[Supernatural Movies]

[kritika] Kamera által homályosan (2006)

2014. november 30. - kreff03

Ha egy film annyira egyedi látványvilággal operál, mint a Kamera által homályosan, jó eséllyel ragad meg a köztudatban, jó esetben egészen kultstátuszi magasságokba emelkedhet. Jelen kritikánk tárgya mégsem tudhatja a magáénak egyik eredményt sem, ennek oka főleg a forgatókönyvben keresendő, de ne rohanjunk ennyire előre.

scanner3-big.jpg

Mához hét évre az egész világon (vagy legalábbis Amerika-szerte biztos) eltrjedt a H-anyag nevű különösen addiktív és agykárosító drog. Bob Arctor (Keanu Reeves) a rendőrség beépített embere, egy nagyobb kapás reményében él téglaként egy piti drogos banda köreiben. A rendőrségen, ahol mindig csak egy különleges álcaruházatot viselve jelenik meg, két különböző felettesi körből kapja az utasításokat, így fordulhat elő, hogy az egyik oldalról saját maga megfigyelésével bízzák meg. Nem túl rózsás helyzetét tovább nehezíti, hogy emellett a saját elméjét is lassan felemészti a H-anyag.

A film legnagyobb erőssége egyértelműen – és nem túl meglepő módon – a képi megvalósítás. A rotoszkópos technikával készült mozi minden képkockája élmény. Rendkívül egyedi látványvilágot és hangulatot kölcsönöz a filmnek ez a fajta animáció, a színek és formák játéka, helyenként elmosódottsága egészen nyomasztó módon tudja közvetíteni egy beteg világ beteg lakóinak kábítószertől elhomályosult látásmódját. Az egész olyan, mintha egy különösen stílusos és szépen rajzolt képregény lenne mozgóképre álmodva (miközben egy Philip K. Dick-adaptációról van szó).

2006_a_scanner_darkly_017-728325.jpg

A másik nem elhanyagolható elem, ami a filmet az emlékezetes alkotások közé emeli, az a színészi alakítások. Biztos nem volt egyszerű a színészek dolga, tudván, hogy játékuk további animáláson megy keresztül mielőtt a közönség elé kerül, de a mimikákat, tekinteteket, rezdüléseket remekül adja vissza a kész termék. Robert Downey Jr. és Rory Cochrane a legjobbak, előbbi parádésan hozza az üldözési mániás, tudálékos genny alakot, utóbbi a megbomlott elméjű, lecsúszott narkós szerepében alakít kiválót. Woody Harrelson, ha nem is túl hangsúlyos szerepben, de szintén remek (mint mindig), Winona Ryder-re sem lehet panasz, egyedül mindenki Neo-ja az, aki kissé unottan hozza figuráját, ami viszont a film legtöbb potenciált rejtő karaktere lehetne.

Egyetlen fájó pontja a filmnek a háttér kidolgozatlansága. A szereplők múltjáról szinte semmit sem tudunk meg (leszámítva egy darab teljesen hasztalan flashback-et Bob múltjából, ami azonban semmilyen fogódzót nem nyújt a jelen vagy a jelenhez vezető út értelmezéséhez), továbbá igaz ez az idő és a hely bemutatására is. Vagy inkább be nem mutatására, ez ugyanis mintha teljesen hiányzott volna az alkotói elképzelésekből, holott a futurisztikus álcaruha, a mindenhol ott lévő megfigyelés és a rejtélyes Új Út nevű rehabilitációs klinika munkássága remek alapot adhatott volna egy, a látványvilághoz felérő környezet megteremtéséhez.

a_scanner_darkly_desktop_1920x1080_wallpaper-326514.png

Richard Linklater 2006-os animációs "sci-fi-krimije" emiatt hatalmas kihagyott ziccer a számomra, egy kidolgozottabb háttérrel bíró forgatókönyvvel nagyot is durranhatott volna, így megmarad egy közepesen jó filmnek, mely elsősorban nem mindennapi látványvilágával hat a nézőre, de azzal nagyon intenzíven. 7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr696943631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minyimaaa 2014.11.30. 23:41:02

szerintem a film úgy teljes és hiánytalan, ahogy van. következetes, egyszerű történet, mindent tudunk, amit kell és felesleget sem kapunk.

radnaughty 2014.12.01. 00:05:03

jézus pöcse! hogy a kamera által homályosan nem kultfilm!? akkor mi az, az alkonyat trilógia?

breach tru di walls 2014.12.01. 03:13:10

szerintem kimaradt a film uzenete szamodra, ha ezt egy "sci-fi" kriminek sikerult kategorizalnod. igy erthetoek a forgatokonyv "hianyossagai".

Bohócnok 2014.12.01. 08:24:20

@radnaughty: maga a kultfilm kifejezés is azt jelenti, hogy kb. az akkori közönség egy jelentős részében megmaradt és imádja a filmet. Esetenként még annál is kevesebb rajongóbázissal. De mit lehet mondani erre a filmre? Én mindig elfelejtem megnézni, pedig a képvilág miatt meg akartam mindig is (jó emlékeztető), aztán megkérdeztem egy rakat ismerőst, hogy mit tud erről a filmről, nos, szinte senki nem ismeri. Kultfilmnek nem nevezném ezek után.

kreff03 2014.12.01. 08:32:35

@minyimaaa: ez abszolút igaz, de szerintem még bőven elbírt vna a film plusz 10-15 percet (ugye alig másfél órás alkotásról beszélünk), hogy kapjunk hátteret egyes szereplőkhöz és a világhoz, társadalomhoz, amiben élnek. engem pl. kifejezetten zavart h Barris sok tudományos okfejtése nincs vmi háttérrel alátámasztva, így néha nem tudtam eldönteni h amit mond, az úgy is van vagy csak maszlag. szintén hozzákapcsolódó furcsaság, ami megért vna egy kis kifejtést h

!!!SPOILER!!!

a végén Bob főnöke elismeri h végig Barris volt az érdekes számukra. miért? a felgöngyölítésre váró drog-hálózatról sem tudunk semmit, bár ezt már inkább el tudom képzelni célirányos mellőzésnek.

SPOILER VÉGE

@radnaughty: nem, nem kultfilm. ahogy az alkonyat-trilógia se. :)

@breach tru di walls: a külső jegyek alapján ebbe a két zsánerbe szuszakolható bele leginkább, még ha a drámai vonal a legfajsúlyosabb is. de három műfaj egy szókapcsolatban már sok lett volna. :D egyébként sem a műfajtól/kategóriától függően vonom le magam számára egy film üzenetét.

Netuddki. 2014.12.01. 09:05:41

SZVSZ maga a regény sem egy nagy eresztés. Szarból meg nem lehet várat építeni. Dick papa '73-ra meg már eléggé szétdrogozhatta az agyát egy ilyen könyvhöz...

hambig 2014.12.02. 12:04:31

Nagyon régen láttam segítsetek:
"két különböző felettesi körből kapja az utasításokat, így fordulhat elő, hogy az egyik oldalról saját maga megfigyelésével bízzák meg"
Ez hogy is van?
Be kellett épülnie és figyelni a csoportot a végén pedig kiderül, hogy wionna volt a parancsnoka. Nem?

Szerintem szándékos teljesen a háttér mellőzése, a flashback jókor volt jó helyen emlékeim szerint.

kreff03 2014.12.02. 23:07:44

@hambig: azért ilyenkor egy nagy SPOILER-t kitehetnél. :) vhogy így:

!!!!!!!SPOILER!!!!!!!

egyébként úgy van ahogy írod, vmi magasabb szintű utasításra van beépülve, míg a "kisebb" szintről Bob Arctor megfigyelésével bízzák meg. azzal a "kisebbek" is tisztában vannak h a párfős társaságban vki a rendőrség téglája, de azt csak a végén mondja Hank(Winona) h már rég kikövetkeztette h ő, Frank (Keanu álcaruhás neve:D) valójában Bob.
süti beállítások módosítása