[Supernatural Movies]

Egy fecske nem csinál nyarat...na de egy pingvin - Pingvin (MAX Original - Pilot) - Dupla kritika

2024. szeptember 25. - Supernatural Movies

James Gunn féle DC univerzum nem lenni itthon nem...nem

Matt Reeves 2022-ben elhozta nekünk a saját Batman történetét, mely nem része semmilyen téren, és semmilyen szinten James Gunn nulláról újra alkotott DC univerzumának. Reeves szerette volna ezt, így ugyan is olyan szabadságot kap, amiben nem kell alkalmazkodnia a később érkező DC filmek történéseihez, karakter sorsaihoz és miegymáshoz. A film a kritikusoknál és a nézőknél is pozitívan csapódott le, plusz anyagilag is bőven pluszt termelt a költségvetés szimpla visszahozása mellett. Nem volt kérdés hát, hogy jön a második rész, viszont ameddig várunk, addig se fogunk unatkozni, ugyan is Reeves hosszú távra tervez a saját maga Batman univerzumával. Ennek első fejezete a Pingvin spin-off sorozat, melynek főszerepét továbbra is az a  Colin Farrell játssza, aki már a Batman filmben bizonyította, hogy tökéletes casting a karakterre. A sorozat pilot epizódjában pedig csak még jobban ráerősített arra, hogy Reeves bizony nem nyúlt vele mellé.
pingvin.jpg

Creativ3Form: A történet ott veszi kezdetét, ahol a Batman véget ért. Rébusz tette miatt Gotham jó nagy része még mindig víz alatt van, Carmine Falcone halála után pedig sokkal hamarabb jelentkezik a káosz, mint amire számítani lehetett. Ezt kihasználván szeretné Oswald Cobb átvenni a város felett a hatalmat. Igen ám, de Carmine gyerekei ezt máshogy gondolják. Cobb mindig is alkalmazkodó típus volt, és nem volt olyan helyzet, amiből nem tudta volna kidumálni magát úgy, hogy végül, hosszabb távon ő legyen a végső győztes. Sajnálatos módon azonban a vérmérsékletét nem mindig tudta visszafogni, ennek köszönhetően pedig olyan helyzetben találja magát, aminek a túléléséhez bizony nagyon sok kidumálás, kavarás, ármánykodás és gyilkosság szükségeltetik. Meg kell teremtenie egy olyan káoszt, melynek végül ő lesz az a szereplője, aki a legmagasabb ponton állva csodálja művét. Cobb azonban nem ijed meg a feladattól, sőt. Most törhet csak igazán felszínre az, amiben a legjobb.
Ennek a hosszú távú tervnek az első szeletét mutatja be 75 percben a pilot epizód, és teszi mindezt olyan magas színvonalon, mint amilyen magas színvonalon a The Batman működött 2022-ben. A hangulat, az atmoszféra és a képi világ ugyan az, így nem kell attól félni, hogy eltérnek a Reeves megteremtette felfogástól. Bár az előzetesek alapján ettől szerintem egyátalán nem kellett tartani. Én személy szerint egy másodpercig nem unatkoztam a 75 perc alatt, nagyon gyorsan elrepült a játékidő. Jól vannak benne adagolva a történések, a karakterek behozatala, és az egész egy igazi régi vágású, klasszikus maffia filmes, sorozatos érzetet kelt, ez pedig nagyon jó hír a későbbi epizódokra nézve. Farrell amúgy fantasztikus, teljesen átszellemülve játszik, ami pedig a maszkot illeti...elképesztő munkát végeztek a maszkmesterek. Van egy jelenet, amiben a teljes felső teste is látszik, és az úgynevezet fat suit is nagyon jól mutat, simán elhinném ha azt mondanák, hogy meghízott a szerep kedvéért. A többi színészt is dicséret illeti, mindenki perfect castingnak tűnik így elsőre.
Nehéz spoiler mentesen beszélni arról, mi is történt pontosan az első részben, de legyen elég annyi, hogy a kockát elvetették, és Cobb szeretné azt hinni, hogy ő dobta a dupla hatost. Ha minden a terv szerint alakul, akkor ez a vágya akár még össze is jöhet. Az első epizód mától érhető el a MAX-on, a későbbi epizódok pedig majd hétfőnként fognak érkezni. A második részig így egy picit többet kell aludnunk, de ez a sorozat megéri a várakozást.

01_20.jpgkultúrfaló: Lehet, hogy furcsán hangzik, de én simán élnék Gothamben. A város fülledt, korrupcióval, bűnözéssel átitatott hangulata, a sötét színek, a jók és a gonoszak folyamatos küzdelme, a nagy leszámolások és a rettentően izgalmas rosszfiú karakterek mind izgalmas helyszínné teszik. Itt esélyed sincs , hogy ha nem vagy elég ravasz, ha nem látod át elég gyorsan a hatalmi harcokat/ viszonyokat. Naaa, és persze ott van az egyik legrejtélyesebb helyszín: Arkham Elmegyógyintézet, ahova ha bekerülsz, tutttti, hogy igen válogatott társaságba kerülsz. 

Szóval...Gotham nem való gyengéknek....Jól tudja ezt Pingvin, a Max eléggé várt sorozatának címszereplője is. A Falcone család hű katonája, ami már ugyan magasabb szinten helyezkedik el a ranglétrán, de még mindig elég kis hal ahhoz, hogy ne a feje felett hozzá meg a fontos döntéseket. Főhősünk azonban nagyravágyóbb annál, hogy szótlanul tűrje, ahogyan elhajtják a pénzes biznisztől, nagyravágyóbb és ravaszabb, hogy beletörődjön a dologba.

Naná, hogy saját kezébe veszi sorsa irányítását, azaz fegyverét, amely elsütésével helyrehozhatatlan események láncolatát indítja be és hamarosan ő maga is veszélybe kerül. Ha egy pillanatot is lankad a figyelme, vagy esetleg nem elég gyors, hogy a rá leselkedő veszély előtt járjon akár több lépéssel is, rövid úton a halakkal fog úszni.

A Pingvin Oswald Cobblepotja felettébb visszataszító figura kinézetre, azonban amíg elvégzi főnökei utasításait, nem sokat foglalkoznak vele. Viszont nagyon sokan alábecsülik az aranyfogú, sántító férfit, pedig sokkal több lapul a felszín alatt. A sorozat hangulata a '60-as, '70-es évek maffiózó történeteit, Pingvin pedig Donnie Brasco bőrkabátját idézi meg felöltőjével. 

hq720.jpg

A pilot nagyon izgalmas alapot rakott le, jól megágyazva nem csak főhősük későbbi felemelkedésének, hanem egy kevésbé használt karaktert is a sakktáblára helyez Sofia "Hóhér" Falcone (Cristin Milioti az Így jártam anyátokból) személyében. Az Arkhamból frissen szabadult keresztanya eléggé elborult szereplőnek tűnik, aki kertelés nélkül lelő egy vadidegent, vagy kegyetlen kínzára ad parancsot, melyet ő maga is végignéz és rezzenéstelen arccal végzi közben a kikérdezést.Elég kiszámíthatatlannak és elszántnak tűnik, aki még igen csak sok borsot törhet Pingvin és mások orra alá. Főleg akkor, ha Cobblepothoz hasonlóan őt is alábecsülik. Valamint ő az egyetlen eddig, aki tisztában van vele, hogy Oswald sokkal több, mint amit megmutat magából, tudja, hogy nem becsülheti alá ellenfelét. Csak remélhetjük, hogy a további részekben is hasonlóan idegrázós perceket okoz a nézőknek, és nem csak egy jelentéktelen szereplővé alacsonyítják le.

A pilot és a rövid évad kedvcsináló alapján igen kellemes meglepetés lehet a sorozat, ha továbbra is hozza a maffia filmekre jellemző agyafurtságot, kavarásokat, véres leszámolásokat és ha a szereplők sem laposodnak el menet közben.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1018494812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása