[Supernatural Movies]

Egy trilógia mind fölött!

2015. január 13. - REMY

Nehéz véleményt kinyilvánítani az olyan alkotásokról, amik egy egész korszakot meghatároztak, és amik tovább csinosították a filmtörténelem nagykönyvének az oldalait. Mégpedig azért, mert, ha valaki rajong az efféle alkotásokért, az szinte csak szuperlatívuszokban tud beszélni róluk, és egy átlagembernek, egy olyannak, aki nincs annyira oda az említett produkciókért, csak annyit lát/hall az egészből, hogy egy rózsaszín köd közepette nyáladzik az illető. És ez valamilyen szinten érthető is. A rajongás, a túlzott dicsőítés elvakítja az embert, ám ha ilyen történik, akkor ott a háttérben bizony vannak olyan dolgok is, amik ezt elősegítették. Vagyis van valami egyedi bennük, ami egész egyszerűen elvarázsolja az embert. John Ronald Reuel Tolkien három kötetes regényének a filmadaptációja pedig pont egy efféle szuperprodukció, amiről lehet, szabad, és kell is szuperlatívuszokban beszélni, mert megérdemli!

lord.jpg

Miután nem tudok különbséget tenni a három epizód között (csak egy-két helyen), feleslegesnek tartom, hogy szétbontsam a cikket. Így a következő sorokban egy összegző írást olvashattok majd az egész Gyűrűk Ura-trilógiáról.

„Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

Mivel is lehetne kezdeni az írást, ha nem a leghíresebb szlogennel, az Egy gyűrű feliratával. Konkrétan Tolkien kitalációja az egész regényére, az egész trilógiára kivetíthető. Ez nem csupán egy gyűrű felirata, hanem magának a Tolkien-univerzumnak az útmutatója, melyet jobban teszel, ha még a film elindítása előtt tudatosítasz magadban, mert amint magával ragad a világ, soha többé nem fog elereszteni! Tolkien egy olyan világot hozott létre, melyhez talán alig néhány hasonlítható. (kizárólag a megfilmesített világokra gondolok). Star Wars, Harry Potter és a most nagy sikernek örvendő, sokszor pont a Gyűrűk Urával összehasonlított Trónok harca. És miután egy filmes blog vagyunk, így nem Tolkien, hanem Peter Jackson szemszögéből kell megvizsgálnunk az egész trilógiát, mert bár megírni is iszonyú nehéz volt, de talán filmvászonra álmodni még nehezebb, főleg, ha nem csak felhányjuk a filmvászonra, hanem felfestjük. Ugyanis a kamerák előtt csak egy ember képzelt világát láthatjuk, viszont nem adhatjuk hozzá a saját magunk által megteremtett univerzumot, amit olvasás közben hozhatunk létre. Így Jacksonnak olyan szemszögből kellett megalkotnia az egészet, hogy az mindenki számára tökéletes legyen. Legyen méltó Tolkien-örökségéhez, működjön a vásznon, és tetsszen az embereknek. Így bő 10 év távlatából már bátran kijelenthető, hogy ez sikerült neki, és sikerült az egész stábnak olyat alkotnia, amit soha nem fogunk elfelejteni.

lord1.jpg

Ehhez természetesen kiváló színészekre, tökéletes castingra, valamint hibátlan forgatókönyvre, illetve egy megrögzött, fanatikus felfogásra volt szüksége a rendező úrnak. Mondanom sem kell ezeket mind megkapta, illetve meg tudta csinálni. Elijah Woodtól Viggo Mortensenen át egészen Ian McKellenig bezárólag mindenki remek választásnak bizonyult. És ilyen esetben teljesen lényegtelenné vált az, hogy Frodó néha üres tekintettel bámult a messzeségbe, vagy, hogy Samu aggódó, könnycseppekkel tarkított pillanatai zavarták meg Új-Zéland csodaszép látképét vagy az éppen zajló csata egyik jelenetét. A Gyűrűk Ura filmváltozata képes volt elérni azt a szintet, amikor már a négy órás bővített verziónál is azt mondja az ember, hogy kevés és rövid. És ilyenkor jut eszembe Tarr Béla Sátántangója, hogy ott bezzeg kitolták a játékidőt, amíg csak lehetett. Igazság szerint a Gyűrűk Ura trilógia már csak azért is egyedülálló energiával bír, mert nem elég az, hogy a helyszínek precízen lettek kiválasztva, még a díszleteket is sikerült megfelelően kivitelezni. Ráadásul a Weta forradalmi speciális effektjei is tovább színesítették és szépítették Tolkien/Jackson megálmodott világát. Középfölde életre kelt, a kaland pedig felejthetetlenné vált. És ekkor még nem is említettem meg Howard Shore lélegzetelállító dallamait, melyek azóta is ott csengenek rajongók millióinak a füleibe, és melytől nem lehet megszabadulni. De, hát ki is akarna megszabadulni egy LOTR soundtrack-től? Peter Jackson tehát nem csupán leforgatott három kitűnő alkotást, hanem létrehozott egy olyan kivételes univerzumot, amire talán a Star Wars óta nem is volt példa, sőt tuti biztos, hogy nem volt példa, ugyanis a korábban említett Trónok harca és Harry Potter világa is csak nyomokban közelíti meg Középfölde varázsát.

lord2.jpg

„Fussatok, bolondok!”

Sokan úgy vélik, hogy unalmas ez a háromszor három és fél órás menetelés. Én erre csak azt tudom válaszolni, hogy nézzük meg, hogy mi is történik ez idő alatt. (Viszont arra most külön nem térnék ki, hogy hány remekbeszabott dialógust hallhatunk, illetve mennyi zseniális alakítást láthatunk a színészektől a hosszú játékidő alatt. Ugyanis ezen felül is van min csodálkozni a Gyűrűk Urában.) Szóval… A felsorolást illik azzal kezdeni, ahonnan elindult minden, ahonnan a leghíresebb hobbitok származnak, a Megye. Innen indultak el Frodóék a nagy útra, és innen indult a Hobbit és a Gyűrűk Ura története is. Itt még ugyan visszafogott dolgokra bukkanhatunk, de ami ezután következik, az már nem móka és kacagás. Mória bányái, Vasudvard, Rohan, Gondor (Minas Tirith), Völgyzugoly, Holt Láp, Helm-szurdok, és még megannyi más kisebb helyszín, ahol nem csak konkrét harcok, hanem egyéb veszélyek is fenyegetik szereplőinket. (Ellenségekkel egy másik poszt keretein belül foglalkoztunk.) És itt tudom újra előhozni azt, hogy a díszlettervezők, valamint a Weta mennyire jó munkát végzett/végeztek. Csodálatos látványvilágot tártak elénk, ami nélkül ezek a helyszínek nem tudtak volna így megelevenedni. Összességében tehát nem gondolom azt, hogy unalmas lenne a Gyűrűk Ura, hiszen soha nem látott, gigantikus méretű harcok kapnak helyet a vásznon. Grandiózus vállalkozás volt Peter Jacksontól, de senki nem volt képes se előtte, se utána arra, amit itt ő bemutatott. Vontatott? Azt még aláírom... De, hogy unalmas lenne? Azt biztosan nem. 

lord3.jpg

„A szívem azt súgja,Gollamnak még jut valamilyen szerep: vagy jó,vagy rossz,mielőtt ennek vége lesz.Bilbo irgalma még sokak sorsára lesz hatással...”

A Gyűrűk Ura az a kétezres éveknek, mint ami a Star Wars a 70-es, a Vissza a jövőbe/Terminator/Aliens a 80-as éveknek. Egy fantasztikus utazás, egy tökéletes fantasy film, egy korszak meghatározó darabja, egy kiváló könyvadaptáció. Továbbá egy műfaj legfényesebben csillogó csillagja, ami nem csupán felemelte a fantasy alkotásokat, de ki is pusztította őket. 2003 után ugyan voltak próbálkozások eme zsáner keretein belül, de egyik se tudta még csak megközelíteni sem a Gyűrűk Urát. Igen, még a Hobbitnak sem sikerült ez a bravúr. Továbbá lehet azt mondani, hogy ez csak mese. Ez csak egy kitalált világ, amiben törpök, tündék, orkok és más egyéb lények lakoznak. De mélyen, ott lenn a sötétben, olyan emberi motívumok is helyet kaptak, amikre érdemes odafigyelni. A hatalomvágy, az irigység, a félelem és a remény. A Gyűrűk Ura megtestesíti mindazt, ami a tökéletes szórakozáshoz kell, és megtestesíti azt, amit filmművészetnek nevezünk. Peter Jackson műremeket alkotott. A végeredményre pedig mindig emlékezni fogunk. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr437048501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.01.14. 19:36:30

Jó cikk, de egy valamiben nem értek egyet, az a "tökéletes casting". Szerintem itt PJ nem értette meg a könyvet igazán, Elijah Wood egész egyszerűen borzalmas választás volt Frodo szerepére, teljesen szembe megy a könyv szellemével, ahol világosan leírták a karaktert, egy középkorú, kissé köpcös joviális figura... Ha nincs a Hobbit, Martin Freeman pl tökéletes választás lehetett volna, de még az is jó húzás lett volna, ha megcserélik Frodo és Samu karakterét, és Elijah lett volna Samu, míg Sean Aston Frodo... Kettejük kapcsotatára sem érzett rá igazán Jackson, Tolkien az első világháborúban harcolt, egy elit ezredben, Frodo és Samu kapcsolatát az ott átélt, lövészárokban együtt élő, együtt harcoló katonák testvéri kötödése ihlette, nem pedig valami homoerotikus rajongás. :)
A másik bajom Aragorn, külsejében és természetében is idegen volt Viggo Mortensen figurája a könyvbéli Aragorntól, aki egy kétméteres szikár, méltóságteljes tekintélyt parancsoló megjelénésű, kortalan figura, mindaz aki Mortensen nem....
Ez két nagyon fontos karakter, így hiába tényleg tökéletes minden másban a casting, ez mindig hagy bennem némi keserű szájízt, akárhányszor üjranézem a trilógiát, akármennyire is remeknek tartom.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.14. 20:01:21

@Nyílméregbéka: Épp most fejeztem be az 1978-as Gyűrűk Ura rajzfilmet. Ott Aragorn egy indián kinézetű figura. Gimli valami török harcos, Boromir pedig egy viking. Pedig gondolom a készítők olvasták a könyvet. :D

Nyílméregbéka 2015.01.14. 20:35:24

@REMY: Szerintem az egy remek adaptáció, a maga módján. Imádom azt a rajzfilmet, máig sajnálom, hogy nem készült el a folytatása. :) sokat merített annak a látványvilágából Jackson is, ha alaposan megnézed.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.14. 20:42:01

@Nyílméregbéka: Én is sajnálom, mert egy komoly produkcióról van szó, de hát a pénz... így viszont sokan azt se tudják, hogy létezik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.15. 08:44:10

nem tudom kihagyni, hogy csak egy trilógia létezik kevin smith is megmondta a shop stop 2ben. ;)

lutánnia 2015.01.17. 21:06:27

@Nyílméregbéka: Dehogynem készült folytatása a rajzfilmnek, csak olyan szar hogy az már büntet.

www.imdb.com/title/tt0079802/

Nyílméregbéka 2015.01.18. 03:21:58

@lutánnia: De ez nem annak a rajzfilmnek a folytatása, csak valami tévé studió kreálmánya, teljesen más tészta...

@REMY: nem!

lutánnia 2015.01.18. 18:18:37

@Nyílméregbéka: jó igaz tv-re készült, de a Bakshi féle rajzfilm méretes buktája után, persze h nem mertek bevállalni mégegy mozifilmet, helyette költségkímélően elvarták a befejezetlen szálakat, a Hobbit rajzfilm készítőivel (és Gandalf is John Huston hangján beszél).
Mondjuk az más kérdés hogy az a film legalább olyan vérciki lett, mint a Star Wars holiday special :)

@REMY: csodálkozom is hogy erről nem lett cikk, pedig lehetne úúúgy, de úúúúúúgy szidni :D

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2015.01.25. 17:38:41

Egy trilógia mind fölött!
Nekem is nagy kedvencem.
Az első részt háromszor láttam moziban.
süti beállítások módosítása