[Supernatural Movies]

Evolúció: Idén 75 éves a Bűn Bohóc Hercege, Joker!

2015. április 25. - REMY

„The Suicide Squad wishes you a Happy Anniversary Mr. J!” – David Ayer

Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy minden idők legjobb képregényes gonosztevője nem más, mint Joker. A DC Comics szülötte még a múlt század közepe felé, 1940. április 25-én, a Batman #1 képes füzetben tűnt fel először, mint Batman egyik ádáz ellenfele. Az évek múltán egyre mélyebb képet kaptunk Jokerről, aki nem csak egy szimpla főgonosz lett, hanem a képregényes univerzum egyik legjobb, legbetegebb karaktere is. A Bűn Bohóc Hercege konkrétan olyan szintet képvisel a popkultúrában, mint Batman, és ahogy azt már korábban is említettem a Sötét lovag kritikámban, ez a duó testesíti meg a DC Comics jin és jangját. Egy tökéletes, hibátlan páros (ellentét), akik nem tudnak hibázni, ha együtt szerepelnek a papírlapokon, vagy a filmvásznon.

joker1.jpg

Joker a pszichopata fogalom iskolapéldája. Egy olyan bűnöző, aki a társadalmi normákra nagy ívben szarik, a törvényeket nem tiszteli, az emberi élet számára játékszer. Csak és kizárólag a saját érdekeit veszi figyelembe, ezáltal megtéveszt és hazudik. Élvezetből csinálja mindazt, amit csinál, legyen itt szó, bankrablásról, Batman hajkurászásáról, gyilkosságról vagy bármiféle olyan tettről, ami egy normális embernek eszébe sem jutna. Nem tervez, nem gondolkodik, csak cselekszik, és ez az, ami igazán veszélyessé teszi, hiszen kiszámíthatatlan.

Joker története immáron 75 évet ölel át, ám a filmvásznon mégis csak háromszor láthattuk kiteljesedni. (Leto lesz a 4.) No, de mégis mikor és kik alakították a gonoszt, ki volt a legjobb és mi lesz a jövőben? És felfér-e a listára egy olyan ember, aki egyszer sem formálta meg Jokert, de mégis az egyik legjobb Joker volt? Meglátjuk… íme a leghíresebb Bohócok:

4 - Cesar Romero - Batman (1966-1968)

joker2.jpg

A 60-as években Batman újra elfoglalta a televíziók képernyőjét, hiszen egy önálló mozifilmet, valamint egy sorozatot is kapott. Több gonosz, közöttük Joker is itt tűnt fel először, mint élőszereplős karakter. Cesar Romero kapta meg azt a megtiszteltetést, hogy megformálhatta Jokert. Természetesen a karakter a sorozathoz hűen, egy kissé komolytalan, kevésbé félelmetes figura volt, aki bár az alapvető jellegzetességeket (ruha, haj, smink) viselte, de a végeredményt tekintve nem tudta azt hozni, amit elvárunk egy velejéig romlott főgonosztól. Persze ekkor még ez is elég volt, hiszen se a film, se a sorozat nem akart több lenni egy esti vígjátéknál.

3 - Jack Nicholson - Batman (1989)

joker3.jpg

„Táncoltál már valaha az ördöggel sápadt holdfénynél?"

Az első komolyan vehető Batman film hozta el az első komolyan vehető Jokert is! Minden idők egyik legnagyobb színésze, Jack Nicholson festette fehérre az arcát, hogy megformálja a Bohócot. A siker mondhatni garantált volt, hiszen nem nagyon volt kihez mérni/hasonlítani Nicholson karakterét. (Romero messze volt a komoly hangvételtől) Burton tehát jól választott, mi nézők pedig élvezhettük azt, ahogy Napier elveszi a showt Batmantől.

2 – Heath Ledger - A sötét lovag (2008)

joker4.jpg

Sokak számra – nem is érdemtelenül – a 2008-as Joker volt az igazi Joker. Heath Ledger halála pedig tovább nagyította a karakter nagyságát, ami bár tényleg zseniális volt, de talán Nolan világában, Nolan precízen megalkotott univerzumában, annyi minőségi játék mellett ez el is volt várható. Minden korábbinál komolyabb hangvételt kapott a karakter, ami azt eredményezte, hogy egy pontos képet kaptunk az igazi Jokerről. Arról a beteg emberről, akiről a második bekezdésben írtam egy rövid jellemzést. Nolan kifejtette miért is beszélünk a karakterről szuperlatívuszokban, és miért is van ott a popkultúrában, ahol…

1 – Jared Leto - Öngyilkos osztag (2016)

joker.jpg

A friss Oscar-díjas Jared Leto lesz a következő Joker. A képek és hírek alapján pedig egy új, egy másfajta Bohócot fogunk látni az eddigiekhez képest, aki legfőképpen a The Killing Joke (Gyilkos tréfa) című nagysikerű Alan Moore képregényen alapszik. Ez persze még valamilyen szinten változhat, majd a filmben meglátjuk, hogy ebből mi igaz, de az elmúlt két kép (első, második) is azt jelezte, hogy van valóságalapja a találgatásoknak. Leto képes a legmagasabb szinten megformálni a rá írt karaktereket, szóval én nem aggódom miatta (ráadásul a hangja is kellően király). Ez a Joker pedig iszonyatosan beteg!

+1 – Mark Hamill (1992-2011)

joker5.jpg

Sose formálta meg Jokert, ám mégis beírta magát a filmtörténelembe, mint az egyik legjobb Joker. Mark Hamill ugyan "csak" a hangját kölcsönözte több ízben is a karakternek, de mindezt olyan szinten művelte, mint egy zseni. Először a Batman – a rajzfilmsorozat című animációs szériában mutatta be a legendás röhögését, majd az évek alatt folytatta ezt különböző rajzfilmek és Batman játékoknál is. Igazság szerint a tökéletes Joker valahogy úgy nézne ki, hogy: Nicholson és Ledger egyesül, Mark Hamill hangjával. 

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr847397632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.25. 13:57:55

és nem semmi, hogy Cesar Romero nem volt hajlandó leborotválni a bajuszát a forgatások kedvéért sose. :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.25. 14:04:51

@doggfather: Ha már lúd, legyen kövér :D Kíváncsi vagyok hogyan zajlottak a forgatások. Nem hiszem, hogy nagyon komolyan vették az egészet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.25. 20:22:46

@REMY: hát ki tudja, az a széria nem paródiának készült azért...

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2015.04.26. 14:29:18

Vitathatatlanul az egyik legjobb karakter a képregény-, illetve filmtörténelemben. :)
Mark Hamill pedig tényleg zseniális szinkronhang. .)
süti beállítások módosítása