[Supernatural Movies]

Mondd meg nekik, hogy a Szikla küldött - Black Adam

2022. október 22. - Supernatural Movies

Az ember, aki erre a szerepre született

15 év. Ennyi ideje áll Dwayne Johnson a Black Adam film mellett. Ennyi ideje támogatja a projectet és álmodik arról, hogy egy szép napon magára öltheti eme karakter minden erejét és haragját. Ez a szép nap pedig végre elérkezett. Szerintem nem lövök le nagy poént azzal, ha már most elárulom, hogy nem ez lett az új Sötét Lovag a DC filmes univerzumán belül, ám aki látta az előzeteseket, az szerintem nem is várt tőle olyan szintű mélységeket és magasságokat. Az viszont kijelenthető, hogy egyik előzetes se árul zsákbamacskát, és amit ott ígér, azt bizony teljes mértékben be is váltja a végeredmény.
1276488.jpg

Creativ3Form: 5000 év raboskodás után szabadul ki Kándák ünnepelt hőse, akinek annak idején még egy hatalmas szobrot is emeltek, amiért felszabadította a népüket. Ám őt ez nem hatja meg túlzottan, szabadulásának pillanatában ugyanis nem érdekli senki és semmi csak az, hogy mindenkit elpusztítson, aki az útjába kerül. Az elég egyoldalú, kés a vajon pusztítására hamar felkapja a fejét Amada Waller, aki az Igazság Társaságát bízza meg azzal, hogy tegyenek pontot Black Adam pusztításának a végére. Ám Black Adam nem az a fajta valaki, aki csak úgy letérdel bárki előtt, szóval a szép szó helyett a pofonok földjén találják magukat az Igazság Társaság tagjai, és bizony nem lesz olyan egyszerű eljutniuk az utolsó menetig.
04_7.jpgA cselekmény nincs túlbonyolítva. Black Adam tör, zúz, néhány egysorossal a tudatunkra hozza, hogy ő bizony nem hős és nem békés tekintve, hogy a harag szülte. Ez az Igazság Társaság tagjainak nem tetszik, ezért belemennek vele a zúzdába, aminek a végén, így vagy úgy, de mindig Black Adam jön ki győztesen. Aztán történnek nem várt dolgok, amik miatt kénytelenek félretenni az egymás iránt érzett ellenérzéseiket és összefogni. Ennek természetesen még több törés és zúzás lesz a vége. A film pedig akkor van igazán elemében, amikor ez a bizonyos törés és zúzás zajlik a vásznon. Néha ugyan visszább vesznek a tempóból, hogy picit betekintést adjanak a többi szereplő életébe, de egy kivételével, az összes csak statisztál Black Adam showjához. Egyedül a Pierce Brosnan által megformált Doctor Fate az, aki elől nem tudja teljes mértékben ellopni a showt Dwayne Johnson, de mindenki más csak úgy…nos…jelen vannak és besegítenek a zúzdába, de összességében nem sok vizet zavarnak. Pierce Brosnan jelenléte viszont nagyon erős, tökéletes casting volt erre a szerepre, bár érezhetően az ő karakterét nem kicsit lebutították ennek a csihi-puhinak a szintjére. Haragudhatnék emiatt a készítőkre, de tekintve, hogy a dráma és a dramaturgia erősségét a minimálisra tekerték, elnéző voltam velük. Majdnem teljes mértékben.
05_8.jpgVolt ugyanis egy pont, ahol szerintem a még minimálisra csökkentett dramaturgia társaságában is nagyobbat szólhatott volna az összkép. Ez pedig Black Adam úgynevezett kryptonitja. Viszonylag az elején bedobták nekünk és megmutatták, hogy bizony azért ő se hallhatatlan, viszont egy-két apró momentumot leszámítva, nem kezdtek vele semmit. Szerintem simán lett volna potenciál mind Black Adam, de főleg inkább a többi karakter szempontjából, hogy vajon a nagy erkölcsösségük és igazságérzetük társaságában meglépték volna-e, amit a kryptonit ismeretében meg tudtak volna lépni. Lehet, ha a film R-Rated besorolást kapott volna, akkor ilyen téren is picit máshogy állnak a dolgokhoz a készítők, nem tudom. Viszont szerintem ez egy elég nagy kihagyott ziccer volt főleg annak fényében, hogy megmutatták nekünk mi van akkor, ha Black Adam ténylegesen is megsérül.
06_3.jpgEzt leszámítva azonban meg voltam elégedve az összképpel, mivel pontosan azt kaptam, amit az előzetesek után vártam. Egy látványos zúzdát Dwayne Johnsonnal a főszerepben, ami nem akar többnek látszani, mint ami. Lehetett volna több? Igen, voltak benne erre lehetőségek, a már említett Kryptonit vagy Doctor Fate kapcsán, de nem tudok haragudni a készítőkre azért, amiért nem aknázták ki ezeket. Nem akarták megváltani a világot (legalább is szerintem), és ehhez pedig bőven elég volt az, amit nyújtottak. Black Adam tehát jött, látott, tört, zúzott, és legenda ugyan nem lesz belőle, de szerintem lehet rá építeni a jövőben. Bármi is lesz a sorsa, én várom szeretettel. Ja igen...remélem senkinek nem kell elmondani, hogy maradjon bent a stáblistán.

Remy: Mint The Rock fanatikus, nyilván más szinten vártam ezt a filmet, mint a legtöbb szuperhős-rajongó. Egyrészt bírom a DCEU-t, így előzetesen reménykedtem és szurkoltam, hogy minél ütőképesebb legyen a Black Adam, hogy ezzel is újra életet leheljen valaki Snyder víziójába.  Másrészt pedig Dwayne Johnson végre tiszteletét tette egy szuperhősfilmben! És milyen jól tette! Black Adamként ugyanis az öreg, minden idők egyik legjobb szuperhős castingja lett. Ez vitathatatlan, konkrétan erre született (Luke Hobbs karaktere mellett). Óriási, brutális és fékezhetetlen. Egyszerűen szétszedi a vásznat, mikor rá fókuszál a kamera. Ebből kifolyólag az akciójelenetek, mikor megy a zúzda, többnyire kimondottan látványosra sikeredtek, mellé pedig a zene méltó módot kapcsolódott, növelve ezzel is a zúzás hatásfokát.

dceu.PNG

De nagyjából itt meg is állt a tudomány, mert kis túlzással erre húzták fel az egész filmet. Ez egyszerre jelenti azt, hogy, amit akartak, azt sikerült elérni és megvalósítani (ebből a szempontból igenis erős a cucc!), másrészt viszont maga a film az átlagos, de szórakoztató szuperhősmozik közé csatlakozik. Se több, se kevesebb. Faék egyszerűen tálalt eredetsztori, pár apróbb szerethető mellékkarakter, látványos, de felejthető főgonosz.

Alapvetően egy könnyen fogyasztható, limondé blockbuster, egy kőkemény Rockkal, egy – többre hivatott, de így is kiváló – Pierce Brosnannel, valamint egy méltó Hawkmannel, Aldis Hodge alakításában.

A hírek szerint Dwayne ezzel a filmmel próbálja meg újra felpörgetni a DCEU-t, aminek az alapját Black Adam rakja le újra. És, ha tényleg így van, akkor bőven jó irányba folynak a dolgok, mert Adammel, Shazammel és a többi nagyágyúval igenis szurperjó dolgok fognak kisülni a DC háza táján.

ui: A stáblistás jelenet pedig… ÚRISTEN!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr3217958882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.10.23. 18:41:44

Nem értem a fanyalgókat. Tök rendben volt a film, sőt. A dc megmutatta, hogy milyen lenne egy fasza Hulk film. Idén láttunk már szarabb képregényfilmet (Thor4 ugye). Közepes #Mcu nál nem rosszabb semmivel. Amanda jó, de ő a dc gyöngye ugye. És a stáblista is! A storyboard szerű beállások, pillanatnyi megállások voltak picit sokak nekem,de a nejemnek pl kifejezetten bejöttek azok is.

A nép fia 2022.10.24. 21:26:06

@doggfather: Ugye az a mondás, hogy Dwayne már 15 éve akarja ezt a filmet.... szerintem a forgatókönyvet már akkor megírták, mert annyira ódivatú az egész.

Én amúgy nem bántam vele kesztyűs kézzel: www.facebook.com/filmessorozatkibeszelo

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.10.26. 12:05:57

@A nép fia: igen, 2000es éveket idézi, a képek meg 90es évekbeli képregénydivatot (ami ugye a képregények sötét korszaka), mégis üdítő, hogy van egy film ami megáll a saját lábán, nem mcu-us all part of a plan, illetve vannak benne emberek is nem csak szuperhősök, szuperlények, szuperemberek.
süti beállítások módosítása