[Supernatural Movies]

The Paperboy (2012)

2013. február 17. - REMY

Pete Dexter papírra vitte, Lee Daniels megfilmesítette, Cannes pedig kiakadt rá. Valahogy így lehetne röviden összefoglalni a The Paperboy című filmet. A filmet mely a megtekintése után vegyes érzéseket kelt az emberben, azzal, hogy vannak zseniális jelenetei, és vannak olyan részei is, amiket jobb lenne nem látni…

paperboy.jpg

A forgatókönyvet maga az író készítette el, ám a regényhez képest a direktor néhol változtatott egy kicsit.
A történetet egy narrátor meséli el, aki történetesen a testvérek (Efron, McCounaghey) gyerekkori fekete cselédje. A tesók egy rendőrgyilkossággal vádolt halálraítéltet próbálnak felmentetni. A helyzet viszont nem könnyű, mert rendkívül sok dolog nehezíti a munkájukat…

Lee Daniels csupán 2 filmet rendezett a Paperboy előtt. 2005-ben az Árnyékboksz című nem túl sikeres filmet, és 2009-ben a Precious – A boldogság ára című drámát, ami a hírnevet is meghozta a számára. Utóbbi filmjéért 2 Oscar jelölést is kapott (legjobb film, legjobb rendező), ám megnyerni egyiket sem tudta. Tehetsége azonban megkérdőjelezhetetlenné vált, így az előzetesek alapján sokat várt az ember a legújabb filmjétől.

A story adott volt, de csak részben tudták megfelelően megvalósítani. Nem volt meg az a bizonyos lineáris cselekménysorozat, amivel élvezhető lett volna a film. Néhol többet, néhol kevesebbet nyújtott a mű. Daniels nem találta meg az egyensúlyt, pedig sok minden adott volt a jó film elkészítéséhez. Először is volt egy jó operatőrük, aki dicséretes munkát végzett, valamint volt egy rakás elsőosztályú színészük, akikkel nem nagyon lehetett volna hibázni. Zac Efron jól játszott, és egy percig nem mutatta a High School Musiceles énjét. Matthew McCounaghey pedig elkezdett színészkedni. (Egyre jobban bírom a csávót, pedig nagyon ellenszenves ember volt, de szerencsére hozott egy Lincoln Lawyer, és Killer Joe alakítást is az évek során, és megmutatta, hogy tud játszani.) Ugyanakkor a legnagyobb meglepetést Nicole Kidman és John Cusack okozták. Előbbi egy Glóbusz jelölést is kapott, míg utóbbi egy teljesen új oldalát mutatta a filmvásznon.

De Danielséknek ez sem volt elég a jó munkához, és nem tudták összehozni azt, amit vártunk. Számomra rémunalmas volt a film, pedig ígéretesnek indult. Bár azt még hozzá kell tenni, hogy a filmet nem fogják elfelejteni egy könnyen azok, akik látták, hiszen voltak benne felejthetetlen jelentek is, amikkel beállhat a mozi olyanok mellé, mint a korábbi Cannesi botrányfilmek; a Visszafordíthatatlan, Enter the Void, vagy az Antikrisztus.

A végeredmény viszont nem több, mint 5,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr55082529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chocco channel 2013.02.17. 17:55:20

Par honapja lattam es egyetertek, dogunalom volt viszont vannak reszek amiket tenyleg nem lehet elfelejteni es a mai napig kepesek nyomasztolag hatni.

Ahol John Cusack lakott az szerintem eletem vegeig kiserteni fog:-)))Mindazonaltal engem idegesitett N.Kidman naivitasa, amikor mar a bortonlatogatasok alkalmaval teljesen nyilvanvalo volt h Cusack egy elmebeteg.

Egyebkent szerintem hihetetlenul jol jatszott mindketto es komolyan sajnaltam Nicole-t a vegen, viszont ami megdobbentett az az eletszerusege annak a mi M.M-el tortent a vegen Cusack hazaban...

Abszolut realis volt es mint ilyen, felelmetes..
Nalam 4/10

SKL 2013.02.17. 17:58:38

Én még ilyen keveset nem tudtam meg filmről egy kritikából. Lehet ostobán húzta meg valaki a cikket... Valahogy elsikkadt a lényeg.
A Index címlapi beharangozó pedig a szokásos, a cikkhez nem kapcsolódó baromság...

Ennek ellenére az alkotógárda megghozta a kedvem hozzá, amit a cikkíró sem tudott elvenni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.17. 18:11:59

@SKL: Lehet, hogy keveset tudtál meg, de mégis eljutottál odáig, hogy megnézed majd a filmet. Tehát a cél egy bizonyos része beteljesedett.

@chocco channel: Cusack lakása és környéke tényleg hátborzongató. Egy horrorfilmben is simán eltudnám képzelni.

Sterbinszky Tivald 2013.02.17. 21:35:52

@REMY: "el tudnam kepzelni", ezt igy kell helyesen leirni!!!
tudom, hogy nem szep mas helyesirasaval foglalkozni, de mar nagyon idegesit, hogy az igekotok helyes hasznalatat (alt. isk. 4. oszt.) ennyien nem tudjak, es az meg elkeseritobb, hogy egy poszter is koztuk van!
es ez a "kritika" inkabb elrettent, mint hogy megnezzem, szoval nem erted el a celodat!

szepi79 2013.02.18. 06:58:37

@Sterbinszky Tivald: volt több hiba is a posztban, bár ott az igekötőket legalább eltalálta.

'es ez a "kritika" inkabb elrettent, mint hogy megnezzem, szoval nem erted el a celodat!'

a kritika célja nem az, hogy mindenképpen étvágyat csináljon a desszerthez, hanem hogy az alapján el tudd dönteni, hogy meg akarod-e nézni a filmet, vagy sem. ha sikerült véleményt formálnod, akkor a kritika sikeres volt.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.18. 08:54:09

@szepi79, első ezen a néven: Mondjuk a végén lévő pontszámból szerintem leszűrhető, hogy megérie-e megnézni a filmet vagy sem.

szepi79 2013.02.18. 09:54:15

@REMY: az 5,5 szerintem pont nem az a kategória, ami segit eldöndeni. a 3, vagy a 8 már igen.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.18. 10:50:30

@szepi79, első ezen a néven: Egy 10-es skálán vannak általában osztályozva a filmek, és nem csak jó vagy szar filmek vannak. Az 5,5-ből meg simán azt lehet levenni, hogy inkább gyenge a film. De nézd meg, és pontozd le ;)

Sterbinszky Tivald 2013.02.18. 12:12:54

@szepi79, első ezen a néven: valóban volt, de az igekötőket nagyon sokan elszabják, és kezd már rohadtul idegesíteni.

a másik kérdésben igazad van:-)

szepi79 2013.02.18. 12:48:55

@REMY: az a baj(om?), hogy az imdb is 10es skálát használ, és az agyamban automatikusan ahhoz hasonlitom, namármost az ottani 5,5ös filmek között még bőven vannak nézhetőek (találtam már 7 pont fölötti filmet is, ami hulladék volt szerintem), szóval számomra a 5,5 pont a "nem tudom eldönteni" kategória.

@Sterbinszky Tivald: engem az jobban zavar, amikor egy egyszerű mondatba random módon beleraknak egy vesszőt a közepére. pl. "ide kell, mennem."

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.18. 13:04:36

@szepi79, első ezen a néven: Egy Piranha 3D 4 pont IMDB-n, de szerintem simán nézhető. Viszont van 8 pontos is, ami nem tetszik. Ez pusztán ízlés kérdése. Ahány ember, annyi vélemény. De amúgy, ha megnézed a Paperboyt IMDB-n, akkor láthatod, hogy ott sincs magas pontszáma :)

szepi79 2013.02.18. 13:29:02

@REMY: a piranha 3d-t csak úgy tudtam értékelni, ha önmaga paródiájaként néztem, mondjuk úgy tényleg nem volt rossz. szerintem csak simán megnézem a filmet, és majd kiderül. legrosszabb esetben egy hétig is kitart alvós filmnek :D
süti beállítások módosítása