[Supernatural Movies]

[premier] A védelmező (2014)

2014. szeptember 18. - theivan

Még mielőtt menthetetlen irányba siklott volna Denzel bosszúhadjárata, bekopogott a helyi Praktikerbe, és ezt a halovány produkciót majdhogynem a guilty pleasure irányába terelte.

equalizer_ver8_xxlg.jpg

Kár, hogy nem ez lebegett mindvégig Fuqua (Kiképzés, ugyancsak Denzellel) szeme előtt – igaz, valahol még azt is elhinném, hogy a szándék minderre meglett volna, csak hát az Expendables 2 írójának szkriptjével lófaszt se lehetett kezdeni. Mondom, elhinném, ha a rendező erre bármi erős indokkal szolgált volna a közelmúltban. Ehelyett mi történt? Ahol csak lehet, igyekeznek kimaxolni a személyiségzavar jeleit, és egyszerűen nem képesek konszenzusra jutni a hangvétellel kapcsolatban, ami hol átjön, hol nem. Például a brutalitás esetében is előjön ez a fajta kettősség, ami néhol színtiszta eyecandy, máskor viszont abszolút erőltetett. Elég széles skálán ingadozik a szórakozási faktor ezáltal, de bevallom, hogy hébe-hóba volt miért ujjongani. Erről majd később.

Az eredetiként szolgáló tv-sorozat 4 évadot élt meg. Teljesen lényegtelen, önmagában totál kezelhetetlen ez az információ, és a stáblistáig eljutva sem éreztem úgy, hogy most valami elfojthatatlan szándékkal csapnék fel egy kisokost a sorozatról. Sőt voltaképp azokat is megértem, akik fejüket vakarva próbálják megérteni, ugyan miért is kellett ehhez bármiféle alapanyag. Kissé érthetőbben: ez ugyan miért lenne remake? Ugyan rövidebb utánanézéssel fel lehet fedezni a kikacsintásokat, de a feldolgozás fogalmát még azok sem merítik ki (ezen a szinten pedig hatalmas mellélövés a magyar cím). Ha mégis, talán az sem érdekelne az égvilágon senkit, elvégre ez nem igazi negatívum. Az viszont már igen, hogy emiatt talán elvárna a néző némi unikumot, vagy egy-két sajátos stílusjegyet, melyek igenis definiálnának valamit az alapanyag mivoltáról. Csak hát nem igazán léteznek ilyenek: semmi jellegzetes nincs Robert McCall sztorijában, amit már nem láttunk vagy hallottunk volna. Na jó, az is igaz, hogy ez nem egy Denzel Washington-filmre érthető egyaránt.

Zp7eQWk.jpg

A csupán nyomokban felfedezhető (gengszter)színészet – melyre a pózerkedés megfelelőbb kifejezés á la Marton Csokas (fonetika-náciknak Csókás Márton) –, az indokolatlan, gyengeelméjűek számára fenntartott lassítások, a motivációk tulajdonképpeni feledésbe merülése (mintha Chloë Grace Moretz megszűnne létezni), továbbá megannyi gyengeség ellenére mégis ott motoszkál a fejemben, hogy a Védelmezőt sokkalta szórakoztatóbbnak szánták, és ez néhol sikerült is. Erre kitűnő bizonyíték a film utolsó taktusa, ahol Denzel Washington úgy tesz rommá mindenkit egy teliberakott barkácsáruházban, mintha mindez nyílt hadüzenetként szolgálna Liam Neeson számára, ezzel kihívva őt egy élet-halál párbajra. Csak remélem, hogy ezt egy zsíros producer is levette. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr236708901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2014.09.20. 04:08:05

Lesz valami értelmes írás is a filmről, ezen a modoros faszságon kívül?

Nyílméregbéka 2014.09.20. 18:51:57

@Vaszkó Iván: Azért volt már rá precedens...

1-2 2015.01.30. 13:33:29

Szánalmasak akik mostanában filmekről írnak bármit is.

theivan 2015.01.31. 00:58:49

@1-2: idézlek máshonnan:
"Valamiért mostanában minden film szar minden mocskosul gyenge magyar "kritikusok" szerint. Lassan kár kritikát olvasni. Ja de nem egészen, mert l a tényleg beteg filmekre meg azt mondják milyen jó. Nem kéne mindig betépve filmet nézni."
Szánalmasak akik mostanában kommentelnek bármit is.

1-2 2015.01.31. 10:49:09

Az a baj hogy túl. Sok film készül. És az is baj hogy mindig hasonlítani kell valamihez őket és ez már unalmas mint a magyar foci puskasek idejében hogy milyen jók voltak és mekkora teljesítmény... De a mai világban az ő tudásuk teljesítményük édes kevés. Mások az igények mások az ingerek. Én szeretem a régebbi filmeket. Sőt effektív a filmeket.nem vagyok válogatós de bele esem abba a hibába hogy elolvasok egy kritikát mondjuk itt és már nem akarom megnezni a filmet.viszont az is gyakran elofordul hogy jön a mekkora film és igen. Mekkora.os

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.31. 14:39:37

@1-2: Közhely... régen is sok film készült, csak a szar nem került a középpontba. Az internetnek hála viszont minden egyes alkotásról tud az ember. Szóval ennyit erről.

1-2 2015.02.01. 16:26:23

Igen csak mindig a regiekhez hasonlítják a mostani filmeket. A baj hogy ma nagyon sok pénz van a filmekben kit érdekel fiatalon hogy jó a film Pl. Vannak színészek akik fiatalon a szart is elvalaltak mára meg jó színészek lettek. És nem adják nevüket akarmihez.
Az a baj hogy sokan túl gondolják. a film szorakoztatasrol szól vannak gondolkodtato filmek és vannak a semmilyenek megnezi az ember és kész kikapcsol nincs komoly története az is igaz. Hogy ezek a legdrágább filmek de nincs célja,hogy emlékezetes maradjon.
És mit olvasunk az hogy ez is szar az is szar.hát mi a jó film? Mindenkinek más,és mindig változik. Mára nem a film feladata hogy az embert nevelje,formazza
süti beállítások módosítása