[Supernatural Movies]

Még drágább az iramod - Halálos Iramban 8

2017. április 11. - Creativ3Form

For Paul

Immáron 2 éve, hogy a "one last ride" keretén belül mozikba került a Furious 7, melynek már a forgatását beárnyékolta Paul Walker tragikus halála. A hiányzó jeleneteket, amikben még szerepe volt, testvére és a CGI technológia segítéségével forgatták le, és a végén egy megható és a karakterhez méltó lezárással búcsúztak el magától a karaktertől, de elsősorban Paul Walker-től. Hogy ezért vagy másért, de a Furious 7 a széria legsikeresebb darabja lett, ami a bevételeket illeti. Éppen ezért nem volt meglepetés senki számára, hogy one last ride ide vagy oda, bizony Dom és csapata Brian nélkül is folytatják, amit folytatniuk kell. A játszótér ezúttal New York, a tempó és a sebesség pedig továbbra is halálos. 

the-fate-of-the-furious-58d0dc03e1b40.jpg

Once Again

Dom éppen a nászútján lazít, amibe néha beiktat egy-egy versenyt, lenyomva a helyi, "na ki a leggyorsabb a vidéken" arcot, csak olyan nevelő célzattal. Ezekbe a mézes hetekbe toppan be a semmiből Cipher, a modern világ legprofibb hacker terroristája, hogy dolgozzon neki, mégpedig úgy, hogy ezzel elárulja a családját és mindent, amiben hisz. Persze azt hihetnénk, hogy Dom-ot nem lehet csak úgy megzsarolni, és az a bizonyos középső új Cipher arcát se kíméli, de ezúttal a lapok nem úgy lettek leosztva, ahogy azt Dom, és mi nézők eddig megszokhattuk. Cipher olyan fegyver birtokában van, amivel szinte azonnal a maga oldalára állítja a családbarát Dom-ot, akinek pártfordulását nem csak a családja, de még szerelme, Letty sem képes megakadályozni.

Nehéz spoilermentesen beszélni a sztoriról, de maradjunk annyiban, hogy lesznek benne bőven fordulatok és talán most érezni a leginkább a széria történelmében, hogy a tetteknek és magának a cselekménynek tétje és súlya van, és nem csak azért mennek ki az utcára, hogy lezúzzák a fél várost, mert épp nincs jobb dolguk meg elfogyott a fagyira való. Cipher karakterével behozták azt a gonoszt, azt a feszültségfaktort, ami eddig hiányzott és ami kiemelte volna az eddigi gonoszokat az átlag, szürke, hétköznapi gonoszok sorából. Persze csodát nem szabad várni, Cipher célja ezerszer látott sablonra épül, de a múltja és a motivációja, ami miatt Dom-ra esett a választása, veszélyessé és félelmetessé teszi, és ennek köszönhetően nem csak egy unalmas papírmasé lesz, akinek eljátszására bedobták Charlize Theron-t, mondván, az ő nevével majd még jobban el lehet adni a filmet. Theron pedig meghálálja a bizalmat, mert profin lubickol a karakter megformálásában, tökéletesen illeszkedik a csapatba és elhiszed neki, hogy bizony megtudja bontani azt a jól működő egyensúlyt, amire korábban még nem volt példa. Taps a készítőknek, mind a karakterért, mind a színészválasztásért.

fast-and-furious-8_1.jpg

És, hogy mi a helyzet a többiekkel, nos...mindenki felbukkan, aki számít. Ludacris és Tyrese Gibson továbbra is viccesek és csipkelődnek, és hála az égnek ezúttal se mennek át az idegesítő kategóriába. Tyrese ráadásul újfent bizonyítja, hogy nem csak a szája nagy, és ha cselekedni kell, akkor bizony nem tököl. Nathalie Emmanuel megőrizte a cukiság faktorát, aki ugyan fontosabb szerepet ezúttal sem kapott, de mindezek ellenére továbbra sem lóg ki a csapatból. Kurt Russel-nek jutalomjáték ez a széria, végig vigyorogja az egészet és ordít róla, hogy piszkosul élvezi. Statham az Statham, nem változott, de ő így jó, ahogy van. És ugyanez mondható el Dwayne Johnson-ról is, akiről kimerem jelenteni, hogy a legjobb dolog, ami a szériával történhetett. A puszta jelenlétével is képes uralni a vásznat, de amikor elszabadul az ökle, akkor kő kövön, nem marad és ezúttal is lesz alkalma bőven megmutatni a nagyérdeműnek az ő művészetét. Michelle Rodriguez pedig még mindig vagány és továbbra is képes a szexi mosolyával és kisugárzásával elvarázsolni a nézőt. Ami pedig az akciójeleneteket illeti, ezúttal sem lesz okunk a panaszra, már ha helyén tudjuk őket kezelni. Ha valaki továbbra is fizikát vagy realitást várt, és azt remélte, na majd most változik az összkép ilyen téren, az csalódni fog, a számításai ezúttal is süket fülekre találtak. Az alkotók újra képesek voltak felülmúlni önmagukat, pedig korábban is voltak olyan ötletek és megoldások, amik láttán vigyorogtunk és fogtuk a fejünket örömünkben. A hacker terrorizmus sok mindenre ad lehetőséget, így ha egy zombi kocsi hadsereg áramlik feléd az utcán, nem lepődsz meg...ha egy tengeralattjáró üldöz egy halomnyi sportkocsit a befagyott vízen, a szemed se rebben…de azt is max egy vállrándítással veszed tudomásul, ha Dwayne Johnson puszta kézzel térít el egy torpedót. Mert ő már csak ilyen laza, és ez összességében az egész filmről elmondható. Egy másodpercig sem szakít a saját maga által felállított szabályokkal, sőt. Minden téren próbálja kiaknázni azt, ezzel elérvén, hogy a közönség pokolian jól szórakozzon.

Három apró negatívumom van csupán. Az első, hogy a Paul Walker helyére behozott Scott Eastwood karaktere annyira semmilyen, és nem illik a csapatba, hogy a nézőnek akkor se tűnne fel a hiánya, ha egy akciójelenet kellős közepén kikapnánk a vászonról. Bőven működött volna nélküle is a film, totál felesleges volt behozni a képbe. A második, hogy Statham és Dwayne között néha túltolták az egysorosokat, és bár a magyar szókincsnek hála jókat mosolyogsz majd rajta, de a kevesebb néha több lett volna. Valamint a végén volt egy konkrét jelenet, amiben a jópofaságot tolták picit túl és a végére már inkább kínosan hatott az összkép. A harmadik, és legapróbb negatívum, hogy zeneileg nem tudott megújulni a széria, és a jól ismert valamint bejáratott dallamokat leszámítva, csak elvétve vannak új motívumok, de ezek annyira erőtlenek, hogy szinte észre se veszi őket az ember.

screen-shot-2016-12-12-at-17_45_18.png

I say yes

Sokan mondták, hogy ezt a szériát Paul Walker halála után el kellett volna engedni. A 7. rész záró képsorai egy tökéletes és méltó lezárást adhattak volna a sorozatnak, de mindezek ellenére tovább folytatták, viszont a végeredmény nem csorbult és továbbra is rendelkezik azzal a faktorral, amivel a korábbiak. Mertek újítani és picit eltérni a történetben a megszokott iránytól, de bevált és működik. Ha valaki nem vevő erre, és sosem szerette, esetleg a 4. résztől kezdve már nem tetszik neki az az irány, amibe elment a széria, annak nem most fog újra megjönni az étvágya. De aki 16 éve együtt él és lélegzik a csapattal, és még mindig várja, hogy újra és újra eljöjjön a bűnös élvezet a Halálos Iram képében, annak kötelező „vétel” és minél előbb váltsa ki a jegyét, mert bizony nem fog csalódni. 9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2912417299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CJKrisz 2017.04.12. 20:21:48

Úgy látom, még mindig van bőr, amit ugyanarról a szarról le lehet húzni. Ez a sztori nagyjából a második résznél kifújt, de hát amíg lócitrom van, veréb is van.

Vitalij 2017.04.12. 21:43:15

@CJKrisz: na menj vissza a tyúkokat etetni, és kapálni a földeket és ne írogass negatív kommenteket, mert nem traktorok vannak a vásznon, hanem autók.
süti beállítások módosítása