[Supernatural Movies]

[kritika] Harry Potter és a Főnix Rendje (2007)

2015. június 13. - REMY

Óriási Harry Potter rajongónak tartom magam, ám a mozikat mégis elkerültem, amikor kijött egy adott rész. A Főnix rendje volt az első olyan epizód, amit moziban tekinthettem meg, és a mai napig érzem azt a boldogságot, ami akkor teljesedett ki igazán, amikor Dumbledore és a gonosz Voldemort egymás ellen harcoltak a nagyvásznon. A lélegzetelállító szó talán még visszafogott is ebben az esetben.

harr1.jpg

A kalandosra sikeredett nyári vakáció után Harry Potter visszatér Roxfortba. A Sötét Varázslatok Kivédése tárgyat új tanár tanítja, akinek legfőbb feladata Dumbledore professzor és a diákok szemmel tartása. Miközben a diákok a Rendes Bűbájos Fokozat vizsgára készülnek, az új oktatási rendeletek felbolygatják az iskola életét. A politikai élet is felbukkant a történetbe...

David Yates feltűnése hozott állandóságot a szériába, illetve hozott egy olyasfajta kiteljesedést, ami nem csak stílusban, de hangulatban is megpecsételte – kinek pozitívan, kinek negatív irányba – az egész franchise életét. Yates itt már nem arra törekedett, hogy minél egyedibb legyen a Harry Potter kaland, hanem, hogy egy viszonylag magas szinten tartsa a szériát, ami által mind pénzügyileg, mind pedig kritikailag képes legyen sikereket elérni. Az állandóság volt Yates legfőbb ismérve, és így kerültünk rá arra a bizonyos útra, ami végül elvezetett a végjátékhoz.

Mindazonáltal Yates felbukkanása nem csak pozitív, hanem negatív irányba is elvitte a szériát. (erre rá tett még egy lapáttal Dolores Umbridge is...) A korábbi részekkel ellentétben, itt mintha kiölték volna a varázslatos és a szemkápráztató elemeket a filmből. Kissé szürke, kissé egyhangú képet festett magáról a film, ami részben a rendezőnek, részben pedig a történéseknek volt köszönhető. Hiszen tetszik, vagy sem, a Roxfort, mint szuper varázslóiskola megszűnt. Eltűnt a szerethetőség és a báj, átvette egy kissé depresszív hangulat az egész térséget, aminek hatására a színek eltűntek, a karakterek pedig kevesebbet nevettek. Mind Harryék, mind pedig az egész franchise megváltozott, mert a gonosz olyan hatalmat kapott ismét a kezébe, ami kiölt minden vidámságot a történetből. Yates itt már a végjátékot vezette fel, ami bár kissé hosszúra, kissé lassúra sikeredett, de végeredményben a számolásai bejöttek és sikerrel járt.

harr333.JPG

A Főnix rendje igazság szerint az univerzumot nem bővítette, a karaktereket nem mélyítette tovább, csak felvezette Voldemorték felemelkedését, és tovább pakolta a nehezékeket hőseink vállára. Kevésbé látványos (kivéve a végső csatát), de továbbra is élvezhető mozit hozott el nekünk az új rendező. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr587504902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Creativ3Form 2015.06.13. 21:21:12

Furcsa a "kapcsolatom" ezzel a résszel. A könyv első olvasatra nem tetszett. Teljesen más volt mint az eddigiek, és valszeg emiatt nem igazán tudtam a helyén kezelni. Ám az újrázásnál már imádtam, és letenni nem tudtam. A film első nézésre viszont tetszett, második alkalommal viszont már nem. :-D

Creativ3Form 2015.06.13. 21:23:15

Furcsa a "kapcsolatom" ezzel a résszel. Első olvasatra nem tetszett. Más volt mint az addigi részek, és valszeg emiatt nem tudtam a helyén kezelni. De második alkalommal már imádtam, és nem tudtam letenni. A film ellenben első nézésre bejött, de az újrázásnál már nem annyira. :-D

Creativ3Form 2015.06.13. 21:24:04

Fuck. :-D Amikor elküldtem az első kommentet, nem mutatta. Az 5. frissítés után se...újraírom, erre megjelenik. :-D

Zombi elvtárs · http://www.zombielvtars.blog.hu 2015.06.13. 21:41:49

Nem rosszak ezek a Harry Potter filmek, a látványvilág és a zene is nagyon el lett találva szerintem, de a srác, aki Harry-t játssza... időnként annyira faarcú, hogy az zavaró. Ron (Rupert Grint) sokkal jobb színész.

billy reed 2015.06.15. 02:20:12

"A Főnix rendje igazság szerint az univerzumot nem bővítette, a karaktereket nem mélyítette tovább, csak felvezette Voldemorték felemelkedését, és tovább pakolta a nehezékeket hőseink vállára."

Ezek természetesen mind csak a filmre igazak, a könyvre nem.
Az zseniális, ahogy a többi is.

A film szinte semmit nem tudott visszaadni a könyv világából/történéseiből, pedig ez még a tűrhetően sikerültek közé tartozik.

Továbbra is áll: akit érdekel a Harry Potter világa, az maradjon a könyveknél.

Momina 2015.06.15. 10:43:49

A könyveket a filmek soha nem tudják felülmúlni, még csak utánozni, visszaadni sem. De! Szerintem a filmek látványvilága hozzá tud adni ahhoz a látványhoz, amit az ember magában elképzel olvasás közben. És ha ez a látványvilág annyira jó, mint a HP-filmeknél, akkor megéri a figyelmet. Nekem annyira bejöttek a filmek, hogy elzarándokoltam a London melletti Warner Bros stúdióba, hogy személyesen járhassak a Nagyteremben, a Privet Drive-on, az Abszol Úton, láthassam Harry lépcső alatti gardróbját, Umbridge szobáját, Hagrid kunyhóját és felülhessek a motorjára és ezer kelléket, tárgyat, jelmezt, szobrot. Varázslatos élmény, szó szerint! Egy rajongónak borzongató.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.15. 11:55:21

@billy reed: Természetesen a filmről van szó, hiszen nem a könyvről írtam. :)

Könyvben én is többre tartom az egész szériát, ám ennek ellenére imádom a HP filmeket.
süti beállítások módosítása