[Supernatural Movies]

Jurassic Park 3D (1993 [2013])

2013. május 04. - REMY

Ki ne álmodott volna arról, hogy dinókat láthasson. A több tízmillió évvel ezelőtt kihalt élőlények sokunk kedvencei a mai napig, és amikor először megjelent a Jurassic Park, akkor mindannyian oda szerettünk volna eljutni. (No, a kellemetlenségeket leszámítva). Spielberg filmtörténeti remekműve, mely forradalmasította a CGI-t, az idei évben lett 20 esztendős, és úgy gondoltam, hogy mindenképpen megér egy kis értékelőt a film, melyet a mai napig is a legnagyobb kedvencek között tartok számon.

jura.jpeg

John Hammond a genetikus tudósai segítségével valóra váltotta az álmát, melyben a rég kihalt élőlényeket szerette volna újra létrehozni. A dinoszauruszokat egy látványparkban helyezte el, mely a Jurassic Park nevet viselte. A megnyitás előtt szakmabelieknek kell rábólintaniuk a parkra, mert különben, ha valami hibát találnak, akkor a támogatók kilépnek a projektből. A hiba sajnos bekövetkezik, és az őslények elszabadulnak…

Spielberg már 1990-ben megvásárolta a Michael Crichton, Őslénypark című regényének megfilmesítési jogait. Majd felkérte a Stan Winston Studiost, hogy segítsenek elkészíteni a dinoszauruszokat. A rendező mert nagyot álmodni, és szerencsénkre meg is tudta valósítani a terveit. Minden téren profi stáb működött, hiszen a színészek mellé még egy paleontológust is felvettek, hogy a hitelesség a tetőfokán legyen. És nem utolsó sorban, a forgatókönyvírói feladatot David Koepp látta el.

Spielberg tudta mi a siker kulcsa, mert egy olyan alapanyaghoz nyúlt, amit az összes korosztály számára el lehet adni. A Jurassic Park előtt nem volt dinós film, ami nagyszabású lett volna, így nem csak a CGI terén volt újdonság. Véleményem szerint a Jurassic Park azon filmek közé tartozik, amit tényleg mindenképpen látni kell legalább egyszer az életben, és a 20 éves évforduló megmutatta, hogy még mindig vonzza az embereket. No, persze sokan a nosztalgiaérzés miatt mentek el moziba, köztük én is, de nem gondoltam volna, hogy tele lesz majd a terem a vetítésen, amikor olyan filmeket is játszottak a moziban, mint a Vasember 3. része. Jó volt látni, hogy az Őslényparkot nem felejtették el az emberek. A látvány 20 év után is lélegzetelállító volt, és John Williams zenéjétől még a hideg is kirázott, valamint a T-Rex még mindig lenyűgöző... ja, és Ian Malcolmnak még mindig igaza van.

jura2.png

A filmet anno Spielberg nagyon összerakta, amihez a kiváló színészi gárda is sokat tett hozzá. Jeff Goldblum a lehető legjobb választás volt Malcolm szerepére, míg Richard Attenborough, Sam Neill, és Laura Dern is remekül játszottak.

Végül pedig térjünk rá az újdonságra, amivel felturbózták a születésnapost. Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a filmet, egy 3D-s szemüvegre is szükségünk volt, hiszen az új dimenzió volt a meglepi. Az átkonvertálás szerintem egész jól sikerült, ahhoz képest, hogy nem ilyen kamerával vették fel anno. Az élményt kicsit megtoldotta az újítás, de így pár nap után visszaemlékezve nem a 3D volt az, ami miatt azt mondom, hogy megérte megnézni a moziban. Számomra az volt a csúcs, hogy egy ekkora klasszikust láthattam a filmvásznon, és ez minden kis apróságon (3D), túltesz. Jó volt a harmadik dimenzió, de az emberek többsége szerintem nem ezért ment el megnézni a filmet. 10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr75279999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása