[Supernatural Movies]

[kritika] Az elveszett fiúk (1987)

2015. május 18. - hakos05

Ahogy a rendezők elszakadtak a Drakula-kultusztól, a 70-es és 80-as években a vámpírfilmek új erőre kaptak Hollywoodban. Az erdélyi gróf távolinak tűnő misztikus helyszínét (a baljóslatú erdőket és a zordon kastélyt) elhagyva nemcsak a műfaji bezártságból szabadították ki a vámpírokat (gyakorlatilag megszűntek gótikus horrorok lenni), de ezzel együtt azt az érzést keltették a nézőkben, hogy a vérszívók akár a szomszédban is megbújhatnak (lásd Frászkarika 1985). Joel Schumacher vámpírjai sem Európában, hanem a nyugati parti Santa Carla neonfényes éjszakáiban élnek.still-of-kiefer-sutherland-and-alex-winter-in-the-lost-boys-large-picture-202910905.jpg

Noha új környezetbe kerültek, a velük kapcsolatos főbb hiedelmek általában megmaradnak, de rendezője válogatja, hogy melyikből mit és hogyan használ fel. Az elveszett fiúk direktora megtartja a fokhagymát, a szenteltvizet és a fából készült karót, mint ellenszert és a házba való behívást, mint jellegzetes ismertetőjegyet. A kihagyhatatlannak tűnőek közül egyedül a koporsó az, ami hiányzik, melyet a barlang faláról fejjel lefelé lógás helyettesít. A különbségeket azonban zongorázni lehet. Már csak az egzotikus környezet miatt is, melynek bemutatásán a rendező el is időzik. Felfedeznivaló viszont akad bőven! Az egészből árad a 80-as évek jellegzetes hangulata, a harsány színű ruháktól és a mullet frizurától kezdve a videokölcsönzők felejthetetlen légköréig. David és vámpírbarátai gyakorlatilag csak annyira lógnak ki ebből a környezetből, mint a korszak társadalmának peremén élő suhancai. Ruháikban a régmúlt idők eleganciája ötvöződik az Alice Cooper-féle shock rock öltözékével. E kettősség barlangjuk berendezésében is megtalálható: jól megférnek egymás mellett a gyertyák az égő kukákkal, csakúgy, mint a Jim Morrison poszter és a különböző szeánszokhoz használatos eszközök.still-of-corey-haim-in-the-lost-boys-lost-boys-485480767.jpg

Ebbe a környezetbe érkezik meg édesanyjukkal Michael és Sam. A nő új társat keres a városban, Michael beilleszkedni szeretne, Sam viszont egy testvérpárral (a beszédes nevű Edgar és Allen Froggal) igyekszik felvenni a harcot a vámpírokkal. A történet meglehetősen egyszerű, sokszor elég lapos. A továbbiakban a spoilerek miatt jobban nem is fogok belemenni. A filmet azonban az ábrázolt miliő viszi el a hátán. A háttérben meghúzódó generációs különbségek és a morális dolgok színrevitele pedig óriási pluszt jelent. Arról nem is beszélve, hogy mennyire izgalmas műfajkoktélt láthat a néző. Egy horror elemekkel tarkított akció-kalandfilmet, mely vígjátéknak sem utolsó, tudniillik egy pillanatig sem veszi komolyan magát. Egészen elképesztő módon kezelik a halál kérdését is a filmben, és ahogy a végén elszabadul a pokol, na az teszi fel az egészre a koronát! Aki ódzkodik a túl komolyan vett vámpírfilmektől és egy véresen komolytalan szórakozásra vágyik, az mindenképpen tegyen vele egy próbát. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr937457562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.18. 20:06:19

A műfaj "megkoronázása" volt az ezredforduló környékén készült sok Drakulás film. Manapság sajnos már a vámpírok sem a régiek. Lásd, Twilight...

hakos05 2015.05.18. 20:23:08

@REMY: Az Alkonyat után is készültek jók, pl. Engedj be, vagy a Halhatatlan szeretők. De szerintem a vámpíroknak jobban áll az elszállt stílus, mint amilyen ez a film :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.18. 20:28:02

@Hakos89: Tény, ezek jók, de úgy gondolom, hogy sokkal nagyobb potenciál van ebben a műfajban. Nem igazán használják ki.

lutánnia 2015.05.18. 22:23:14

@Hakos89: Az Engedj be mindkét verizója sztem jó volt, a Hallhatatlan szeretőkkel még nem tettem próbát, ami még jó volt az a Byzantium, (illetve az én titkos kedvencem az Lincoln Ábrahám a vámpírvadász :D)

Garott 2015.05.18. 23:08:28

Én ezt a filmet érdekes módon úgy láttam, hogy az HBO leadta a második részét, ami igazából nem volt egy rossz film (hiába szidják), és utána néztem meg, hogy ennek több része is van. És ez az első részt utána valahogy úgy tudnám leírni, hogy ez a film "tökös". Ez pont olyan film ami miatt az emberek szívesen néznek vissza a 80-as évekre, mert az egy annyira laza/szerethető/király időszak volt, amit nem lehet nem szeretni. Egyszerűen jó az egész felépítése, jók a szereplők és érdekes a történet. Szerintem akik szeretik a vámpíros filmeket, vagy a 80-as éveket azoknak simán 9-10 es a film.

Mostanában tényleg kevesebb a jó vámpíros film, bár pont a napokban adta le a cinemax a Hétköznapi vámpírokat ami egy igen érdekes értelmezése a vámpíros filmeknek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.19. 01:05:23

@Garott: Pont most tervezem megnézni a Hétköznapi vámpírokat. Illetve, ezt a filmet is tervezem már egy ideje. Lassan túl kéne esni rajta.
süti beállítások módosítása