[Supernatural Movies]

[sorozat] Zöld Íjász - 3. évad

2015. május 14. - REMY

Meglepetésre a CW olyat vitt véghez a Zöld Íjász 2. évadával, ami nem feltétlenül jellemző rájuk. Létrehoztak egy kiváló, popcorn-sorozat szinten meglepően jól működő évadot, ami új szintre emelte az egész sorozatot. Slade Wilson mennybe ment, Oliver Queen kalandja pedig tapsot érdemelt. Azonban jött a 3. évad, és mindent lerombolt, amit korábban a készítők többé-kevésbé gondosan felépítettek. A léc ugyan magasan volt, de ekkora rombolásra valószínűleg a legelvakultabb rajongók sem számítottak. Néhol már igencsak kínossá vált a Zöld Íjász…

arrow1_1.jpg

Deathstroke mondhatni tökéletes ellenfélnek bizonyult. Könyörtelen, tekintélyt parancsoló és olykor-olykor meglepően vicces volt. Ám miután Oliverék eltették őt láb alól, a készítőknek valaki olyanhoz kellett nyúlniuk, aki méltó lesz Deathstroke után a főboss címre. A választás Ra's al Ghul-ra esett, akit sajnos hiába tartanak az egyik legjobb DC Comics rosszfiúnak, teljesen tönkrevágta az egész évadot. No, nem azért, mert Matt Nable annyira rossz lett volna a szerepben, vagy mert az egész Liga és Ra’s annyira rosszul lett volna megírva, hanem azért, mert a CW színvonala nem volt elég jó ahhoz, hogy képernyőre tegyenek egy ekkora főgonoszt. Túl mély, túl szerteágazó a Ra's al Ghul-t felépítő misztikum. A készítők pedig túlságosan is felületesen és bután dolgoznak, így esélyünk nem volt egy Batman – Kezdődik szintű Ligát látni, bár talán ez nem is volt soha elvárás…

Azonban hazudnék, ha csak ennyi lett volna a probléma az évaddal. Sajnos Sara kiválása és Laurel Fekete Kanárivá válása sem úgy sült el, ahogy azt mi nézők elvártuk volna. Laurel eddig is a gyengébb karakterekhez tartozott, de a nagyobb tér után már egyenesen hátráltató tényezője lett a sorozatnak. 2-3 edzés után már a Liga katonáival harcolt és győzött… mi ez, ha nem szánalmas?! Ugyanez igaz Felicityre is, akit bár személy szerint nagyon kedvelek, nagyon rossz irányba vittek el ebben az évadban. Túl sokat kellett drámáznia, eltűnt a vicces, kissé ügyetlen Felicity, akit korábban megismerhettünk. A drámai jelenetek pedig eddig sem voltak túl erősek ebben a sorozatban, így ezen jelenetek elszabadulása nem tett jót, se az egyes részeknek, se az egész évadnak.

arrow2.jpg

Ugyanakkor nem csak visszafejlődés volt tapasztalható, mert a hibák ellenére Thea, Malcolm és Roy is elég nagyot léptek előre a korábbi szintjeikhez képest, így fel tudtak nőni ahhoz a feladathoz, amit elvárnánk az olyan karakterektől, akik meghatározhatnak egyes részeket, szálakat. Emellett Ray Palmer behozatala, valamint Vinnie Jones feltűnése is jó döntésnek bizonyult.

Igazság szerint a 3. évaddal az volt a legnagyobb probléma, hogy végig az látszódott, hogy a készítők sem tudják, mit akarnak az új évadtól. A flashback részek is gyengén muzsikáltak, a jelenben játszódó jelenetek sem úgy haladtak előre, ahogyan azt korábban megszokhattuk. Hiányzott a tudatos építkezés az évadból, hiányzott az, hogy tétje legyen Oliverék hadjáratának, (Egyedül talán a „halála” volt jól felépítve) valamint hiányzott a lazaság a sorozatból. Túlságosan is drámaira alkották meg az egész évadot. Tény, az utolsó részekre már kezdték újra felpörgetni a dolgokat, de addigra már esélyük sem volt kijavítani a korábban elrontott, illetve kialakított cselekményt. A gyermeteg hibák, mint például a kínos dialógusok és a gyengén koreografált harcok pedig túlzottan is nagy számban szerepeltek a 23 rész alatt.

vlcsnap-2015-05-14-18h26m08s127.png

Így összességében csalódásként éltem meg a 3. évadot, ami mindenképpen fájó a nagyon jó 2. szezon után. Ráadásul az évadzáró se ütött akkorát, hogy túlzottan várjam a következő szezont. Ugyanakkor továbbra is kitartok a sorozat mellett, mert érdekel, hogy mi lesz Oliverék sorsa, hogyan hozzák össze a crossovereket, illetve mi lesz majd a Legends of Tomorrow című Arrow/Flash spinoff sorozatban. 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr507459702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Garott 2015.05.14. 21:56:19

Én le is raktam az évadot a közepén. Egyszerűen annyira érdektelenek voltak a párbeszédek és az események, hogy az már hihetetlen. Volt hogy teljes részek eseménye alig 30-45 másodpercre korlátozódtak, körülötte pedig semmi csak mindenki emózik. Ez az évad valahogy úgy sikerült, hogy minden része töltelék epizód lett így pedig a gyengébb részek már elviselhetetlenek lettek. Remélem összeszedik magukat a készítők, mert ez a jövő évadra már a nézettségre is ki fog hatni szerintem.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.14. 22:47:14

@Garott: Mindenképpen javulni kell, mert ezt nem lehet így folytatni. Sokkal több kell ennél. És mondjuk egy olan főgonoszt kéne behozniuk, aki kicsit földhözragadtabb. Mondjuk Black Mask! Imádnám!

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.05.15. 19:19:11

Tökéletesen egyetértek a kritikával. Hatalmas a minőségbéli esés a 2. évadhoz képest (szerencsére ezért valamennyire kárpotólt, hogy a Flash első évada sokkal jobb/összeszedetebb lett, sőt a SHIELD is előnyére fejlődőtt). Nem kaszálom még, de remélem ennél jobb lesz a 4. évad.

Viszont nagyon kiváncsi vagyok, miként viszok tovább a szálakat. Nagyon csalodnék, ha sutba dobnának mindent és azok akik az évad végén elmentek, rögtön visszatérnének, mint ha mi sem történt volna, viszont az is kizárt, hogy kiírják őket, de én már nagyon unnom, hogy minden cliffhangert a legegyszerübb módón semmisé tesznek (nem csak itt), ahelyett, hogy komoly következményei lennének, és rendesen végig vinnék ezeket.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.05.15. 19:22:02

Amúgy Ra's remek főgonosz lett volna, és a színész sem volt rossz, de sajnos nagyon felületesen dolgozták ki. Pl.: Nem igazán volt kidolgozva, hogy mi a motivácíója, mi a célja (ez csak azért nem tünt fel évadközben mert voltak a karakterről háttérismeretim, de akinek nincsennek, annak a Démonfeje csupán egy sablonos 12 egy tucat gonosz lehetett)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.15. 19:34:19

@The Man Who Laughs: Ezért is írtam, hogy a CW gyomrát megfeküdte Ra's. Egyszerűen túl bonyolult egy efféle popcorn sorozatba. Deathstroke egyszerű volt, emberi volt, és működött is. Ezért kéne mondjuk egy Black Mask vagy valami más egyszerűbb főgonosz.

envagyokanezo 2015.05.16. 00:37:19

Az évad so-so volt, de az évadzáró egy katasztrófa. Azoknak a dolgoknak, amelyeket Olivernek meg kellett lépnie, sokkal jobban meg kellett volna feküdniük a környezete gyomrát, szóval az az összetákolt hepiending nevetséges és megcsúfolja az összes karaktert.

Én bevallom, popcornnéző vagyok, nem ismerem a karaktereket sem az eredeti képregényekből, sem bármilyen más feldolgozásból.

Arról nem is beszélve, ha Nyssa nem Olivert próbálja kinyírni az esküvőn, hanem simán az apja torkába állítja bele a cuccost, már rég vége lehetett volna az évadnak.

Azt kell mondjam, az egész évad legjobb húzása Ray bemutatása volt, nagyon szerethető karakter.

Most még puffognék még egy sort azon, hogy Oliver egyetlen csontját sem törték el Felicity-ék.

És mégegy utolsót had puffogjak a heppiendingen. Meg Lance megbocsátásán.

Anyám, ez az évadzáró egy baromi nagy katasztrófa volt.

Garott 2015.05.18. 23:24:08

@REMY: Próbáltam rájönni, hogy tényleg ki lenne jó ellenfél, de az a gond, hogy Green Arrow két legnagyobb ellenfele ugye Deathstroke és Merlyn. És már mindkettejük használhatatlan (főleg Merlyn). Emellett Vertigo-t is eléggé elhasználták, pár ellenfelét egyszerűen elintézték (mint pl Cupid, vagy a fehér hajú ázsiai nő) és egyszerűen neki nem is maradt ellenfele. szintén jó kérdés, hogy most a csatornák hogyan osztják le egymás között a dc-s jogokat, mert már kicsit sok sorozat van, és egy idő után elkerülhetetlenek az átfedések. Mert szerintem Black Mask-ot inkább a Gothamban akarják használni. És az is kérdés, hogy így a harmadik évadra, a gyakorlatilag kisebb félistenné változó Oliver ellen elég lenne-e egy Black Mask, vagy elintézné, mint ahogy a másik bandát (már a nevüket sem tudom, az évad közepén, ahol abbahagytam). Egyszerűen túl erősek lettek, főleg a csapattársai. Amihez neki több év kellett, azt ők pár hét alatt elsajátították. Úgyhogy nem tudom.
Talán Komodo.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.05.19. 01:10:32

@Garott: Komodo már benne volt egyszer, ha normálisan felépítenék a karakterét, akkor lehetne valamit kezdeni vele. Igazából pont az a baj szerintem, hogy olyan hű, de nagy ellenfelet akarnak a készítők, legalábbis név szerint (Ra'sból kiindulva.) pedig nem biztos, hogy ez kell ebbe a sorozatba. Nyilván legyen valamilyen szinten ismert, de ne legyen túl bonyolult. Deathstroke neves, de egyszerű ellenfél. Nem világot uraló célokkal.

Mondjuk én annak is tudnék örülni, ha Deathstroke visszatérne, és felvenné a kesztyűt újra Oliver ellen, méghozzá a Suicide Squad csapattal együtt. Mehetne a csapat vs csapat.
süti beállítások módosítása