[Supernatural Movies]

[kritika] Itt a vége / This Is the End (2013)

2013. szeptember 24. - REMY

Az év vígjátéka? Könnyen meglehet, bár azért a Simon Pegg nevével fémjelzett The World’s End-et még megvárom, de annyi biztos, hogy Seth Rogenék olyat hoztak el nekünk, amire már sokan vártunk, és ami már hiányzott a vígjáték műfajnak. Ez igazi egyedi film, mely végtelenül poénos, ugyanakkor nem a jól megszokott sablont követi, valamint nem Adam Sandler a főszereplője.

itt2.jpg

Jay Baruchel ellátogat Seth Rogenhez, hogy együtt töltsenek néhány fergeteges napot. Pár órás szórakozás és jónéhány szál spangli után Rogen úgy dönt, hogy ideje lenne elindulni James Franco házavató bulijára. A filmsztárok ekkor még nem is sejtik, hogy a világvége rövidesen megérkezik. Rengeteg halott, és megannyi magára maradt ember várja a halált, mely már az ajtón kopogtat…

Most komolyan… egy film, melyben a filmsztárok saját magukat alakítják? Igen! Seth Rogen és Evan Goldberg első filmjükkel igencsak magasra tették a lécet, mert az Itt a végéről még sokat fognak beszélni az emberek. Végre kaptunk egy olyan vígjátékot, melynek a poénjain nem kínunkban, hanem örömünkben kacarászunk, és tényleg úgy kelünk fel a képernyő elől, hogy elismerően csettintünk. No, persze nem szeretném a végtelenségig magasztalni a filmet, de az utóbbi évek silány vígjáték felhozatala után nem tudok mit tenni. Már-már ott tartottam, hogy feladom a műfajt, mert semmi örömöt nem lelek benne, erre tessék.

Az Itt a vége nem egy agyatlan ökörködés, mert sok komolyabb témát is feszeget - gondolok itt a barátság fontosságára, a bizalomra, az embertársaink megsegítésére – hanem egy olyan film, mely a fontos dolgokat poénosan, viccesen meséli el, de amint az összképre tekintünk, egyből rájövünk, hogy igen, itt fontos dolgokról is szó esett, de a komolyság nem ment a humor rovására.

A másik része, hogy a színészek úgy viselkednek egymással, mint bármelyikünk a haverjainkkal. Szájkaratéznak, röhögnek, buliznak, és piálnak, (és egymás filmjeire utalgatnak). Ugyanakkor feltehetjük a kérdést, hogy vajon Hollywood sztárjai mihez kezdenek, ha beüt a világvége? A válasz egyszerű: Összeszarják magukat (mégis mi mást tennének, ők is emberek).

itt.jpg

Rogen és Goldberg ügyelt rá, hogy a poénok ne csak és kizárólag erőltetettek legyenek. A többségük ártatlan párbeszédekből, mondhatni természetes dolgokból alakultak ki, és bizony ezek ütöttek a legnagyobbat. Nagyon ügyesen és szórakoztatóan rakosgatták el a játékidőben a vicceket, és emiatt lesz végül egy nagyszerű film. A film végét sokan giccsesnek és erőltetettnek találják majd, de véleményem szerint pont ez tette fel az „i”-re a pontot.

Nem is szaporítom tovább a szót, a filmet látni kell, és a sztárkavalkád garancia a sikerre. 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr955530472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.27. 20:23:01

Uramatyám... ekkora rakás fos egy filmet régen láttam.

"Végre kaptunk egy olyan vígjátékot, melynek a poénjain nem kínunkban, hanem örömünkben kacarászunk, és tényleg úgy kelünk fel a képernyő elől, hogy elismerően csettintünk. "

Az poén, hogy:
- kétméteres fasz-szobrot vonszolgatnak? Az ördögnek a 20 méteres faszát be kellett villantani...
- állandóan faszkiverésről beszélgetnek, mint a 13 évesek?
- saját hugyát issza úgy, hogy belepisál a szájába?
ésatöbbi...

Apám, ez annyiban különbözik Sandler fingós-hányós filmjeitől, hogy itt pisi-fasz van.
Végtelenül kínos egy ilyen filmet végigülni, holott még nem vagyok 40, és semmiképpen sem állitanám be prűdnek magamat.

(Soha egy filmet sem leszek hajlandó megnézni, amiben Danny McBride szerepel.)

Olvastam valamelyik nap, hogy a Pineapple Expresszt is valami 9000-en nézték meg összesen, emiatt ezt a szart be se akarják itthon mutatni.
Valahogy nem csodálom, mert igen szűk réteg hajlandó pénzt kiadni érte.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.27. 21:03:06

@Kőmíves Kelemen: Én sok éve vártam egy olyan vígjátékra, aminél nem az jut eszembe, hogy gáz vagy valami, hanem röhögök, és szórakozok. Az Itt a vége pont ilyen volt. No, ez nem azt jelenti, hogy bejön mindenkinek, de egy esélyt érdemes adni neki.

Danny McBride itt nagy arc, de a legjobb az Craig Robinson.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.27. 21:14:58

@REMY:
Nem akarom tudni hány éves vagy :D

Már bocs, de ezeket a szövegeket és minden másodpercben szopás-fasz-geci dumát még középiskolában nyomtuk utoljára, és már akkor is csak egymás között, mert csajok vagy kivülállók előtt kurva égő volt.

Na ezt stilusú vigjátékot képviseli ez a film, és Adam Sandler.
Nem jut eszembe hirtelen mostanában jó vigjáték (sajnos), mielőtt példát kérnél :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.28. 10:30:31

Remélem, hogy nem ez lesz az év vígjátéka, mert elég szomorú lenne, ha egy jobb film nem akadna ennél. (Don Jon a titkos favoritom, de ugye decemberben még beesik az Anchorman 2 is, Iron Sky meg csak jobb lehet)
Azért Seth Rogen-t és a komolyabb témák egy mondatban túlzás, erőltetett konfliktusok és konyhafilózófia maximum. Emiatt lett volna jó, ha tényleg egy agyatlan ökörködés lett volna(mint amilyen az utolsó, egyébként remek fél óra lett a filmből, szerintem a vége a legjobb)

@Kőmíves Kelemen: "ezt a szart be se akarják itthon mutatni."
Ezt rosszul tudod, mert okt. 17-én már be is mutatják.

Arculatervin 2013.11.27. 00:32:09

@Kőmíves Kelemen: Baszod, én majdnem 40 vagyok. De ha a haverokkal megy a buli, dettó ugyanez megy. A való életben pedig képes vagyok disztingválni (kivéve itt az elején ;) ) Szóval Neked vannak ebbéli tapasztalati hiányosságaid. Lehet soha nem mozogtál ilyen srácok között, de ez nem baj, csak ne szóld le. Fogadd el, légy toleráns.
süti beállítások módosítása