[Supernatural Movies]

Az őslakó / The Man from Earth (2007)

2012. szeptember 28. - REMY

Tudomány, fantasztikum esetleg némi realitást tartalmazó történet?! Miért ne? Az egyik fél sem tudja megcáfolni a másik igazát. Erre a legjobb példa, miszerint a világegyetem végtelen, avagy nem? Az emberi képzelet határtalan, ezáltal bármibe, bármit belelehet beszélni. 

Kellemes meglepetés volt a film számomra, mert mindig is szerettem az olyan filmeket, amik több témát is érintenek többé kevésbe. Gondolok itt a történelemre, vallásra, biológiára, pszichológiára. A felvetett kérdések mindig elgondolkodtatják a nézőt és ilyenkor gyakran beindul a fantázia világ is.
A történet most egy egyetemi professzorról szól, aki ott hagyja az egyetemet. A kollégáit meglepi a váratlan döntés, így még az indulás előtt meglátogatják és kikérdezik, hogy miért döntött így. A továbbállásának oka viszont megdöbbenti az egyetemi tanárokat, akik nem is akarnak hinni neki, miszerint John egy halhatatlan ember aki 10 évnél tovább nem tartózkodik egy helyen, hogy nehogy kiderüljön a titka. A legfontosabb, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudják a hallottakat...

őslakó.jpg

A rendkívül erős storyt Jerome Bixby írta, aki a film bemutatását nem élhette meg, mivel 1998-ban elhunyt. Mint mondtam már az egész film legnagyobb erőssége maga a történet, bár meghallgatnék néhány szakmabeli ember véleményét a filmmel kapcsolatban, mert az rendben van, hogy rendkívül sok mindent megcáfolnak a filmben, de érdekelne 1-2 olyan vélemény is.
De tegyük fel megtörténne egy ilyen eset, akkor azt ki hinné el? Mondjuk a Messiás eljövetele újra létrejönne és a mai világban valaki Krisztusnak tenné ki magát. Ki hinne neki? Senki. Még akkor sem hinnének neki, ha nagyon fel lenne készülve, mint a filmben Oldman professzor (milyen találó név ). Sok szakember úgy reagálna, mint Will, tehát egyből be akarnák vinni egy elmegyogyóba. Magyarul nem sok esélye lenne a XXI. században.
A színészekről nem mondanék sokat, mert Tony Todd-on kívül az összes ismeretlen volt. A színészi játékot felesleges értékelni, mert se jó, se rossz nem volt. De maga a film nem követelte meg az Oscar díjas alkotásokat.

Ezek után, mindent összevetve egy hatalmas filmet kaptam, amiről órákat lehetne beszélni és fantáziálni. Ajánlom mindenkinek. Nálam ez most 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr384808201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása