[Supernatural Movies]

[kritika] Harry Potter és az azkabani fogoly (2004)

2015. június 10. - REMY

Mindig meglepődöm, hogy mennyit számít az, hogy mikor, hány évesen nézi meg az ember az adott filmet. Korábban nem nagyon rajongtam az Alfonso Cuarón által készített Azkabani fogolyért, de talán most jött el annak az ideje, hogy beérjen nálam a film. Most már kijelenthetem, hogy helytállóak azok a vélemények, miszerint ez a legjobb Harry Potter epizód. Nem csak új stílust mutatott, hanem kikövezte azt az utat a szériának, amivel végül eljutott a mennyországba.

3harry1.jpg

Harry ráveszi magát, hogy még egy nyarat rémes rokonainál töltsön. Minden igyekezetével megpróbál nyugton maradni, de csak addig bírja visszafogni magát, míg meg nem érkezik látogatóba Vernon bácsi erőszakos testvére, Marge néni. Az idős hölgy ezúttal még a korábbiaknál is jobban az idegeire megy, ezért a varázslópalánta "véletlenül" gigantikus lufivá változtatja. Az eset után elmenekül otthonról, ám érte jön a Kóbor Grimbusz, amely a Foltozott Üstbe szállítja, egyenesen Cornelius Caramel mágiaügyi miniszter színe elé. Caramel a büntetés helyett figyelmezteti Harryt, hogy a korábbinál is nagyobb veszélyben van, mert Sirius Black megszökött az Azkaban börtönből, és valószínűleg őt keresi majd…

Korábban nekem az volt a problémám a filmmel, hogy a Columbus által rendezett filmeket semmibe vette, és egy teljesen más stílusirányba vitte el a szériát. Túl nagy volt a változás, így egy kicsit csalódtam a végeredményben akkoriban. Hiba volt! Ugyanis nem csak, hogy a legegyedibb film lett végül az Azkabani fogoly, de talán itt működött a legjobb az, amit Rowling és a rendező megálmodtak. Természetesen a történet adta lehetőségek még rátettek egy lapáttal a végeredményre, így a sok-sok pozitívum mellett még elmondhatja magáról a film azt is, hogy ez a legsötétebb alkotás mind közül, holott Voldemort még csak fel sem tűnt benne.

Mindazonáltal Cuarón képes volt felnőttessé varázsolni az egész Harry Potter kalandot, amelyben a hangulat, a látványvilág és a karakterek közötti kapcsol is azt mutatta, hogy itt már nem a kicsi, fiatal és ártatlan Harry Potter mesébe illő történetét kapjuk az arcunkba, hanem egy olyat, ami képes túlmutatni egy egyszerű esti mesén.

Igazság szerint itt jött ki a különbség Columbus és Cuarón között, mert a franchsie eddig egy mesemondó kezében volt, a harmadik epizódra pedig egy igazi nagyágyú markában landolt a lehetőség, aki nem csak a filmet tette jobbá, de a színészi játékot is egy új szintre emelte. Cuarón tehát élt a lehetőséggel, a vérfarkasok, az animágusok és a dementorok pedig életre keltek egy darkos, esőáztatta mozifilmben.

harryp3.jpg

Az Azkabani fogoly tovább bővítette a Rowling által megálmodott varázsvilágot, és olyan információkat tudatott velünk, amivel nem csak Harryt, de magát a gonosz Voldemortot is közelebb érezhettük magunkhoz. Sirius Black feltűnése pedig csak hab volt a tortán. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr97465286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.06.10. 23:27:24

Hatalmas csalódás volt ez a rész. Rengeteg átírás, kihagyás, zárókép kb. a közepén kellett volna, hogy legyen...könyvben a kedvencem, éppen ezért rohadt mérges vagyok erre a filmre. Vannak remek pillanatai, de nah...:-(

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.10. 23:36:25

@Creativ3Form: Mikor nézted újra? Próbáld kizárni a könyvet (bár nekem annyira nem volt emlékezetes ez a rész könyvben) hátha jobban üt. Régen én se voltam oda a filmért, de most már az egyik legjobb.

Fincherista 2015.06.11. 11:37:24

Nem feltétlenül a legkorrektebb adaptáció, de ennek ellenére is messze a legjobb Harry Potter-filmnek tartom. Az új hangvétel, a sötétebb hangulat nagyon jól tett a későbbi részeknek is.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.06.12. 08:18:14

Az egyik legjobb legötletesebb rész talán.
A lábnyomos térkép meg az időutazás nagyon tetszett benne.

Scagnetti 2015.06.21. 17:28:26

Szerintem is a legjobb rész. Igen, sokat kihagytak a könyvből, de ennek ellenére a hangulata a kedvencemmé teszi a sorozatból.
süti beállítások módosítása