[Supernatural Movies]

Superman színre lép!

2013. március 04. - REMY

1932 a képregények tekintetében talán az egyik legfontosabb dátum, hiszen ekkor született meg a szuperhősök szuperhőse, az Acélember. A legendát a kanadai rajzoló, Joe Shuster és az amerikai író, Jerry Siegel alkotta meg, a már említett évben. Az első megjelenés az Action Comics első számában volt, 1938-ban. Superman az évek során a DC Comics és az egész képregényipar egyik legsikeresebb és legnépszerűbb figurája lett.

sman2.jpg

 

A története a Krypton nevezetű bolygón kezdődött, ám az ottani élete csak egy rövid ideig tartott, hiszen a szülőbolygója a megsemmisülés szélén volt, ezáltal Kal-el-t (Superman), az apja, kilőtte a világűrbe a robbanás előtt, hogy megmentse az életét. A hajója a Földön, Kansasben landolt, ahol egy farmer család talált rá. A házaspár sajátjukként nevelték fel, és keresztelték át Clark Kentre. Az évek múlása alatt, Clark elkezdte felfedezni a testében rejlő energiát, amit végül a világ megmentésére használt fel.

No, de miért emeltem az egekbe a képregényhősök körében?!
A legtöbb szuperhőssel ellentétben, Superman sebezhetetlen, és szinte végtelen energiája van, ezáltal nem sokan lennének képesek felvenni a kesztyűt vele szemben. Emellett felsőbbrendű érzékelési képességekkel bír, melyek szintén az előnyére válnak a harc során. Valamint tud repülni, és „körbeutazni” a Földet másodpercek alatt. Persze, ős sem hibátlan, hiszen csak úgy mint mindenkinek, neki is vannak gyengéi. Superman legfőbb ellensége egy bizonyos Kryptonit nevezetű radioaktív anyag, mely a szülőbolygójáról származik. Ha a kőzet közelébe kerül, akkor a halandók szintjére csökken az ereje, és könnyedén kárt tehetnek benne. Ezenfelül a nagy erejű fegyverek, és a mágia is veszélybe sodorhatja…

sman4.jpg

DC vs Marvel… A két képregény nagyhatalom összehasonlítás szinte mindennapos téma. Vajon melyik a jobb, melyikben vannak az erősebbek, stb. Ezeken napokig lehetne vitázni, plusz sokat jelent az is, hogy kinek melyik áll közelebb a szívéhez. Annyit viszont bátran leszögezhetünk, hogy Superman mindenkin túltesz, és ha nem is magasan, de a legerősebb a hősök között. Azért nem helyezném sokkal a többiek elé, mert van kettő olyan karakter, akik megnehezíthetnék a dolgát, ha összekerülnének. Az egyik Thor, a másik meg Dr. Manhattan lenne, bár kitudja…

Superman azonban nem csak a képregényeket hódította meg, hanem a filmvásznat is. A legelső mozgóképes alkotás a történetéről, 1941-ben, David Fleischer által készült el. Ez ugyebár még animációs film volt, de elegendő volt ahhoz, hogy tovább növelje Clark Kent népszerűségét. Ráadásul a sorozat olyannyira jó volt, hogy az Akadémia egy Oscar jelöléssel is jutalmazta.

1948-ban készült el az első élőszereplős alkotás, mely a korabeli Batman széria mintájára épült. Tehát itt is egy filmsorozattal van dolgunk, mely 15 részen keresztül meséli el a Kent storyt. Supermant Kirk Alyn játszotta.
1950-ben kapott egy szintén 15 részből álló folytatást is, mely az Atom vs Superman címet viselte. A figura itt már annyira beleégett az emberek tudatába, hogy a stúdió nem is tudott leállni az Acélember filmekkel, és 1951-ben meg is alkották az első igazi Superman sorozatot, mely 104 epizódon keresztül nyújtott szórakozást a nézők számára. A sorozatot 1951 és 1958 között vetítették, és a főhőst George Reeves keltette életre. A sikeres széria befejezése után három év telt el az újabb sorozatig, mely a régiekkel ellentétben most a fiatal Clarkot mutatta be nekünk, ám a siker elmaradt és csak 13 részt élt meg a sorozat.

sman3.jpg

Ezek után a hős visszahúzódott és egészen 1978-ig nem is kapott mozgóképes alkotást. Azonban a 78-as visszatérése olyan jóra sikeredett, hogy a mai napig a legjobb Superman filmként tartják számon, és nem is ok nélkül. Hiába a technikai elmaradás, hiába a 35 éves életkora, mert a film még mindig a csúcsot jelenti. Ez persze egyrészről a filmiparnak egy rossz pont, hiszen nem voltak képesek egy újabb Acélembert csinálni, ami felérhetett volna a legmagasabb szintre. No mindegy… majd idén. Viszont a 78-as filmet 3 Oscarra jelölték, és olyan színészek szerepeltek benne, mint Marlon Brando, Gene Hackman. Bár a nevük ellenére nem ők vitték a hátukon a filmet, hanem az a Christopher Reeve, aki olyan jól formálta meg a karaktert, hogy szinte már elhittük, hogy létezik Superman. Mintha ráöntötték volna a szerepet.
A film a sikerek után 1980-ban, 83-ban, és 87-ben is kapott egy-egy folytatás, ám a minőség itt már erősen romlott.

A következő dátum 1988, ahol útjára indult az Ifjú Superman kalandjai című sorozat, mely egészen 1992-ig futott a TV képernyőin, majd ezt követte 1993-tól 1997-ig a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai sorozat. A főszerepeket Dean Cain és Teri Hatcher játszották. Ezután 4 év szünet ismét következett, majd útjára indult a Superman sorozatok legjobbja, a Smallville, Tom Wellinggel a főszerepben. A széria többször elnyerte az Emmy díjat, és egészen 2011-ig szórakoztatta a rajongókat.

Filmek tekintetében a szuperhős csak 2006-ban, Bryan Singer által kelt újra életre (bár sose csinálta volna meg…). A film megítélése megosztottá vált, mert bár kapott egy Oscar jelölést, a film maga nem volt jó, sőt inkább rossz volt. Singer nem végzett jó munkát, és a Lex Luthort alakító Kevin Spacey sem tudta feldobni az alkotást. Feledhető…

sman5.jpg

Na, de végre valahára elérkeztünk a jelenkorba, ahhoz a filmhez, amire a Superman fanok már régóta várnak (legalábbis reméljük, hogy ez az a film lesz). A Superman visszatér óta eltelt néhány év, és látva a képregényfilmek sikerességét a Warner megpróbálta feléleszteni az igazi Acélembert. A stúdió komolyan gondolta a hős életrekeltését, és egyáltalán nem akarták összecsapni a munkálatokat. 2008-ban lefektették az alapokat, mely 2010-re érte el a végleges formáját. A rendezői széket a Watchman, és a 300 alkotója, Zack Snyder kapta, míg a forgatókönyvírói feladatot David S. Goyer látta el. Valamint a produceri munkálatokat, illetve a társírói részleget az a Christopher Nolan töltötte be, akinek a nagysikerű Sötét lovag trilógiát köszönhetjük. A film idén, azaz 2013. június 20-án lesz bemutatva a mozikban, és olyan nevek szerepelnek a filmben, mint Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams, Kevin Costner, Michael Shannon, Laurence Fishburne, és Diane Lane.

Személy szerint már nagyon várom a filmet, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy 35 év eltelte után vajon képesek-e készíteni számunkra egy értékelhető Supermant. Emellett a DC-nek is ideje lenne már valamit lépnie, mert a Batmanen és a Watchmanen kívül nem nagyon lehet minőségi filmet találni, holott van miből válogatni. Itt az idő odacsapni a Marvelnek.

Végül pedig egy kis érdekességet írnék le, amivel szintén az Acélember népszerűségét mutatnám meg, mégpedig azzal, hogy a világon nem csak Hollywoodban készítettek Superman filmet, hanem Törökországban és Indiában is. Előbbi 1979-ben, míg utóbbi 1987-ben készített feldolgozást.

Illetve egy Superman evolúció (nem mind) : 

sman6.jpg

Superman várunk vissza!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr625116435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zolij 2013.03.05. 12:52:23

Az a Tom Wellington inkább Tom Welling lesz.
süti beállítások módosítása