[Supernatural Movies]

[kritika] Elrabolva (2008)

2015. február 02. - REMY

Hatalmas port kavart annak idején Liam Neeson azzal, hogy átvette a stafétabotot Stallonééktól és eljátszotta az egyszemélyes, kíméletlen hadsereget. Az Elrabolva óriási sikert aratott, Neeson pedig be lett skatulyázva, no persze ez utóbbi csak évek múltán vált világossá. Mára viszont már az egyik legsikeresebb akcióhősnek vallhatja magát. Talán nem is érdemtelenül.  

taken2.JPG

Bryan Mills valaha a titkosszolgálat egyik legkiválóbb ügynöke volt, újabban viszont nyugdíjas életet él. 17 éves lánya, Kim az anyjával, Lenore-ral és tehetős mostohaapjával él együtt. Kim "világot szeretne látni", és épp Párizsba készül legjobb barátnőjével, Amandával, amire Bryan vonakodva bár, de áldását adja. Kim a párizsi reptéren megismerkedik Peterrel, egy ismeretlen jófej sráccal, majd nem sokkal később elrabolják. Az utolsó pillanatokban azonban a lánynak még sikerült néhány infót leközölni az elrablóiról…

Azt nem mondanám, hogy az Elrabolva átírta az akciófilmes zsánert, sőt még csak újat sem mutatott, ám mégis képes volt olyan összképet festeni magáról, ami miatt érthető okokból emlékezünk rá a mai napig, és emlegetjük a 2000-es évek legjobbjai között. Pedig a film alig egy órás, hiszen az első 30 percben az idegesítő Maggie Grace mellett semmi értékelhetőt nem kapunk, és még azt sem lehet mondani az ekkor eltelt időszakra, hogy jól vezeti fel Liam Neeson hadjáratát. Azonban, amikor megcsörren a telefon, és a lány értesíti az apját, hogy rátörtek az emberrablók, akkor bizony elszabadul a pokol. Neeson is ebben a pillanatban válik igazi nagyágyúvá, és az elrablónak mondott monológja pedig elindítja a nagybetűs Taken filmet:

„Nem tudom, hogy ki maga. Nem tudom mit akar. De ha váltságdíjat akar, sajnos nincs sok pénzem. De elmondom, mim van... van jópár különleges képességem amiket az igen hosszú karrierem során tovább fejlesztettem. Amikkel valódi rémálommá tettem az olyan emberek életét, mint maga. Ha most elengedi a lányomat, azonnal vége lesz az egésznek. Nem keresem magát. Nem üldözöm magát. De ha mégsem... Keresni fogom. És meg is találom. És akkor megölöm.”

Tökéletes, hidegrázós, epikus megfogalmazás. Ennél jobban nem is lehetett volna beindítani a történetet. Liam Neeson karaktere rálépett arra az útra, ami járható lenne az összes 50 feletti akcióhős álmokat dédelgető színésznek. Nem kell se spárgázni, se szaltókat és egyéb akrobatikus mutatványokat bemutatni, elég lenne csak az eszüket és a tapasztalatukat felhasználni a gonosz ellen. Ez működik, ezt be tudja fogadni az a közönség is, amelyik már kinőtt a Stallone féle bagázsból. Ráadásul még hihető is, hogy egy sok mindent megélt ügynök a tapasztalatával tovább jut, mint a zöldfülű társai, illetve ellenfelei.

taken.png

Pierre Morel azzal jutott fel a csúcsra, hogy nem akart mindent elsöprő sikert aratni, és nem akart túl nagyot markolni. Ugyanis a Taken egy egyszerű és kiszámítható film lett, ami sablont sablon hátán vonultatott fel a játékidő egésze alatt. De ez mégis működött. Olyannyira, hogy Neeson akciódús kalandozásai teljes mértékben kielégítették az akciómozi fogalmát. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr567118833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2015.02.03. 18:16:13

Egy nagyon középszerű film, amely iszonyúan illúzióromboló fordulatokkal operál (pl amikor bemegy az albánok közé és angolul osztja az észt).

Ott volt a korszakból law abiding citizen, amely sokkal logikusabb felépítésű és jobban összerakott film.

Az egyetlen különbség hogy eruópában ez a vacak egy kiemelkedő akciófilmnek minősül, míg utóbbit azért sok hollywoodi film nyomta le.

nyugoggyale 2015.02.04. 13:13:56

ez a 3. resz "B" kategorias.
Bezzeg a Clash of CLans reklamban nagyot alkot Liam.

shred 2015.02.04. 21:51:05

Én bírtam, kicsit olyan Taxi-hangulata volt, humor nélkül, nagyon korrekt és viszonylag hiteles bunyókkal. Viszont Neesont sürgősen vissza kellene rángatni az özvegyi depresszióból, mert rangján aluli filmeket készít, zsinórban.

porch monkey 4 life! 2015.02.04. 23:46:03

@Globetrotter2014:

Sőt, a Star Warsban is angolul beszélnek, pedig réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik, de még a Schindler listájában is angolul nyomja mindenki, pedig az elvileg ultrarealista :) Ez egy szimpla akciófilm, abból viszont a csúcskategória, ráadásul az akciójelenetek nagy része hihető és többdimenziós, érezhető az ütések és rúgások ereje... Egyszerű és finom :)

Globetrotter2014 2015.02.05. 16:27:14

@porch monkey 4 life!: az ilyen hipeprreailsta dokumentumfilmeket inkább nem hozom ide. Vagyis várj, C3Po? Universal translator? Ha innen nézzük, még a Star Wars is kidolgozottabb e tekintetben, mint a Taken...
süti beállítások módosítása