[Supernatural Movies]

TOP 10 Marvel film

2014. március 25. - REMY

A Marvel filmek a fénykorukat élik, és nem is érdemtelenül. Nagyon mélyről jöttek fel, mert évtizedek előtt is készültek már képregényadaptációk a Marveltől (mint képregény), de a legtöbbjük a közepes szintet sem tudta elérni, így hát kellett valami változás, kellett egy újítás, egy stratégia, hogy Stan Lee hősei a mozikat is meghódítsák. Az első szempont egy stúdiónál természetesen a pénz, de szerencsére, sok esetben már minőség is társult a produkciók mellé.

m0_1.jpg
Az első filmes adaptációt az Amerika kapitány kapta 1944-ben, majd hatalmas szünet következett, és egészen a 70-es, 80-as évekig kellett várni arra, hogy újra a képernyőkön láthassuk a hősöket. Ekkor már feltűnt a Pókember, Hulk, Dr. Strange, valamint az Amerika kapitány is kapott még néhány filmet. Ezek akkoriban biztos jópofák lehettek, de manapság már nem többek egy gyenge bohóckodástól. Szeretni ugyan lehet őket, de az évek során a lehető legjobb irányba ment el az egész szuperhősös téma a Marvelnél, úgyhogy jobb, ha előre tekintünk, mert látszólag nincs lassítás, és jobbnál jobb szuperhősfilmek kerülnek a mozikba.

No, de szedjük össze, hogy melyik a 10 legjobb Marvel-képregény film.



10 – Pókember (2002)

m1_1.jpg
Pókemberre sokáig kellet várni, de amikor 2002-ben megjelent Peter Parker, akkor rengetegen odavoltak a hősért, ami érthető is volt, mert bő 30 év után lehetett újra látni a filmvásznon a hálószövő hőst. A filmnek ugyan vannak, és voltak is hibái, főleg, hogy Tobey Maguire kapta meg a főszerepet, illetve maga Peter Parker sem olyan volt, mint amilyennek kéne lennie, de az összkép nem volt rossz. Ugyan, ma már másként tekintek erre az alkotásra, de úgy gondolom, hogy megérdemli ezt a 10. helyet.

9 – Thor - Sötét világ (2013)

m2_1.jpg
A Thor első része a Marvel első fázisának leggyengébb darabja volt véleményem szerint. Jó volt ugyan, de a többi mind jobb volt nála, ám a folytatásnál sikerült megvalósítani azt, amit egy folytatásnál elvárunk. Nagyobb és jobb lett, így összességében simán elverte a korábbi Thor epizódot. A Marvel-féle humor is a helyére került, nem úgy, mint a Vasember 3-nál.

8 – X-Men - A kívülállók (2000)

m3_1.jpg
A Penge után a legfontosabb Marvel alkotás, mert ha ez nincs, akkor ma nem tartana ott a Marvel, ahol. Bryan Singer zseniális munkát végzett, mert nem csúszott ki a kezéből a feladat, és képes volt a lehető legjobban felvezetni egy szuperhős alakulatot. Nem volt könnyű dolga, de megcsinálta, és ezért is várjuk mindig az újabb X-Men filmeket, mert tudjuk, ha Singer ott van, akkor baj nem lehet.

7 – Amerika kapitány (2011)

m5_1.jpg

Sokan utálják az Amerika kapitányt, és sokan úgy tartják, hogy ez a leggyengébb darabja a Bosszúállók széria első fázisának. Véleményem szerint pedig pont ellenkezőleg, az egyik legjobb filmről van szó, és egyben az egyik, ha nem a legjobb hősről a jelenlegi Bosszúállók csapatából. Joe Johnston filmje remekül lett felépítve, és büszkén viselheti az Első bosszúálló címet. Amerika kapitánynak nem kell szégyenkeznie. (A folytatás kegyetlenül jónak tűnik)

6 – A csodálatos Pókember (2012)

m6.jpg
Itt a másik film, ami kétes érzéseket váltott ki az emberekből. Valaki szívből gyűlölte, mások pedig azt mondták, hogy végre megkaptuk az igazi Pókembert. Én az utóbbiak táborát erősítem, és Andrew Garfielddel a fedélzeten tényleg megkaptuk az igazi Pókembert, azt a hálószövőt, aki laza, okos, vicces, és természetesen egy igazi hős. A filmnek ugyan voltak gyengébb pillanatai, de összességében egy remek filmről beszélhetünk.

5 – X-Men 2 (2003)m4_1.jpg
Ha jól megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a szuperhősös filmeknél jó dolog belevágni a folytatásokba. Elég sok esetben jól sül el a dolog, és még az első résznél is jobb végeredményt produkálnak a rendezők és írók. Ez történt az X-Mennel is, mert Bryan Singer és csapata sikeresen ugrotta meg azt a lécet, amit feltettek az első epizóddal. A folytatás jobb, grandiózusabb, komolyabb és súlyosabb lett.

4 – Vasember (2008)

m7.jpg
Sokak kedvence, sőt A kedvenc. Manapság ha Marvel filmekről beszélünk, akkor tuti biztos, hogy a Vasember szóba kerül, és nem csak ő, hanem Robert Downey Jr. is. Downey Jr. olyannyira tökéletes választás volt a szerepre, hogy nélküle már el sem lehet képzelni a karaktert. Egybeforrt a neve Tony Starkéval, és bizony Ő, és a filmje az egyik alappillére annak, amit a Marvel az elmúlt években felépített.

3 – Penge (1998)

m8.png
A legelső igazán sikeres és elismert Marvel film. Sokan nem is tudják, hogy a Wesley Snipes által megformált Penge is egy képregényhős, és emellett az egyik legnagyobb képregénykiadó hőse, azaz a Marvelé. Pedig így van, és a vámpírvadász az idők során olyan státuszba lépett, amire csak kevés film képes, mert bizony a Penge egy kultfilmmé avanzsált.

2 – X-Men – Az elsők (2011)

m9.jpg
Már a 2. X-Men film, amit nem Bryan Singer rendez. Vajon mi sülhet ki belőle? Csupán a legjobb X-Men film… bár Singer elképesztően jó munkát végzett a korábbi X-Men filmjeivel, valamint az idei Eljövendő múlt napjai is pazarul néz ki, de Matthew Vaughn rendezése egyszerűen fenomenális. Visszarepít minket a 60-as évekbe, ahol a fiatal Xavier és a fiatal Erik életébe kapunk betekintést, és megmutatja nekünk, hogy milyen kapcsolat volt a két gigász között. Az X-Men 3. része nem úgy sült el, ahogy azt sokan vártuk, így elkélt az újítás, amit meg is kaptunk, hála Vaughnnak.

1 – Bosszúállók (2012)

m10.jpg
Külön-külön bemutatkozott már Hulk, Vasember, Thor, és az Amerika kapitány is, de vajon együtt, egy filmben is helyt tudnak állni? Miazhogy… egy hatalmas zúzdát rendeztek nekünk, amiben a Marvel-féle poénok is remekül muzsikáltak, és a karakter közötti kapcsolatok is remekül voltak megteremte. Egyszerűen minden a helyén volt, a hangulat, az akciók, a hősök, stb. Egyszóval a Bosszúállók az eddigi legjobb Marvel film, úgyhogy kíváncsian várjuk a folytatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr635875757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.03.25. 08:35:54

Bár Thor a kedvenc karakterem, mégis azt mondom, a második film rém gyenge lett, az első pedig a Vasember 1 után az Első Fázis második legjobbja.

Az Amerika kapitány nem rossz, inkább csak hiánypótló, de semmiképp sem kiemelkedő.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.25. 09:36:33

Nagyon hiányzik a Megtorló: háborús övezet... nemhogy a legjobb marvel, de legjobb képregényfilmek egyike is.

theivan 2014.03.25. 12:53:49

azt azért fontos hozzátenni, hogy Singernek igenis sok köze volt a First Class-hoz, a producerkedés mellett a sztorit is neki köszönhetjük, ami pedig kellett ahhoz, hogy meglépje az időutazós csavart a Days of Future Past-ben (a két rész pedig a 3. rész gyakorlati eltörléséhez, de erről majd a héten bővebben :) )

Baribál 2014.03.25. 17:31:51

Remy: Ha már ilyen szépen szólsz a Bosszúállókról, akkor illene a rendező nevét is megemlíteni: Joss Whedon:)

aBringakirály 2014.03.25. 18:31:54

Rozsomák Origin hiányzik innen azért. Meg a Thomas Jane-es Megtorló is. Amerika Kaptiányt mindkettő magasan veri.

De ez mind szubjektív :)!

Köszi a cikket!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.25. 21:23:07

@aBringakirály: a rozsi origin tuti, hogy nem veri az amkap-ot a thomas jane-es lehet, hogy tie ban van vele, de csak lehet.

Nyílméregbéka 2014.03.25. 21:26:49

Nagyjából ezeket válogatnám be én is csak más sorrendbenn. A number one természetesen nálam is az Avangers, de a utána nálam az Ironman, Captain America és az X-man first class jönne. A Penge a végére kerülne az első pókemberrel, vagy ez utóbbit lecserélném az Ironman2 vagy Rozsomák2-re.
Remélem az Amerika kapitány2 és a Galaxis őrzői átírja majd ezt a listát.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.25. 21:30:16

@Nyílméregbéka: Igazság szerint nagy rá az esély, hogy idén több helyen is változzon ez a lista, de majd meglátjuk. Reménykedjünk, mert az azt jelenti, hogy jól fogunk szórakozni.

filmx1 2014.03.26. 00:28:33

Nagyon hiányoltam a listáról a "A hihetetlen Hulk" -ot, nekem az egyik kedvencem!

Globetrotter2014 2014.03.26. 08:19:31

Nekem a Spiderman 2 is bejött, a reboot helyére azt tenném. A Penge sokkal hátrább kerülne, az Iron man 1 meg előrébb, és feltenném az Iron Man 2-t valahova a lista végére.

Látom nem csak nekem tűnt gyengének az Iron Man 3...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.26. 08:48:24

@ZF2: nem volt az gyenge, csak szerencsére egész sok jó, de legalább tisztességes marvel film van. :D Nálam mondjuk a pókik helyett simán beférne, de szentségtörésest mondok a vasember 2 is.

Globetrotter2014 2014.03.26. 10:05:25

@doggfather: én visszavárnám a régi rendezőt (és kevesebb Happy-t).

ACDC helyett technóval nyitni, mennyire gáz már...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.26. 11:18:00

@ZF2: voltak gyenge pontjai a vas3 nak, de annyira nem rossz amennyire mindenki szidja.

Mandarin például kifejezetten tetszik. :D

Zirowe 2014.03.26. 12:43:04

A két póknak (a '12esnek semmiképpen) meg cap-nak semmi helye itt.

Megtorló tényleg hiányzik a listáról, meg a Penge 3 se volt olyan rossz, mint amilyennek sokan mondják.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.26. 13:00:30

@Zirowe: nem, még annál is sokkal rosszabb volt (Penge 3). :S

Kiherélték Hannibal King-et is, meg Draculát is.

Globetrotter2014 2014.03.26. 13:02:06

@doggfather: kicsit túl vicces is volt. Az 1ben nem voltak ilyen fazonok és könnyebb is volt beleélni magunkat.

A 2ben Hammer nem maga volt vicces, ő rém komolyan vette magát, pont ezért volt komikus, de megint konzisztensen a történettel.

A 3ból sok minden hiányzott.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.03.26. 18:22:47

Amerika Kapitányt meg Az elsőket nem engedném ilyen lista közelébe. Viszont nálam beférne a Tom Jane-féle Punisher, és a War Zone is. A Vasemberek közül a harmadik részt választanám, szerintem az eddig a legjobb. Avengers természetesen nem maradhat ki, ahogy az első kettő X-men sem. Thorból inkább az első (egy fokkal jobb volt). Pengének ott a helye, a CsodaPóknak is, meg a Raimi-féle első résznek is.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.26. 18:35:27

@Sparrow: Mi a baj az Elsőkkel? Fura, ma már a 2. embertől hallom azt, hogy nem lett jó film. Hmm...

Viszont jövőhéten X-Men napok lesznek. 1-2-3 + az elsők is kritizálva lesz.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.27. 21:20:26

az én listám
1.(MA, lehet idén változik)
2. (igen, ez nagyon szubjektív lett)

10. X-Men elsők (ez amolyan Magneto origins és annak nagyon jó)
9. Amerika Kapitány (meglepően jó lett, pedig a figura nem kedvencem finoman szólva se)
8. Megtorló (thomas jane bár nem egy stevenson, de jól áll neki a koponyás póló.)
7. X-men (Rozsi ketrecharcos, mondom, Rozsi ketrecharcos)
6. Vasember 2 (elvégre benne van War Machine, de amolyan előBosszúállóknak is fel lehet fogni az Özveggyel, Furyval meg a 2 páncélossal)
5. Vasember (RDJ egyszerűen frenetikus a szerepben)
4. X-men 2 (legjobb x film, elég ha az elejéről az Árnyék akciót megemlítem, nem?)
3. Penge (sima akciófilmnek, bosszúfilmnek, de képregényfilmnek is nagyon jó)
2. Megtorló: háborús övezet (akkora fun film, hogy arra szavak nincsenek, és Castle nagyon el van benne találva)
1. Bosszúállók (az első csak ez lehet vita nélkül)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.27. 23:01:58

@REMY: Szeretnél egy 3. embert? :P
Nekem sem jött be, mondjuk már régen láttam, és azóta is csak azokat a részeket nézegettem belőle, amiben Fassbender szerepel. De majd a DOFP előtt csinálok egy újrázást, aztán lehet, hogy jobban tetszik majd most.

Mindenesetre a legfőbb bajom az volt vele, hogy elég műanyagszerű lett, kiszámítható karakterfejlődésekkel, beleerőltették egy túlstilizált történelmi szituációba, szóval nem igazán lehetett kötődni hozzá.

Amúgy csak hogy megcáfoljam magam, szerintem ennek ellenére nem lett rossz film, a 2012-es Pókembernél pl. biztosan jobb.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.27. 23:17:34

@danialves: Én szerettem elsőre is, de másodjára még jobban bejött, úgyhogy hajrá! :)

Nálad amúgy, hogy nézne ki egy toplista?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.28. 00:00:35

@doggfather: DC lista még durvábban fog kinézni, bár ott nem nagyon volt választék :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.28. 00:48:05

@REMY: Fogalmam sincs, ezeknek a felét nem is láttam / túl régen láttam, úgyhogy inkább meg sem próbálkozom vele. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.28. 12:26:39

@ZF2: az is jó volt. :) az egyik legjobb pillanata a filmnek. :)

Nyílméregbéka 2014.04.14. 17:06:53

@REMY: Már be is előzött nálam a Captain America 2. :) Az Avangersnél azért nem volt jobb szerintem, de az Ironman-nél már majdnem. A 3. helyezett lett nálam 8/10-el.
süti beállítások módosítása