[Supernatural Movies]

[kritika] He-Man - A világ ura (1987)

2015. február 04. - REMY

Miután Jeff Wadlow a Kick-Ass 2 rendezője befejezte a He-Man reboot forgatókönyvét, arra az elhatározásra jutottam, hogy nekem látnom kell még az új mozifilm előtt a 80-as években készült eredeti alkotást is, hogy nagyjából be tudjam határolni, hogy mit is várhatok egy olyan mozitól, amiben semmi eredeti gondolat nincs, csupán korábbi klasszikusok összevágott darabjai. A rajzfilmsorozatot nem láttam, egyedül csak a több milliós nézettséggel rendelkező zenés youtube-videót ismerem, ha He-Manről van szó. Szóval nézzük is, hogy mit tudott Gary Goddard csodája.

vlcsnap-2015-01-08-11h55m37s214.png

Egy messzi-messzi galaxisban folyik a küzdelem a gonosz Skeletor és a felkelők között. A békéért küzdő csapat élén He-Man áll, aki a bátorságával és erejével képes szembeszállni a gonosszal. Azonban egy kozmikus kulcs bajba sodorja hősünket, illetve néhány társát, így végül a Föld is bekerül Skeletor látókörébe. Minden azon áll vagy bukik, hogy ki nyeri a harcot…

Csak két cím; Star Wars és Conan. Ezekből az alkotásokból vett át egy rakás jellegzetességet Gary Goddard a He-Man filmjéhez, amivel valószínűleg azt akarta elérni, hogy ő is beállhasson abba a sorba, amibe Lucas és a többi nagyágyú is belépett a klasszikussá váló filmjeikkel. Azonban Goddard hiába használta fel Darth Vadert, a rohamosztagosokat, a végső Vader vs. Sidious jelenetet, valamint hiába elevenítette meg Dolph Lundgrennel a jó öreg Schwarzenegger-t, a filmje csupán másodvonalas, nosztalgiahatást elérő majmolássá vált. Erre ráadásul rátett még egy lapáttal az is, hogy óvodás szintű dialógusokkal tarkították a játékidőt, valamint a forgatókönyvnek hála szinte semmit nem tudtunk meg a címszereplőről, magáról He-Manről. Addig rendben is volt, hogy ő vezeti a felkelőket, meg ő a legerősebb harcos, de olyan szinten szorult a háttérbe a legtöbb jelenetben, hogy már-már azt hittem, hogy Lundgren csupán egy mellékszereplő ebben a történetben.

vlcsnap-2015-01-08-11h45m47s206.png

Azonban mégse tudom teljesen lehúzni a He-Mant, mert bár egy kliséhalmaz, és minden porcikájában b-mozi, de mégis van egy magával ragadó hangulata, aminek hála nem fogunk teljesen kikészülni, miután Lundgren elordítja magát, hogy; Enyém a hatalom! A film arra volt jó, hogy megtudjuk, hogy Bill Conti a Rocky után ide jutott, Frank Langella ilyenben is szerepelt, illetve, hogy Courteney Cox karrierje nagyjából innen indult. 5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr67058509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garott 2015.02.05. 01:19:39

Ez a film nekem régen tetszett. Egy bajom volt vele, hogy minek kellet bele a mi világunk? Anélkül sokkal jobban működött volna az egész. Ha van egy kidolgozott világ, akkor minek kell azt felborítani?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.05. 10:29:25

@Garott: Ez jogos kérdés. Ráadásul, ha nem azzal megy el az idő, hogy Courteney Cox-ot veszi a kamera, akkor talán He-Man is nagyobb teret kapott volna.

Bergyilkos Bohoc 2015.02.05. 12:21:26

@Garott:Lehet, hogy költséghatékonyabb volt a földi világ, mintha egy idegen bolygós környezetet kellett volna felépíteni. Tény, hogy emiatt nem is szerettem a filmet, mert nem jött át a rajzfilm hangulata, amit rendszeresen néztem a Sky-on.

steery 2015.02.05. 13:00:10

Valamelyik német nyelvű kábel csatornán láttam annakidején és bár nem értettem, miről hadoválnak benne, a lényeget azért ki lehetett találni a sok karddal való hadonászásból. Nekem tetszett. Tényleg a Csillagok háborúját keverték össze benne a Conannal. És nagyon bírtam benne a repülő deszkákon való száguldozást és kardozást. Tisztára, mint a Vissza a jövőbe 2-ben vagy a Bosszúállókban. Lehet, hogy mai szemmel nézve már B mozi, de van hangulata. Reméljük a feldolgozása sokkal jobb lesz!
Egy kérdés: hogy kell mondani a főhős nevét? Hé-ember vagy Háj-ember?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.02.05. 13:56:20

a rajzfilmsori nagyon nagy kedvenc volt, ezt még nem láttam.

Garott 2015.02.05. 15:25:58

@REMY: Remélem az új változat Férfi-Ember címmel kerül majd moziba.

Globetrotter2014 2015.02.05. 16:24:43

Néhány apróság: az eredeti rajzfilm egy generáció ifjúkori élményét meghatározta (4-5 hasonló, akkoriban igen erős színvonalú rajzfilmmel). Ezek közös vonása a arajzfilmekhez képest erősen nagyfiúsabb megvalósítás (karakterek, történet téma) és egy igen erős játékértékesítésre építő üzleti modell.

A cél az akkori (70es években született) bébiboom generáció megfogása., ami sok esetben elég jól sikerült.

Ezen rajzfilmek között szerinte4m a He-Man az egyik első volt és pont ezért észben kezdetlegesebb, részben a az említett generáció még fiatalabb is volt.

Épp ezért, ez a rajzfilm sokkal gyerekesebb, mint sok kortársa. Furcsa hogy épp ezzel kezdték a mozifilmre vitelt de gondolom a 80as évek Sci-fi őrülete még tartott akkoriban, a Transformers kivitelezhetetlen lett volna (cserébe kapott egész estés (moziban vetített) rajzfilmet Nimoy és Orson Welles(!!!) hangjával), de például ott volt a Jayce, még a rajzfilmenk is érettebb és kidolgozottabb története volt mint a He man mozifilmnek...

paráznabillegető 2015.02.05. 16:30:43

gondolom, olyan gagyi lesz ez is, mint a tini nidzsa teknőcös.
most ugyan kifasz lesz hímen? mert dolph telitalálat volt akkor...

paráznabillegető 2015.02.05. 16:32:54

@steery: a sztárvárs-konan legtisztább elegye a JÉGKALÓZOK. az totál odabasz. és ami a legviccesebb benne, hogy micsoda nevek játszották ott első filmszerepüket!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.05. 16:43:23

@paráznabillegető: Ron Perlman? Köszi, felírtam :)

Amúgy Dolph tényleg hihetetlenül illett a szerephez. Ma nem tudom ki lenne alkalmas rá. Látva Hollywoodot... Kellan Lutz lesz a befutó :D

paráznabillegető 2015.02.05. 16:59:09

@REMY: lutz??? lol...
kisebb, mint dolph, és hiába német meg snájdig, zéró hímenséggel bír.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.02.05. 17:10:16

@paráznabillegető: Én nem bírom Lutzot, de azt viszont el tudom képzelni, hogy őt kérjék fel a szerepre. Persze majd meglátjuk. Amúgy lehet jobban járna mindenki, ha CGI-vel oldanák meg a főszerepet, és megalkotnák a fiatal Lundgrent. :D
süti beállítások módosítása