[Supernatural Movies]

[kritika] Harry Potter és a titkok kamrája (2002)

2015. június 09. - REMY

Miután bankot robbantott Harry Potter első harca a gonosz Voldemorttal, a készítők nem akartak sokat várni a folytatással, így egy évvel az első film bemutatása után, 2002-ben a mozikba küldték a Titkok kamráját, mely nem csak hogy hosszabb játékidővel rendelkezett, még hőseinket is nagyobb veszélybe sodorta. Chris Columbus újra visszarepített minket a csodaszép Roxfortba.

harryp2.jpg

Harry Potter nyári vakációja nem a legjobban sikerült. Mindezt tetézi, hogy megjelenik nála Dobby, a házimanó, hogy figyelmeztesse, nagy veszély leselkedik rá a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai között. Harry és Ron lekési a Roxfort Expresszt, amely visszavinné őket az iskolába, így egy repülő autóval indulnak útnak, nehogy elkéssenek az új tanév kezdetéről. Azonban ezek a nehézségek szinte semmik ahhoz képest, ami vár rájuk a későbbiekben, ugyanis a titkok kamráját újra kinyitották, a diákok pedig életveszélybe kerülnek…

A tét nőtt, a roxforti élet már nem azzal telt, hogy hőseink megismerkedtek a tantárgyakkal, bevásároltak az Abszol Úton, hanem szembenéztek azzal a veszéllyel, ami rájuk leselkedett. Columbus tulajdonképpen ugyanúgy forgatta le a folytatást is, mint az első filmjét. Ergo, a látvány megmaradt, a hangulat szintén hozta azt, amit a Bölcsek köve, illetve továbbra is megmaradt az egész Harry Potter széria egy nagyszerű meseként, ám mégis egy ici-picit felnőttesebbre sikeredett ez az epizód. Tom Denem feltűnése, a napló körüli misztikum, a Baziliszkusz általi félelemkeltés is azt mutatta, hogy hőseink egy kicsivel idősebbek lettek, a gonosz pedig még nagyobb erőre kapott.

A recept azonban végig ugyanaz volt, mint az Bölcsek kövében. Harry továbbra se nagyon tudta, hogy mire képes, Dumbledore még mindig csak a háttérben mozgolódott. Az egész „Tudjuk ki” vs Harry harc azon alapult, hogy mikor, milyen segítséget kap a fiatal varázslónk, és a képességeinek hála milyen extrát tud hozzáadni a történethez. Természetesen a kalandok továbbra is érdekesek maradtak, a nagy kérdésre, miszerint Mardekár vagy Griffendél az igazi otthona Harrynek végre megválaszolásra került, emellett néhány apróbb infót is megkaptunk a régi Roxfortról. Columbus fejlődött, a flashback rész, Aragog jelenete, valamint a végén lévő Lucius vs Harry momentum is eléggé erősre sikeredett.

2harry2.jpg

Összességében viszont fejlődést nem igazán tapasztalhattunk, ráadásul a játékidő alatt több idegesítő karakter is színre lépett, gondolok itt Dobbyra, Lockhartra, vagy éppen Hisztis Mirtillre, így végeredményében nem lett jobb a Titkok kamrája. Egyedül a történet adta lehetőségek miatt tudott valamelyest előrébb lépni. Columbus tehát megépítette a franchise alapját az első két epizóddal, amit a későbbiekben Cuarónéknak sikerült továbbgondolniuk. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr87461298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.06.09. 20:56:34

Lockhart sztem zseniális, én imádtam, Dobby meg simán szerethető...bizony beremegett a szemem a pár évvel ezelőtti rész végén...:-(

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.09. 21:21:59

@Creativ3Form: Lockhartot már régen se szerettem. Dobby a könyvben sokkal jobb, illetve a későbbi részekben. Itt nekem nagyon nagy túlzás volt.

kreff03 2015.06.10. 11:15:57

nekem a befejező két rész meg a Főnix Rendje mellett ez a kedvencem! olyan bájosan, szerethetően darkos (nem horrorosan, thrilleresen, mint a végefelé). Lockhart sztem telitalálat, de Dobby ebben a részben engem is idegesített.

crazyfish 2015.06.11. 09:48:05

Lockhart istenkirály, Kenneth Branagh zseniálisan játssza a hiú csalót...:))
süti beállítások módosítása