[Supernatural Movies]

Mint a villám / Days of Thunder (1990)

2013. április 15. - REMY

Kevés autóversenyzésről szóló film van a filmtörténelemben, és még kevesebb „A” kategóriás. Tony Scott, Mint a villám című filmje sem a komolyságáról, és csavaros történetéről híres, de mégis egy nagyon jó popcorn filmről beszélünk, hiszen minden egyes hatásvadász klisé megvan benne, ami miatt akarva, akaratlanul is megkapjuk a lélektani löketet.

mint a.jpg

A Daytona 500 egy 200 körös, közel 800 km-es NASCAR verseny, melyet a floridai Daytona Beachen található Daytona International Speedwayen rendeznek meg. A VB szempontjából nem ad, se több, se kevesebb pontot az itteni verseny, de a legendás titulusa miatt egy igazi presztízs futam, amit egy valamire való NASCAR versenyzőnek meg kell nyernie, hogy a legnagyobbak között lehessen. Gyakran nevezik a NASCAR Super Bowl-jának a futamot.

Cole Trickle egy zöldfülű, de óriási tehetséggel megáldott autóversenyző, akinek minden álma, hogy versenyezhessen egy NASCAR kocsival, és megnyerje a Daytona 500-at. A lehetőséget megkapja, ám az előfutamok alatt a legnagyobb ellenfelével összeütköznek a pályán, és súlyosnak látszó sérüléseket szenvednek. Cole azonban megpróbálja összeszedni magát, hogy elindulhasson a versenyen…

Tony Scott nem rendezett világmegváltó filmeket, nem rendezett mély és megrázó témájú filmeket, nem kapott Oscart, (még csak nem is jelölték), de a munkásságára nem lehet rossz szót szólni. Olyan filmeket hozott nekünk nézőknek, amik teljes mértékben kikapcsolják az embert, és igazi élvezetet nyújtanak. Klisékkel teli, hatásvadász alkotásokkal árasztotta el a filmvilágot, de nem lehet rá haragudni. Ehhez értett, és ezt űzte mesterfokon. Gondoljunk csak a Top Gun, Az utolsó cserkész, Déja Vu, Hajsza a föld alatt, vagy a Rajongó című filmjeire. Egytől egyig kiváló alkotások.

No, de a Mint a villám is megér egy misét, annak ellenére, hogy nem kiugró alkotás, még az ő pályafutásában sem. A legtöbb esetben leszólnák a filmet, hogy gagyi, szakmai szemmel nézve hülyeség, semmi realitás stb. Ez igaz is, de a film nem is akart komoly lenni, csak és kizárólag szórakoztatni akart bennünket. A film történetileg olyan egyszerű, mint a bot. Kis túlzással a végkifejletet már az előtt lehetett tudni, hogy Scott megalkotta ezt a művet. Nincs fordulat, nincs mély drámázás, ehelyett Hans Zimmer játszik az érzelmeinkkel, amikor felcsendül 1-1 dallam a háttérben.

mint a2.jpg

A filmre a lehető legjobb színészeket választották ki véleményem szerint. Tom Cruise a Top Gunban már bizonyította, hogy az efféle popcorn filmekben tökéletesen játssza ezeket a kicsit nagyképű, folyamatosan győzni akaró embereket. A jó öreg Robert Duvall mint mindig itt is zseniális volt. Rajtuk kívül még Nicole Kidman, Randy Quaid, John C. Reilly, Michael Rooker is szerephez jutottak.

A Mint a villám messze nem tökéletes, de élvezhető film. (Csak senki ne akarja komolyan venni, és ne nézze szakmai szemmel a látottakat, mert abban az esetben felesleges elkezdeni a filmet.) A filmet 1991-ben a legjobb hangkeverés kategóriájában Oscarra is jelölték. 7/10

ui: A filmben van egy bizonyos rész a baleset után, melyben átérezhetjük, hogy Felipe Massa a brazilok Forma-1es pilótája mit élhetett át a Hungaroringen történt balesete után. Mennyi ember leszólta, hogy rossz teljesítményt nyújt, és hagyja abba a versenyzést. Bő 2 éven keresztül segíteni sem tudott a csapattársának a VB cím elérése érdekében. Azonban van egy pont, miután legyőzöd a félelmeidet, de ehhez nagyon nagy lelki energia kell, és végtelen elszántság. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr65222015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.15. 12:08:42

Mindig rá kell döbbennem, mennyi filmet nem láttam még :/

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.15. 14:06:25

@lisztes: Nem csak te vagy így ezzel :D hiába nézek rengeteget, olyan mintha egyre több lenne, amit nem láttam :D

2013.04.15. 20:32:18

nagyon jó film, sőt szerintem az eddigi legjobb autóversenyzést feldolgozó film, de persze bízok abban, hogy a Rush is hasonlóan jó lesz, nem pedig olyan kamufilm mint a Michel Vaillant vagy a Felpörgetve.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.04.15. 20:59:52

@safranyn: Szerintem jó lesz a Rush, bár ezzel nem szabad összehasonlítani, mert azt komolyan veszik, hisz életrajzi, míg ez csak egy popcorn mozi.

Almax 2013.04.15. 21:18:14

Most néztem Dale Earnhardt életéről szóló filmet. Akinek ez tetszett nézze meg. Bár a veget tudjuk...
süti beállítások módosítása