[Supernatural Movies]

A (sz)ex az oka mindennek

2015. szeptember 19. - kultúrfaló

A romkomok mindig jelentős hányadát adták a moziba kerülő filmeknek. Azonban míg a 80-as évektől még csak árnyaltan utaltak a szereplők közti szexuális feszültségre, addig a 2000 évektől ezen már határozottan túlléptek a készítők. Az utóbbi években ellepték a mozikat az olyan romantikus filmek, melyekben a főszereplők közötti szexuális kapcsolat változik át szerelemmé. Ezen filmek körét bővíti a mozikban most vetített (Sz)ex az oka mindennek.

s2_2.jpg

Jake (Jason Sudeikis-Förtelmes főnökök, Családi üzelmek) és Lainey (Alison Brie- Balfékek sorozat) az egyetemen együtt veszítették el a szüzességüket. Ezután nagyon sokáig nem találkoztak, míg egy véletlennek és egy önsegítő körnek köszönhetően útjaik újra keresztezik egymást. Ezt követően többször találkoznak, de hamar megegyeznek, hogy csak barátok lesznek. Mindegyiküknek nehézségei vannak a párkapcsolatokkal: Jake igazi nőcsábász, aki nem tudja elkötelezni magát egyetlen nő iránt sem; Lainey pedig egy olyan pasi után fut, aki sosem lehet az övé, a férfi csak szeretőként tekint rá. A kettejük találkozása vajon még megmentheti őket vagy már késő?

A többek között a Csak szex és más semmi, valamint a Csak szexre kellesz filmekkel rokonságot mutató alaptörténeten az alkotók csavartak egyet, tovább gondolva a barátság extrákkal dolgot. És milyen okosan tették, hiszen az ilyen típusú filmekkel már Dunát lehet rekeszteni. Ennek a fordulatnak köszönhetően pedig egy nagyon szerethető, minden ízében romantikus történetet kapunk.

Hol van már az az idő, amikor a Harry és Sallyben Meg Ryan éttermi jelenete az elkészülte után kivágta a biztosítékot? A ’89-ben készült, és a romkomok őseként számon tartott film több helyen azonosságot mutat a (Sz)ex az oka mindennekkel. A két főszereplő itt is elmeséli egymásnak a hódításait, leszögezik, hogy nem lesz köztük szex (vicces, ahogyan kitalálják a „vétószót”), és a féltékenység is színre lép. Persze, velük együtt mindannyian tisztában vagyunk a végkifejlettel, de a hogyan, amíg odáig eljutunk, az a nem mindegy.

s1_1.jpg

És ebben van a film igazi erőssége. Sudakis talán a lehető legjobb választás a mai Hollywood színész kínálatából. Egyaránt meg van benne a srác a szomszédból és a nőcsábász is. Jó dumája van, és a nők többsége könnyen beleszeretne. Lainey olyan figura, akivel nemi identitástól függetlenül sokan azonosulni tudnak. Majdnem mindannyian futottunk már olyan valaki után, akit sosem kaphattunk meg. És erre vagy rájöttünk magunktól és el tudtunk szakadni, vagy segítségre volt szükségünk. A csaj számára pedig Jake a lehető legjobb terápiás eszköz. De ugyanez fordítva is igaz.

A történet nincs telezsúfolva mellékszereplőkkel, mindenkinek megvan a szerepe és a helye. Van, aki a vágy elérhetetlen tárgya; van, aki a legjobb barát/barátnő; van, aki pedig arra kell, hogy a főszereplőink megpróbáljanak túllépni azon, mit is éreznek egymás iránt, és inkább mással próbáljanak meg boldog párkapcsolatot létesíteni.

Ez a történet is New Yorkban játszódik, szerencsére azonban nem az agyonhasznált helyszínek adják a díszletet. Nagyon jó például a hőseinkkel együtt nézni a kompról a város felhőkarcolóinak sziluettjét. A humor és a szexualitás szókimondó. Ha csak egy jelenetet kéne kiemelni, akkor az Lainey felvilágosítása, mely a már említett Harry és Sally éttermes jelenetével vonható párhuzamba.

s3_2.jpg

Leslye Headlend a film forgatókönyvírója és rendezője is egyben. A moziban ülve egyértelműen érződik, hogy mindkettőt nagyon szerette csinálni. A történet lassan építkezik, szerencsére mindenfajta giccstől és cukormáztól mentes, húsvér emberek a szereplők, akikkel könnyen együtt tudunk érezni. Akkor meg pláne szeretni fogjuk, ha éreztük már azt, hogy a hiba a mi készülékünkben van. Az év eddigi legjobb romantikus filmjéből mindenre megkapjuk a választ. 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr807798138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása