[Supernatural Movies]

[sorozat] Trónok Harca - 5x02

2015. április 22. - kreff03

Nem kezdődhet el a hét újabb Trónok Harca-epizód nélkül, ennek érdekében az HBO mellett a kiszivárogtatók is sokat tettek. Míg a Hét Királyságban tovább szövődnek a vérrel írt sorsok, addig egyes szereplők egyre távolodnak Westeros-tól, csakúgy mint a sorozat cselekménye a könyvekétől. Bizony, ideje hogy a könyvolvasók tábora elhagyja az elmúlt négy évadot végigkísérő picsogást az eltérések miatt és külön kezelje a két különböző formátumú szériát: ez a Trónok Harca, amaz meg a Tűz és Jég dala.

game-of-thrones-best-hq-wallpapers1.jpg

A második rész elején Arya-val találkozunk, amint a jóindulatú braavos-i kereskedő épp partra teszi a Fekete és Fehér Házánál, miután áthajóztak a Keskeny-tengeren. Mivel egy morcos tekintetű paptól hiába vár bebocsájtást, a maga módján végigimádkozza az éjszakát, majd beveszi magát Braavos forgatagába. Hamar néhány rosszarcú bravo (konfliktuskereső késes utcai vagány) célpontjává válik, de őket elijeszti a hirtelen feltűnő pap, aki ezután visszakíséri Arya-t a Fekete és Fehér Házához, ahol arcot cserél a lány előtt: hogy valóban ő Jaqen H'ghar vagy sem, nem most tudjuk meg.

Brienne talán épp csak kiheverte az Arya-tól kapott kosarat, máris belefut egy útmenti fogadóban Sansa-ba és Kisujjba. Utóbbitól meg is kapja a maga verbális csicskalángosát, ahogy a legtöbben, akik két szónál többet váltanak Petyr Baelish-el. Sansa sem kér a segítségéből, így nagydarab lovagnőnknek csak egy kis kergetőzés jut Kisujj kísérőivel, meg persze a lehetőség, hogy beható bonctani ismeretekre tegyen szert néhányuk legyilkolása által. Itt egy hozzám hasonló könyvolvasónak már biztos magasra szaladt a szemöldöke, tekintve, hogy Brienne az ötödik könyv végéig még közelről sem látta egyik Stark-lányt sem, itt meg már mindkettővel találkozott. Tessék, csak nekiálltam picsogni...

got1.jpg

Ahogy nem bírom ki megjegyzés nélkül a Dorne-ban "vendégeskedő" Myrcella Lannister kiszabadítására induló Jaime-Bronn mentőakciót sem, mely szintén teljesen másképp és más arcokkal történik a könyvben, de egye-fene, egyrészt védhető az alkotók részéről, hogy nem akarnak újabb, viszonylag jelentéktelen szereplő(ke)t beemelni a történetbe csak emiatt a szál miatt, másrészt örömmel vesszük Bronn aktív jelenlétét a későbbiekben is.

Még inkább örömmel vettem volna, ha Doran Martell-t sikerül annak a betegségtől félig elenyészett, bölcs, diplomatikus uralkodónak bemutatni, akinek a könyvek alapján elképzeltem, ehelyett csak egy szép köntösbe bújtatott és kerekesszékbe ültetett gyros-árust kaptunk a körútról. De adjunk még időt Alexander Siddig-nek (és persze a legmenőbb fegyverrel bíró Areo Hotah-t alakító Deobia Oparei-nek), idővel remélhetőleg belakják karaktereiket és élvezetessé teszik a dorne-i jeleneteket.

Lena Headey-nek ilyen problémái eddig sem voltak Cersei Lannister megformálásával, ahogy a törpevadászokat meg a kistanács ülését lerendezte, az ismét aranyat ért. Legalább Kevan nagybátyja elküldte a búsba, valószínűleg Tywin halálát követően az utolsó emberként a Birodalomban, aki ezt még büntetlenül megtehette.

Eközben a Falnál Jon sem tétlenkedik, illetve dehogynem, ezúttal csak hallgatóként szolgál: meghallgatja Stannis ajánlatát az esküje alól való felmentésről és a Deres Urává való kinevezésről, majd meghallgatja Samwell Tarly "kampánybeszédét" a parancsnokválasztás előtt. Utóbbi annyira jól sikerül, hogy keresztül is húzza előbbit, ugyanis hála a jól sikerült mondókának Jon-t választják meg az Éjjeli Őrség 998. parancsnokának. A könyvben ez is sokkal királyabb volt.

got2.jpg

Daenerys helyzete továbbra sem túl rózsás Mereen-ben, nem elég, hogy emberei életét a Hárpia Fiai elnevezésű lázadó csoport veszélyezteti, még egy magas posztra emelt felszabadítottja is szembeszáll döntésével, amikor meggyilkolja az egyik letartóztatott, tárgyalásra váró hárpiafit. Daenerys ezért kénytelen-kelletlen nyilvánosan kivégezteti bűnéért, ami nem kis visszatetszést kelt a zömében ex-rabszolgákból álló tömeg körében, lesz is hisztéria és tömegverekedés, meg pajzsok védelmében palotába visszaiszkolás. Daenerys egyre búsabb és gondterheltebb, de legalább a váratlan éjszakai látogatást tévő Drogon egy kicsit felvidítja.

És mit csinál eközben Tyrion és Varys? Nagy, kényelmes dobozban zötyögnek Volantis felé és... ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr897387546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.23. 08:03:40

lesz írás minden részről?

egy ilyen bőrdzsekiért amilyen a kingslayeren van ölni tudnék. :D

kreff03 2015.04.23. 14:02:38

@doggfather: úgy tervezem, hogy igen. :D
süti beállítások módosítása