumacher gics mániáját. Összességében szórakoztattató a film, csak Robin idegesítő néha.

Két nagy hibája van a filmnek: 1, Tommy Lee Jones aki (vagy a rendező) szörnyen félre értelmezi Két Arcot és vihogó ripacsot csinál belőle, ami messze nem áll olyan jól neki, mint Carrey-nek.

A másik pedig, hogy a film sikeres volt (a négy Batman film közül ez volt a legjobban az) aminek hatására elkészülhetett az förmedvény amit Batman és Robinnak hívnak. Schumacher giccse elszabadult és 10 évre kivégezte a bőregér mozis kalandjait.

6,5/10 (Az első Batman nálam közelít a 10-hez)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.23. 09:33:15

@The Man Who Laughs: nekem is ez a gondom, hogy mind a 2 ellenséget sikerült félreértelmezni, mert jim carrey is ahogy te is írod magát adja és nem riddlert. :S

Túrós (törölt) 2014.07.23. 15:47:13

Az elég béna Kétarc-on és Robinon kívül szerintem jó film volt. Kilmer jó batman, jók a cuccai, Gotham sem olyan vészes még (mint a 4.ben lol)

Mr.Treeger 2014.07.23. 16:04:50

és jó volt a U2 dal

Globetrotter2014 2014.07.23. 17:45:11

Azért a Batman 2 sem volt egy akkora eresztés.

De akkora pofont itt még nem kapott a franchise mint az azt követ B and R -al.

Na az kemény volt. 3,6 IMDB, teljesen jogosan...

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.07.23. 19:16:09

"Én hozom a bort, maga meg a sérült lelkét”, mondja Nicole Kidman / Dr. Chase Meridian, aki az igazán cukor Drew Barrymore mellett az 1995-ös Mindörökké Batman egyetlen igazi fénypontja, annak ellenére, hogy az egész egy színes, giccses neonparádé. Egyfelől ezzel kezdődött Joel Schumacher két „tökéletes félreértése” [az álmos tekintetű Val Kilmer nemhogy fejjel lefelé, de állva elalszik mellbimbós Batmanként], másfelől pedig a Batman – Robin – meleg vonulat: az elején Batman elmondja a pszichológusnőnek, hogy „Sosem volt szerencsém a nőkkel”, és ebben a részben találkozik az ánuszrózsáját rúzsozó Robinnal. Egyébként ebben a homoerotikus vonatkozásban nem szokták emlegetni Kétarc/Tommy Lee Jones és Rébusz/Jim Carrey ölelkezéseit, Rébusz valósággal Kétarc Harvey ölében ül, és úgy nyújtogatja zöldharisnyás lábait, rendre. Újabb és újabb játékszerek kerülnek elő, van már Bathajó is, a többnyire narkoleptikus Bruce Wayne-t kivéve a szereplők ide-oda futkosnak, mint a mérgezett egerek, már csak az hiányzik, hogy kiírják melléjük, hogy „paff” és „bang”. Tarka, mint a rohadás. De a hanyatlás kontextusában ez még egy erős epizód a csúszdán lefele.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.07.23. 19:16:39

@ZF2: A Batman és Robin olyan, mintha már maga Joker rendezte volna.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2014.07.23. 19:21:54

@The Man Who Laughs: Egyértelműen a Burton-féle Batmanek a legjobbak. A fiatal, friss (esetében ez a hullaszagot jelenti) Burtonnél alkalmasabb, érzékletesebb adaptálót valóban nem is találhattak volna, hiszen Burton a nappal és éjjel, élet és halál mezsgyéjén mozgó freakek és outsiderek (mint amilyen a gyerekkori sokktól torzóban maradt Bruce Wayne) legjobb rendezője.

Az én Batman-toplistám így néz ki:
csucsuka.blog.hu/2012/07/26/szarnya_veri_az_ablakot_avagy_kanapes_beszelgeteseim_batmanrol

Mr. Rocketfinger 2014.07.24. 13:31:42

ez a film teljességgel értékelhetetlen. Tommy Lee Jones és Jim Carrey bohóckodása mérsékelten szórakoztató, de a film csapnivaló. rettentő soknak érzem az 5,5/10-es értékelést. ez a film csak azért 2/10, mert a Batman és Robin megmutatta, hogy van még sokkal lejjebb is...

szambukusz 2014.07.24. 15:46:39

A legelső Batman filmet nem lehet felülmúlni. Még magának Burtonnek sem sikerült a második résszel.
Vannak filmek amiket egyszerűen védetté kéne nyilvánítani, hogy senki se nyúlhasson hozzájuk, mert ezzel a sok f*s remake-el már tényleg odáig süllyedtünk, hogy lassan előbb megnézem egy óvodai csoport farsangi előadását, mint egy legújabb mozifilmet.
süti beállítások módosítása