[Supernatural Movies]

Eddie, a sas

A példamutató kitartás gyümölcse

2016. március 30. - kultúrfaló

Mindenkinek vannak álmai, amiket szeretne, hogy megvalósuljanak. Azonban csak az igazán kitartóak mennek el a végsőkig, sokan korábban feladják, megtorpannak a cél előtt vagy útközben kevesebbel is beérik. Azok, akiknek van erejük végig harcolni, egy igazságos világban elnyerik méltó jutalmukat, az útjukon lemorzsolódóak pedig azzal áltatják magukat, hogy valójában az is elég, amit addig elértek, illetve azt kapták, amit valójában szerettek volna.

eddie-the-eagle-wolverine-and-eggsy-team-up-to-make-a-must-see-family-movie-in-theaters-852901.jpg

Eddie Edwards (Taron Egerton-Kingsman) már kisfiúként arról ábrándozik, hogy olimpikon lesz. Ettől az sem tántorítja el, hogy rossz a láb, így az orvosok mindennemű sportolástól eltiltották, és évekig olyan gépet kell hordania, mint Forrest Gumpnak.

Mikor síelőként végre esélye van bekerülni a brit olimpiai csapatba, a vezetőség végül úgy dönt, nem válogatja be a kétballábas srácot. Eddiet azonban ez nem tántorítja el: sportágat változtat és átnyargal a síugrásra. Azonban ha szeretne az 1988-as Calgary téli olimpián indulni, sietnie kell, hogy megtanulja az alapokat és megugorja a brit olimpiai bizottság által előírt kvalifikációs szintet. A helyzete elég kilátástalan, hiszen még edzője, illetve rendes felszerelése sincs és a családi kasszából finanszíroz mindent. Egy véletlennek köszönhetően megismerkedik Bronson Pearyvel (Hugh Jackman), egy korábbi amerikai síugró nagyágyúval, akit néhány évtizeddel korábban alkoholizmusa és szoknyapecér viselkedése miatt végül eltanácsoltak a nemzeti olimpiai csapatból.

A Michael Edwards memoárján alapuló film egy példátlan kitartás izgalmas krónikája. A szó klasszikus értelemben vett akciójelenetek nélkül tudja végig fenntartani a nézők figyelmét. A csetlő-botló, azonban roppant elszánt fiatalember a vágyai megvalósulásához vezető úton számos akadályba ütközik, még az apja is megállás nélkül le akarja beszélni, azonban egy igazi hőshöz méltóan semmi sem tántoríthatja el. A sportfilmeknél a maradva: a Kötéltánc Philip Petit alakja könnyen párhuzamba állítható Eddievel. Mindketten eltántoríthatatlanok, és ugyan átlagemberek, azonban az elhatározásuk melletti kiállásuk miatt mégis inkább csodálatraméltó. 

eddie.jpg

Bronson Peary viszont szöges ellentéte a címszereplőnek. A kicsit már kiöregedett alkoholista, egykor szépreményű férfi látszólag már beletörődött a sorsába. Eddievel való közös munka azonban nem csak a tanítvány, hanem a mester életét is megváltoztatja. Mindkettejüknek szüksége van a másikra, és a lehető legjobb pillanatban fújja őket egymás útjába az élet.

Az Eddie, a sas sokkal több egy életrajzi műnél, a szerethető főhősnek és a nagyon jó mellékszereplőknek, illetve a hangulatosan megidézett 80-as éveknek köszönhetően könnyen magával ragadja a nézőt, aki már-már körömrágva, lélegzet visszafojtva szurkol, hogy a hős eljusson az olimpiára és egy-egy ugrás után épségben érjen földet.

Az újkori ötkarikás játékokat nézve el is felejtjük, hogy Pierre de Coubertin báró eredetileg azzal a céllal elevenítette fel az ókori olimpiát, hogy az amatőr sportolók vegyenek részt rajta. Ez az elv sajnos csak nagyritkán érvényesül, ezért is fontos ez a film, hiszen Eddie alakján keresztül testközelből látjuk, hogy egy, a saját erejének és kitartásának köszönhetően végre kvalifikációt szerző amatőr milyen üdítően hat a profik között és milyen hamar belophatja magát a nézők szívébe.

eddie-the-eagle-photo-4.jpg

Ez a film valószínűleg a legtöbb ember figyelmét el fogja kerülni a közeljövőben bemutatásra kerülő agyonhypolt blockbusterek sűrűjében. Azonban reménykedek benne, hogy nem így lesz, hiszen egy valóban jó alkotást kapunk, ami még vicces is. igazi feel good mozi. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr68546518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása