[Supernatural Movies]

[kritika] Az utolsó akcióhős (1993)

2014. május 29. - REMY

Arnold Schwarzenegger megbukott a pénztáraknál, de visszagondolva ez nem is volt olyan meglepő. Egy olyan filmet hozott létre John McTiernan rendezővel, amit az akkori filmszeretők nem érthettek teljesen, mert az Utolsó akcióhős nem csupán egy egyszerű akció-vígjáték akart lenni, hanem jóval több annál. Egy film a filmben, ami az utókornak készült, mert mára lett világos, hogy egy olyan korszakot figurázott ki, ami a 90-es évek középére végleg eltűnt.

last2.jpeg

Jack Slater nyomozó a legtökösebb zsaru, aki valaha a filmvásznon szerepelt. A filmvilág az otthona, és a bűnüldözés az élete. Azonban minden gyökeresen megváltozik, amikor a 11 éves Danny hirtelen megjelenik a kocsija hátsó ülésén. Mind a ketten értetlenül állnak a helyzet előtt, hiszen Danny pár perce még a moziban csücsül, hogy megnézze a legújabb Slater-kalandot, erre most ott van a hőssel egy légtérben…

A sebezhetetlen akcióhősök ideje lejárt a 90-es évekre, és ekkor már kockázatos volt a régi sablonra építeni a filmeket. Schwarzenegger ezt látta, ezt tudta, és ezért vállalta el az Utolsó akcióhős főszerepét. Mondhatnánk úgy is, hogy Bruce Willis beleköpött a levesébe, mert a szeretett John McClane-ünk elindított egy új divatot, a vérző, izzadt, sebezhető hősök kalandját, ami megpecsételte a korábbi akcióhősök életét. McTiernan nem csak egy akciófilmet gyártott, hanem egy öniróniával átitatott Schwarzenegger kalandot, ami amellett, hogy poénos volt, még tisztelgett is a leáldozott hősök előtt (illetve ki is figurázta őket). Talán a legtalálóbb szó az alkotásra, hogy egyedi. Egyedi, mert nem gondolom, hogy sok olyan film van, amit jobbá tesznek az évek. Az utolsó akcióhős mára lett igazán nagy alkotás. Mára vált a csiszolatlan, meg nem értett filmből igazi gyémánt. (jó, talán egy kicsit túlzok).

Ugyanakkor mégis furcsállom a film bukását, mert egy nagyszerű forgatókönyv tartozik hozzá. Talán annyi az egész baj vele, hogy kissé el lett nyújtva. Érdekfeszítő, eseménydús, és csavaros, méghozzá nem is kicsit. Azt meg már csak mellékesen jegyezném meg, hogy elképesztő mennyiségű utalás van korábbi filmekre, és nem csak az Osztrák Tölgy filmjeire. A filmrajongóknak egy igazi aranybánya, - bár amikor megpillantjuk a Stallone nevével fémjelzett Terminator 2 plakátot, akkor kissé megijedhetünk, de szerencsére gyorsan tisztázódik a helyzet – mert a Forman Amadeusától kezdve egészen Van Damme-ig minden megtalálható benne. McTiernanék emellett nem csak felszíni dolgokkal törődtek, mert a filmnek mélyebb gondolatai is voltak. Egyrészt kaptunk egy mesét, amiben minden szép és jó volt, másrészt pedig figyelmeztettek minket, hogy: „Jól figyelj, mert a valóság rideg és fájdalmas, ahol nem osztottak lapot a filmes sablonoknak”.

last1.png

Visszatekintve azt látjuk, hogy az évek során mennyire eltűntek a 80-as évek nagyjai, vagy ha nem is tűntek el teljesen, akkor is valahol hátul kullognak a nézők érdeklődési listáján. Most látjuk azt, hogy a politikus poénok mennyire váltak igazzá, és hogy a Jack Slater féle figurák mennyire nem kellenek már az embereknek. Izompacsirták ide, egysoros beszólások oda, ez az időszak eltelt, és sajnos ez már nem divat. Shane Black megírta, John McTiernan megrendezte, Arnold Schwarzenegger pedig eljátszotta az Utolsó akcióhőst. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr86193357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2014.05.29. 00:21:48

Akkoriban nekem sem tetszett, bár ennek ellenére rengetegszer megnéztem, mert az irónia bejött benne. Furcsa egy gyerek voltam...Na mindegy, szóval mindenki egy T2 féle nagy durranásra számított, erre meg ilyen túlszínezett mesét kapott.
Jól látod, hogy az idő rehabilitálta a filmet. Az eredeti Reviczky-Székhelyi szinkron meg fantasztikus. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.29. 09:27:34

a tango és cash mellett ez a másik olyan akció ami szinte klasszikus státuszban van itthon és én nem tudom így nézni egyszerűen.

Globetrotter2014 2014.05.29. 13:51:56

Az ACDC filmzene volt a legjobb benne. A többi ezért inkább középszerű. McTierman iszonyúan ingadozó teljesítményt nyújt, 5-6 korszakalkotó akciófilm, de mellette Medicin Man, Rollerball (ó bakker az mennyire gáz).

RCH 2014.05.29. 14:41:21

Szerintem zseniális film.
És itt egy kis érdekesség:
www.youtube.com/watch?v=Aon6hKGoEpw
(Remélem nincs letiltva)

2014.05.29. 15:09:59

Amikor a moziban Slater találkozik Schwarzeneggerrel, és azt mondja neki (nem szó szerint asszem), hogy gyűlöllek, mert sok fájdalmat okoztál nekem, az filmtörténeti pillanat. Egyébként nálam tízpontos a film, imádom.

SemBoga 2014.05.29. 16:22:49

hatalmas film, brutális mennyiségű (ön)iróniával, poénnal és idézhető egysorossal :)

kkn 2014.05.29. 18:19:01

@RCH: Sok stúdió vesz elő részleteket régebbi filmekből költségkímélés címén. Egyszer láttam egy gagyi földalatti mágneses erőforrással a Földet szétromboló akciót, amibe több katasztrófasnitt a Dante poklából volt kiollózva.

Koca Caola 2014.05.29. 19:14:43

@Koca Caola: ezt a holnap határához akartam kommentelni. :) korán van még...

walter sobchak 2014.05.29. 21:10:34

Én sose értette, hogy ez a film miért kapott ilyen langyos fogadtatást, hihetetlen önirónia van benne, meglep, hogy ezt nem vették észre/értékelték. A szinkron tényleg nagyon jó, Székhelyi és Reviczky mellett a néger rendőrfőnök még jobb is Kránitz Lajossal, mint eredetiben (SLAATER!!! :D). A legjobb benne Mr. Benedict terve Székhelyi hangjával:

"...bulizhatunk egyet Adolf Hitlerrel, Hannibal Lecter keveri majd a koktélokat, és együtt megkeresztelhetjük Rosemary gyermekét." :)

Azért abban a jelenetben, amikor a "való" világban Slater szembemegy a taxival, és túléli az ütközést ("1989-es Mercury Sable, van benne légzsák, a Checkerben nincs...") a valódi valóságban simán kinyiffant volna, de az biztos, hogy nem úszta volna meg "Ez fájt!" kiáltással. Még gondoltam is rá, hogy ezzel üzen McTiernan, hogy az sem a valóság :).

for-avar 2014.05.29. 22:16:40

na de be is volt kötve

victor vacendak 2014.05.30. 09:49:17

"a kutyáim rendkívül jól képzettek."

ez minden idők egyik legviccesebb filmje.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.30. 09:52:04

John McTiernan az egyik kedvenc rendezőm, szinte minden filmjét imádom, ezt is. Hogy lehetett ez bukás? Ez egy csodálatos akciófilm/akcióhős paródia, tökéletesen Arnoldra írva, zseniális poénokkal és filmes utalásokkal. Az egyik kedvencem a témában!

Fellegjáró Marci 2014.05.30. 10:42:41

Gigafilm!
Már akkor is ütöttek a poénok, pedig voltam vagy 13 éves! Filmzene 5*! Minden a helyén van!

Tetsu 2014.05.30. 10:53:41

Azon kevés filmek közé tartozik, amiket bármikor meg tudok nézni és még élvezem is....
süti beállítások módosítása