[Supernatural Movies]

[kritika] Patlabor - A mozifilm (1989)

2015. április 23. - lutánnia

A Patlabor, vagyis a Mobile Police Patlabor, a japán animék jó szokásához híven, mangaként kezdte meg a pályafutását, aminek mind a 22 kötetét Masama Yuki készítette. A manga nagy népszerűségének köszönhetően kapott egy hét részes sorozatot, majd a történet folytatásaként 1989 nyarán egy egész estés filmet is, melynek legnagyobb vonzereje a rendezőjében rejlik, aki nem más, mint Mamoru Oshii, aki később a nagyszerű Ghost in the shellel lett világhírű. Bár legtöbbször baj szokott származni abból, ha egy film elé úgy ülünk le, hogy már a rendezőjének legjobb filmjét láttuk, de szerencsére ez a tétel itt nem áll fönt.

patlabor1.jpg

Szóval a közeljövőben a japánok hatalmas robotokat kezdenek el építeni és alkalmazni nagy számban, az építőiparban, meg egyéb területen, ahol 8 méteres robotokra (Laborokra) van szükség. Persze, hogy ne legyen olyan egyszerű az egyszerű japánok élete, a bűnözők is használatba veszik a tekintélyes robotokat, ezért fent kell tartani egy különleges rendőri alakulatot is, (persze óriási harci-robotokkal) amely csak az ilyen esetekre szakosította magát.

 Ez így rendben is menne egy darabig, ám a hatalmas Babylon Project (amely egy nagy darab földet kihasítana a tenger szorításából, a helyhiánnyal küzdő emberek részére) körül egyre több ilyen Labor robot kezd önálló működésbe kezdeni, és mindent lerombolnak maguk körül. A Patlabor egység kapja a megtisztelő feladatot, hogy kinyomozzák, hogy mi a bajuk a robotoknak, és miért lett öngyilkos a mérnök (Vajon csak az új operációs rendszerük a rossz, vagy valami nagyobb van a háttérben?).

patlabor2.jpg

A rendezőben Mamoru Oshii-ban szerencsére nem kellett csalódnom, igaz, ez egy korai filmje, de mégis sikerült már az egyik meghatározó kézjegyét felfedezni a műben, amely a későbbi filmjeiben bontakozik ki igazán. Igaz itt még basset houndot keresve sem találunk, de a bibliai utalások már itt is felütötték a fejüket. Ám ez sajnos kicsit a megfejtendő rejtvény hátrányára hat ki, hiszen a hatalmas építkezés neve (Babilon) és a gonosz álneve (Jehova), és annak hollójának száma (666) már sejtet valamit, a készülő Labor robotok elszabadulásának miértjéről. Érdekes vetülete a filmnek még az eltűnő régi városrészek, a hagyományos japán faházak lerombolása és a régi negyedek megújulásának bemutatása is. Hiszen a készítők még megélték a Japánban bekövetkezett gazdasági robbanásnak az eredményeit a 70-as években, és ezeket az élményeket gyönyörűen adaptálták a rajzfilmbe.

 Ám sajnos a történet során inkább a krimi szálra fektettek nagyobb hangsúlyt, ami azt eredményezte, hogy a cselekmény a film közepénél leül. Az amúgy sem túl izgalmas cselekmény, az elején és végén pörög fel igazán, mintegy keretbe foglalva a filmet. Bár lenne lehetőség az óriási robotok harcára, nem sokszor éltek vele a játékidő alatt az animátorok.

patlabor3.jpg

Az animáció nagyon szép, szinte öröm nézni, ám aki nem szereti a késői ’80-as évek japán rajzfilmjeinek stílusát (lásd: Dragon Ball, Akira) az ne nagyon próbálkozzon. A zene sajnos a kornak megfelelően szintis pittyegés, ami inkább elvesz a filmből, mint hozzáadna. Természetesen ehhez a filmhez se készült magyar szinkron (bár pár Oshii film a ’90-es évek elején eljutott hozzánk videón, de ez nem volt köztük) de felirat létezik hozzá, és aki nagyon nem bírja a japánt, az angolul is megpróbálkozhat vele.

 Ez a film a maga korában igen sikeres lett, hiszen elkészítése után rögtön kapott egy anime sorozatot (Patlabor: The new files), majd egy folytatás filmet is a Patlabor 2-őt, sőt tavaly pedig egy élőszereplős sorozat is elindult belőle. Szóval az első Patlabor film egy egészen korrekt alkotás, amely az egyszeri szórakoztatásnál többet nem is akar, és nem is tud adni. 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr347351170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása