[Supernatural Movies]

[kritika] A hobbit (1977)

2015. január 14. - REMY

Rengeteg embernek az a baja a legújabb Peter Jackson trilógiával, hogy a rendező feleslegesen nyújtotta el háromszor három óriás játékidőig a történet, és egy alapból csak 300 oldalas könyvből elég lett volna maximum két mozifilmet készíteni. Akik szerint a rövidebb kiadás lett volna a célszerűbb, azoknak ajánlom az 1977-ben napvilágot látott Hobbit rajzfilmet, amiben a végtelenségig lerövidítették a törpök és Zsákos Bilbó kalandját. Az alig 75 perces rajzfilm ugyan nézhető, de a mozifilmek és/vagy a könyv ismerete nélkül nem biztos, hogy jó ötlet leülni elé. Túl gyors…

sdafsdfsdf.png

Gandalf, a hírhedt varázsló meglátogatja Zsákos Bilbót, hogy felfogadja betörőnek. Egy óriási kalandra hívja fel az apró hobbit figyelmét, ahol törpök oldalán kell „harcba” indulnia a gonosz Smaug ellen, hogy visszaszerezzék Thorinék ellopott kincseit a Magányos Hegynél…

A hobbit volt az első komolyabb próbálkozás Tolkien regényének megfilmesítésére. Az alig 75 perces játékidővel rendelkező alkotás, látszólag egy minőségi stáb kezei közül került ki, ugyanis az egyedi rajzolásnak és a jól komponált zenéknek hála, egy meglepően hangulatos végeredmény született, ami úgy gondolom, hogy méltó Tolkien műveihez. Bár az akkori kor, és a Gyűrűk Ura filmek még meg nem jelenő sikeressége miatt a Tolkien művekre más szemmel néztek az emberek, így a léc sem volt fent a fellegekben. Ezáltal a készítők, Jules Bass és Arthur Rankin Jr. mondhatni bármit csinálhattak, hiszen a nézők nem tudták mihez hasonlítani a végeredményt.

Bár a rajzfilm veszettül gyors, és akarva-akaratlanul összehasonlítottam minden egyes jelenetét a filmekben látottakkal, valamilyen szinten mégis le tudott kötni. Már csak amiatt is, hogy érdekes volt látni azt, ahogy akkoriban megteremtették Középföldét, és az ottani lényeket. Nem volt CGI, nem volt 100 milliós költségvetés, csupán néhány ceruza meg rajzlap. Bilbó mégis egy varázslatosa kalanddal szolgált, amiben sem Legolas, sem pedig erőltetett szerelmi szál nem rontotta a levegőt. Míg Jackson egy egész filmet rááldozott az Öt sereg csatájára, addig itt bő 10 percet hagytak a végső harcra, ami ugyan nem lett eposzi nagyságú, mégis megmutatta azt, hogy mennyit jelentett az a rengeteg kincs Középfölde lakóinak, amit évekig őrzött Smaug a hegy belsejében.

vlcsnap-2015-01-11-15h54m09s135.png

Így tehát csak azt tudom mondani, hogy vállalható a ’77-es Hobbit, és tényleg megvan a sajátos hangulata ennek az alkotásnak is. De azért érdemes inkább vagy a könyvnek, vagy a túlnyújtott filmeknek nekiülni, mert itt tényleg nagyon gyorsan történnek a különböző események, és végtére is… ez csak egy rajzfilm. Nincs akkora tét. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr467061643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutánnia 2015.01.14. 21:22:26

Fúúú, én is de rég terveztem, hogy kritikát írok erről a filmről. De látom megelőztek, na mindegy :)

Szerintem kicsit jobb a végeredméy, hiszen a japcsi/amcsi rajzolók még meseadaptációként álltak hozzá, és nem olyan, szerintem felesleges komolysággal, mint az új trilógiában.

Mondjuk én is sokszor túl gyorsnak éreztem a filmet (nincs Beorn!), hiszen 1-2 countrys dalban (ez mennyire más hangulatot áraszt, mint az újabb trilógia) gyorsan ledarálnak, olyan dolgokat amelyeket a Jackson verzióban félórákat szánnak. ( a Go-go the goblintown dal nagyon király!)

Amúgy tök viccesek Szmóg "buszlámpa"szemei. Meg az hogy itt asszem van Saskirály, míg Jackson változatnál fájóan kimaradt!

Nagyjából ennyi ugrott be hirtelen a fimről, most megjött a kedv az újranézésre!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.14. 21:36:19

@lutánnia: Ráadásul beszélnek a sasok. Azzal nekem nem volt bajom, hogy mesét akartak csinálni, hiszen az eredeti könyv is gyerekeknek szól. Viszont néhol tényleg elbírta volna, ha kibontják az adott szálakat, és egy jó fél órával hosszabbra vágják. Azért 10 perc alatt lerendezni az Öt sereg csatáját :D Nekem a Misty Mountains Cold zene tetszett benne.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.15. 08:50:50

ezt én még nem láttam, de eddig mindenhol csak jót olvastam róla. Egyszer mindenképpen meg fogom nézni.
süti beállítások módosítása