[Supernatural Movies]

[kritika] Közeli ellenség (2013)

2014. június 15. - REMY

Jean-Claude Van Damme megöregedett, és már egyáltalán nem fest olyan jó a kamerák előtt, mint régen, ám még mielőtt végleg eltemetném a belga akciósztárt, meg kell jegyeznem, hogy az elmúlt néhány filmjében egy új oldalát mutatta meg, hiszen átállt a rossz oldalra. És mindez olyan jól sült el, hogy igazság szerint simán feltűnhetne nagyobb, minőségi filmekben is, mivel nagyon jól áll neki a kissé beteges főgonosz szerep, főleg ha ilyen "nagyszerű" hajkoronát visel.

enem2.png

Henry egy kis szigeten parkőr. Szürke és unalmas munkája van, ám egy nap minden megváltozik az életében, hiszen feltűnik egy lány, aki randira hívja. Mialatt Henry a találkozóra készül, betoppan egy fegyveres idegen, aki meg akarja ölni egy múltbéli ügy miatt. A legszebb az egészben, hogy ez a legkisebb gondja a parkőrnek, mivel a szigetre érkezik egy rakás fegyveres drogcsempész, akik tovább fokozzák a hangulatot…

Alapjaiban véve nem lenne ez rossz film, hiszen adott egy átlagos történet, egy jó rendező, és egy híres színész is, ám valahogy mégsem működött az egész. A Közeli ellenséget az a Peter Hyams rendezte, aki többek között olyan filmeket tett le az asztalra, mint az Gyilkos bolygó, az Időzsaru, az Ítéletnap, vagy a 2010 – A kapcsolat éve. Azt tehát nem állíthatjuk, hogy egy ismeretlen, kezdő direktorral van dolgunk, de csodát azért tőle sem várhatunk. Miért is várhatnánk el, amikor a casting olyan rossz volt, mint egy Asylum filmben? Jó-jó JCVD remekelt, (igen, jól látjátok), de a többiek, vagyis inkább a főhős, egyszerűen katasztrofális volt. Orlando Jones még, úgy ahogy próbálkozott, de hogy ezt a Tom Everett Scott-ot honnan szalajtották, azt már nem tudom. De komolyan, hogy lehet úgy filmet forgatni, hogy a legfontosabb szerepben, egy teljesen nulla színész látható, akinek semmi megjelenése nincs? Legalább próbálták volna meg elérni azt, hogy megszeressük, de úgy gondolom, hogy ez már akkor halott ügy volt, amikor aláíratták vele a szerződést.

No, mindegy… igazság szerint ettől függetlenül is nézhető a film, ám csodát nem kell várni tőle. Tipikus egyszernézős DVD-re szánt alkotás, ami akár kiugró sikert is elérhetett volna, ha egy ici-picivel minőségibb munkát végeznek az alkotók. Túlságosan felborította az egyensúlyt Van Damme, és mindenkitől ellopta a showt, mert az a tipikus JCVD vigyor, azzal a kis fekete humorra fűszerezve teli találat volt. (Már a Feláldozhatók 2-ben is nagyon ment neki a gonosz szerep.)

enem.jpg

Van Damme miatt a Közeli ellenség egyszer működik, de ennyi. Sajnos nincs meg benne az a kis plusz, ami miatt azt mondaná az ember, hogy "ez igen, ez odafér JCVD legjobb filmjei mellé". 4,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr616261617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Kilencz 2015.01.22. 22:26:56

Lehet meredeken hangzik de simán el tudnám képzelni Jokerként Van Dammeot. :)
süti beállítások módosítása