[Supernatural Movies]

Kiket rejtett a denevérjelmez?

2014. január 06. - REMY

Batman 1939-ben látta meg a napvilágot, amikor Bob Kane és Bill Finger összeültek, hogy kitalálják a képregények egyik, ha nem a legnagyobb alakját. A DC Comics májusi számában találkozhattak vele az olvasók először, és az azt követő években egyre nagyobb sikereket könyvelhetett el a nézők körében, mind a karakter, mind a képregény-kiadó.

bat0.jpg

De vajon mi a helyzet a filmekkel, vagy más néven az élőszereplős változatokkal? Mikor volt az első, és ki formálta meg Bruce Wayne-t? Ki volt a legsikeresebb, és ki okozta a legnagyobb csalódást?

 

1. - Lewis Wilson (1943)

bat1.jpg

Az első megformáló Lewis Wilson volt a II. világháború idején. Egy 15 részből álló Batman sorozat keretein belül mutathatta meg, hogyan is áll neki a denevérjelmez. Hát valljuk be őszintén elég hülyén nézett ki a „nyakig” felhúzott gatyájával, és a csálé-fülével, de ő elmondhatja magáról, hogy ő volt az első Batman. Maga a sorozat nem képvisel valami nagy színvonalat, de akkoriban biztos másként néztek rá az emberek, hiszen az első képregény-megjelenés után 4 évvel már a moziban is megtekinthették szeretett hősüket. Itt még nem volt se Batmobil, se Joker, hanem helyettük egy fekete Cadillac és egy japán gonosztevő, Dr. Tito Daka.

2. - Robert Lowery (1949)

bat22.jpg

6 évvel Lewis Wilson bohóckodása után Robert Lowery is felhúzta magára a jelmezt, és egy rövid sorozat keretein belül ő is megpróbálta felvenni a harcot a gonosszal. A jelmeze kissé idétlenül nézett ki rajta, de ezt rá lehet fogni arra, hogy nem rá szabták a ruhát. Lowery játéka már egy fokkal jobb volt, mint elődjéé, de kijelenthető, hogy még mindig nem sikerült érdekfeszítő Batmant alkotni.

3. - Adam West (1966-1968)

bat3.jpg

1966 és ’68 között 3 évadot élt meg az Adam West nevével fémjelzett Batman sorozat. A széria sikeressége miatt 1966-ban még egy önálló egészestés mozifilmet is kapott a hős. Azonban még ez sem volt komolyan vehető, sőt talán a 40-es évekbeli sorozatokkal vetekedett. Adam West maskarája pont annyira volt színvonalas, mint maga a film. Egy oltári nagy ökörség, egy paródia? Mindenesetre megmosolyogtató a BANG, PAFF harci jelenetekkel.

4. - Michael Keaton (1989 és 1992)

bat4.jpg

Tim Burton Batmanje volt az első igazi Batman film, ami több fronton is megállta a helyét, hiszen sikeres volt a nézők körében, komolyan vehető is volt, illetve az első Batman blockbuster címet is magáénak tudhatta. Egyszóval, Burton a csúcsra járatta a Denevérembert. No, de ki volt a maszk alatt? Egy bizonyos Michael Keaton, aki véleményem szerint az egyik legjobb Bruce Wayne volt az élőszereplős változatok közül. Igazság szerint ő is megkapta azt az oltást, amit később megkapott Heath Ledger vagy éppen a legújabb Bruce, azaz Ben ’Géza’ Affleck is. A legtöbben nem szerették volna, hogy felhúzza a jelmezt, de miután bemutatták a filmet, a sárdobálók csendben maradtak, és tátott szájjal nézték a hős harcát Jokerrel, és Pingvinnel.


5. - Val Kilmer (1995)

bat5.jpg

A csúcs után jött a lejtő, de Val Kilmer még éppen el tudott kapni egy utolsó szalmaszálat, amibe bele tudott kapaszkodni, mert bár nagyot zuhant, de még éppen a vállalható kategóriát tudott hozni a Joel Schumacher által rendezett filmben. Kilmer nem volt vészes Batmanként, de maga a film már óriási csalódás volt. Mondhatjuk úgy is, hogy Val Kilmer rosszkor volt rossz helyen.

6. - George Clooney (1997)

bat6.jpg

Na, ő a csúcs! George Clooney mondhatja el magáról, hogy ő volt a legrosszabb Batman, hála a Schumacher által rendezett szánalmasan gyenge produkciónak. A 90-es években még élveztem a filmet 7-8 évesen, de a Batman és Robin az évek során egyre szánalmasabb lett a szememben, és az újrázások után már nem tudtam egy jó szót is szólni rá. Míg az első Schumi film poénos volt, addig ez erőltetett és kínos lett. (Amúgy lehet, hogy csak az én elvetemül fantáziámban létezik ez, de szerintem Clooney nem lett volna rossz Batman, ha a filmet nem Schumacher rendezi, hanem egy olyan direktor, aki gondosan és lelkiismeretesen dolgozik a filmen. Clooney jó színész, és egy kis kondizással, meg minőségi munkával akár kitűnő is lehetett volna.

7. - Christian Bale (2005, 2008, 2012)

bat7.jpeg

10 emberből 9 azt mondja, hogy Christian Bale a legjobb Batman, aki valaha is magára húzhatta a jelmezt. Ez részben igaz is, de tegyük hozzá, hogy ő kapta a legkomolyabb stábot maga mögé, és a filmjei minden porcikájában a legmagasabb minőséget képviselte. Mondhatni nem volt nehéz dolga, de ettől függetlenül remekül alakította a hőst. Én úgy gondolom, hogy Keatonnel egy szinten mozog, mert mind a ketten a legtöbbet hozták ki a karakterből. Csak míg az egyik ilyen stílusban, addig a másik olyan stílusban játszott. (Mert ugyebár Burton Batmanjét nem lehet összehasonlítani Nolan filmjeivel, holott mind a ketten dicséretes munkát végeztek) Viszont Bale-nek itt volt egy olyan feladata is, ami az addigi filmek esetében nem volt jellemző, azaz Batman mellett Bruce Wayne-t is meg kellett formálnia, és meg kellett mutatni, hogy milyen az, amikor nincs rajta a fekete páncél. Nolan a legösszetettebb Batman filmet tudhatja magáénak, így nem csoda, hogy a legtöbb ember szemében Bale az igazi Batman.

8. - Ben Affleck (2015, ? , ?)

bat8.jpg

Amikor bejelentették, hogy Géza lesz a legújabb Bruce Wayne, akkor az internet szinte felrobbant. Még én sem támogattam őt, de mára már megbarátkoztam a gondolattal, sőt… Most már úgy gondolom, hogy Ben Affleck nagyon is jó Batman lesz. Őt leghamarább 2015-ben a Batman vs Superman című filmben fogjuk látni, majd azt követően még 2 produkcióban, amiből az egyik valószínűleg az Igazság Ligája, míg a másik egy önálló Batman film lesz.

+1 Kevin Conroy

bat9.jpg

Ő sosem formálta meg Batmant (legalábbis teljes egészében), de úgy gondolom, hogy a munkássága miatt érdemes megemlíteni egy efféle listában, mert a hangja egyszerűen zseniálisan passzol a Denevérhez. Conroy volt az Arkham játékokban (Origins-ben sajna már nem) Batman hangja, illetve jó néhány rajzfilmben is az ő nevét láthattuk a Sötét Lovag neve mellett, ha felnéztünk az IMDB-re. Amikor Kevin Conroy egy DC rajzfilmen dolgozik, akkor érdemes eredeti nyelven nézni az adott alkotást!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr65717437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.06. 08:22:55

jó kis cikk, főleg az eleje ami ritkábban ismert.

Csiró 2014.01.06. 12:03:04

Bár nem kifejezetten tartozik ide, de muszáj ideírnom;

Ne feledkezzünk meg arról, hogy Adam West tovább él a Family Guy polgármestereként, akinek eredetiben természetesen Adam West kölcsönzi a hanját.

Ha kiadna egy önéletrajzi kötetet, bátran adhatná neki azt a címet, hogy "Batmantől a Family Guy-ig" :-)

Szelid sunmalac 2014.01.06. 13:32:11

Egyebkent en pont az Adam West felet szerettem a legjobban. Allandoan masztak fel a falon valami vekony kotelen, a bunyokrol meg ne is beszeljunk. Vagy amikor a filmben a bombaval a kezeben ido-oda rohangal, mert sehova nem tudja eldobni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.06. 13:48:40

@Szelid sunmalac: És ugye minden egyes eszközük Bat-el kezdődött :D

furo80 2014.01.06. 14:41:01

Ha Ben Affleck lesz a következö Batman, bármennyire is fogom sajnálni, de nem fogom megnézni a filmet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.06. 14:42:06

@REMY: ez mondjuk a képregényben is így van. :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.06. 14:42:49

@furo80: Óóó biztos vagyok benne, hogy megfogod :)

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.01.06. 14:53:20

Remek képek, csak így tovább. Kb. annyit érnek, mintha írnál egy cikket a "ki áll a fehér fal mögött"-ről és mindegyik színészről van egy kép. Jah nem, mindig csak egy fehér falról. Gratula...

WhyCantITouchIt? 2014.01.06. 15:36:50

@furo80: Egy Batman filmben sosem az az érdekes, hogy ki játssza Batman-t, hanem hogy ki az ellenfele.
Batman önmagában egy eléggé egysíkú figura, legalábbis az ellenfeleihez képest mindenképp az.

Nem hiába egy Batman film-nél nem Michael Keaton-ról, vagy Christian Bale-ről beszélnek, hanem Jack Nicholson-ról, Danny DeVito-ról (hú de fostam kiskoromban az ő általa játszott Pingvintől:D) vagy Heath Ledger-ről.

filmtrailerhu · http://filmtrailer.hu/ 2014.01.08. 14:28:35

Jó kis cikk ez a Batman filmek történetéről, azonban, ahogy azt Clooney esetében te is megemlíted, az egyes részek megítélésében sokkal nagyobb szerepe van a producerek és rendező munkájának, mint a főszereplőnek.

Szvsz Christan Bale-lel is pontosan ugyanolyan szar lett volna Schumacher filmje, és Val Kilmer is sikert ér volna el Nolan kezei alatt, etc.

Pont ezért nem értem az Affleck ellen ágálókat, oké, hogy nem egy "szuperhős típus", de nyilván azért castingolták be, mert éppen megfelelt a fizimiskája a filmet készítők szándékainak.
Bízom benne, hogy jó lesz vele is a széria.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.08. 15:02:55

@filmtrailerhu: érdekes módon a batman filmekben pont annak volt a legkevesebb szerepe, hogy ki batman.

ellenfelek, jelmezek, kütyük sokkal fontosabbak voltak mindig is.

bale is jó példa erre, az első részben az eredettörténet (bruce wayne), a másodikban joker a harmadikban gotham a fontos. batman csak ott van.
süti beállítások módosítása