[Supernatural Movies]

Andalúziai kutya - Un chien andalou (1929)

2012. november 09. - REMY

Bizton állíthatom, hogy a filmtörténelem egyik legbizarrabb alkotása ez a film. 1929-ben mutatták be egy zártkörű rendezvény keretein belül ezt a fantasztikus alkotást, melyet a kor egyik legnagyobb rendezője, Luis Buñuel, illetve a világhírű katalán-spanyol festőművész, Salvador Dalí készített. Az Andalúziai kutyát a nézők a filmtörténelem legelső szürrealista alkotásként láthatták a filmvásznon.

andalúz.jpg

Ha röviden és tömören kéne jellemeznem, akkor azt mondanám, hogy egy elborult művészfilm. No, de mégis miért, hiszen azokban az időkben az emberek azért jártak filmvetítésekre, hogy kikapcsolódjanak és szórakozzanak. Persze Dalí és Buñuel célja más volt, hiszen teljesen más szempontok alapján szerettek volna hatást gyakorolni a nézőkre. Egy olyan filmet hoztak létre, melyet nagyon nehéz befogadni és nincs egy normális lineáris cselekménylánca, azaz a jelenetek nem kapcsolódnak egymáshoz. A filmben groteszk, illetve abszurd módon ábrázolt képeket kapunk, melynek a célja, hogy a nézőt meghökkentse és sokkolja. Ezt a hatást még 80 év után is simán eléri és ezért is lett a mozgóképes történelem egyik kiemelkedő alkotása. Olyan híres jeleneteket láthatunk, mint a felmetszett szem vagy a hangyákkal teli tenyér. (aki nézegetett már filmes könyveket, az biztos, hogy találkozott már velük)
Magyarul a film alapvető célja, hogy ok nélkül is hatást gyakoroljon ránk. Buñuel is kijelentette, hogy nem kell logikát és értelmet keresni a filmben. "A film címe azért Andalúziai kutya, mert nincs benne sem andalúz, se kutya."

Összefoglalva azt mondom, hogy ezt a filmet mindenképp látni kell egyszer az életben. A játékideje is bőven átvészelhető, hisz kevesebb mint 20 perc. Ugyebár némafilm és fekete-fehér, de ez nem szabad, hogy ez eltántorítson bárkit is, mert megéri megnézni. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr54899284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2012.11.09. 18:39:38

Szerintem egy nézhetetlen hülyeség :S Amúgy a szem valami kecskeszem volt, ha jól emlékszem

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.11.09. 18:49:23

:D Azt nem mondtam, hogy mindenkinek be fog jönni, de érdekes egy film.

Arról a szemes dologról, amit említettél meg nem tudtam, úgyhogy ha igaz, akkor köszi ;)
süti beállítások módosítása