[Supernatural Movies]

[kritika] Hancock (2008)

2014. szeptember 04. - REMY

Will Smith a bunkó! Peter Berg, a tavalyi év egyik meglepetés filmjének, a Túlélőnek a rendezője a 2008-as esztendőben nemet mondott Batmannek, Supermannek és az összes többi szuperhősnek. Úgy gondolta, hogy kell a fenének a jól bejáratott karakter, mert Ő majd készít magának, és a nézőközönségnek egy egyedit, aki nem rest hót részegen feküdni az egyik utcán lévő padon, majd kora reggel jóformán elküldeni a picsába egy tizenévest. Igen… ez az ember a nagy Hancock!

han.jpg

Hancock egy szuperhős, bár nem a megszokott jó megjelenésű, betartok minden szabályt eszmét követi. Segít, ahol tud, de ez nem mindig válik az emberek előnyére. Milliós károkat okoz, ráadásul mindezt részegen teszi. Magasra tud repülni, de Ő maga rendkívül mélyen van. Egyetlen egy kiút létezik számára, mégpedig az a Ray Embrey, aki a PR szakmában tevékenykedik…

Kicsit csalódott vagyok olyankor, amikor egy remek, sőt inkább már zseniális alapkoncepciót nem tudnak úgy tálalni, hogy az ne essen a sablonos forgatókönyvek csapdájába. Adott volt egy olyan szuperhős, aki végre szarik a normákra, nem érdeklik a szabályok és az USA kormánya, ráadásul ha segít az embereken, azt se nagyon szívesen teszi. Hancock végre felmutatta a középsőujját az ismert hősöknek. És ez jó. Mert végre nem a tipikus happy end-es storyt kaptuk az arcunkba. Vagyis de… azt kaptuk, ugyanis az igazi Hancock csak a film elején volt szereplője ennek a filmnek, mert utána minden ment a régi, ismert kerékvágásba.

Kérdezem én, miért? Egyedi, stílusos filmet lehetett volna készíteni Will Smith főszereplésével. Ehelyett csupán annyi lett a különbség a többi hősös filmhez képest, hogy a főszereplő nem S-betűs kék ruhában feszít, nem bújuk vaspáncélba, illetve nem pöröllyel repked a városok felett. Leteszi a piát, megborotválkozik, és jófiú lesz. Köszi Peter Berg, és köszi Jason Bateman!

A csalódottság ellenére a Hancock egy vállalható mozi, még akkor is, ha sokkal nagyobb potenciál volt benne, mint amit végül kihoztak belőle. Poénokkal és fordulatokkal teli történetet kapunk, amivel a film második felére már meg is barátkozunk, hiszen tudjuk, hogy nem fogjuk megkapni azt a Hancock-ot, akit szerettünk volna. Charlize Theron pedig…

han2_1.jpg

Mindenesetre jó látni, hogy azért vannak eredeti ötletek továbbra is Hollywoodban, csak azok a fránya korlátok, amik meggátolják a rendezőt vagy a forgatókönyvírót (bár lehet, hogy Ők is sokszor hibásak…) az alkotásban. Merészebbnek kell lenniük, és fel kell vállalni azt, hogy a mostani film szembemegy a megszokottakkal. Csak így lehet olyat alkotni, amit vastaps kísér. Persze ez sem garancia a sikerre, de azért a próbálkozást már díjazni szokták az emberek. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr206649931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.04. 08:13:34

will smith hét van a blogon? miért?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.04. 11:43:58

@doggfather: Mert Will Smith-t mindenki szereti. :D Amúgy így jött ki.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.04. 14:17:25

@REMY: jah, azt hittem valami évforduló, vagy ilyesmi.

mojoking77 2014.09.04. 20:40:13

@REMY: Naaa, ennel azert lenyegesen jobb volt. Bennem megmaradt az elso fel ora elmenye, kitartott majdnem a vegeig. "Charlize Theron pedig…"... szamomra pl hosszu evek ota a legeredetibb "Hollywood-i" diva. Hozta a szerepet, sokkal tobb nem is volt neki irva. Ha az I'm legend 8, akkor ez is legalabb 7/10. (Szerintem)

Globetrotter2014 2014.09.04. 21:36:02

Ez egy nagyon-nagyon jó film. Két baj volt vele: a trélere alapján még jobban várt az ember, 2. minden puskapor elment a "jó" szereplőkre, azaz nem volt komoly rossz, pláne igazi főgonosz, egyrészt semmi a karaktere is, de a színész is kevés volt hozzá...

Nyílméregbéka 2014.09.05. 02:12:08

Szerintem ez egy méltatlanul alulértékelt film, mint ahogy Peter Berg filmjei általában, pedig szerintem ez egy jó film. 8/10

gizmo26 2014.09.05. 03:01:24

Semmi nem maradt meg ebből a borzalomból, csak az, hogy baromi csalódottan jöttem ki a moziból. Valószínűleg az agyam azonnal törölte a látottakat, nehogy a filmről megmaradt emlékek károsítsák a tudatom.

Arra azért emlékszem, hogy amire beültem a trailer alapján, az kb. 10 percig tartott, utána meg lelkizésről és picsogásról szólt a történet.

gerberus 2014.09.05. 05:02:41

Fel kell kötnie a gatyáját, aki eredetiséget akar Hollywoodban eladni, mert ott csak pénzt akarnak keresni a bevált receptek alapján. George Lucas is jó sokat házalt, mire sikerült találnia stúdiót, meg mindent az ötletéhez, amiben lézerkardokkal gyepálják egymást... Szerintem ma sincs ez másképp, sokat kell dolgozni és várni, hogy valami eredeti legyen, ha lesz egyáltalán bármi is.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.05. 08:57:40

@gerberus: Tarantino is rengeteget szenvedett anno. Még szerencse, hogy végül sikerült pénzt szereznie a Kutyaszorítóra.
süti beállítások módosítása