[Supernatural Movies]

Amikor ölni tudnának a szexért - Kisvárosi gyilkosok

2017. június 30. - Fincherista

A szex könnyen a párkapcsolatok egyik legkényesebb témájává válhat, kiváltképpen, ha az érintettek már abban a korban járnak, amikor nem a puszta örömszerzési célzat, hanem a gyermeknemzés kell, hogy motiválja őket. És mégis mit tegyen az a férj, aki nem akar gyereket, csak szexet, de felesége láthatóan nem viszonozza vágyait? Üljön le, s beszélje meg vele? Ugyan, töketlenség lenne. Akkor váljon el? Na, ez már sokkal jobban hangzik, elvégre milyen alvilági paktum az, ahol a férfi nap, mint nap ugyanazzal a nővel van egy ágyban, de mégsem kapja meg azt! De álljunk csak meg, a nő a válásnál elvinné a fél házat, a vagyont, sőt, még a mit sem sejtő helyi lakosokból kicsalt “munkabért” is felezni kellene! Nincs más út, mint a kocsma, elvégre ott születnek a világmegváltó ötletek, minthogy béreljünk egy gyilkost, hogy tegye el láb alól a frigid haszonélvezőket…

mv5bmtu3mzm5nzqwov5bml5banbnxkftztgwodezmjm0mdi_v1_sx1777_cr0_0_1777_888_al.jpg

Dióhéjban ennyi az eddig főleg krimijeivel taroló Ole Bornedal legújabb filmjének, a Kisvárosi gyilkosoknak az alapkonfliktusa. Sokkal mélyebbre nem is ás, végig jól kiszámítható nyomvonal mentén tárja fel két szerencsétlen, szexéhes szakmunkásának párkapcsolati káoszát. A balfék párost egyébiránt nem akárkik formálták meg: Nicolas Bro és Ulrich Thomsen sem számít kis névnek hazájában. Ráadásul amikor legutoljára összeálltak egy fekete-komédia erejéig, akkor nem kisebb mestermű lett a végeredmény, mint az Ádám almái. Nos, talán korunk legnagyobb dán színészének, Mads Mikkelsennek a jelenléte, esetleg Anders Thomas Jensen jóval kiforrottabb humorérzéke hiányzott, de valami bizonyosan kellett volna ahhoz, hogy ezúttal is igazán említésre méltó kerekedjen ki az egészből.

Félreértés ne essék, a páros kisujjból lehozta a karaktereket, a film pedig végig megfelelő tempót diktál, azonban mégis ott motoszkál a néző fejében, hogy mégis miért nincs meg az önfeledt szórakozás. Az ellentmondás mögött minden bizonnyal annyi lehet csupán, hogy noha Bornedal párkapcsolati problémát vázol fel, mégsem azzal dolgozik, teljesen aláveti magát a kisvárosi környezet adta lehetőségeknek, ezzel éppen maga alatt vágva fát. Paradox módon párosa szintén hasonló helyzetbe hozza kuncsaftjait: alapos, jó munkát ígérnek, holott egész nap csak a lábukat lógatják. Mindkét esetben pedig eljön pillanat, amikor már nem lehet tovább húzni, egyszerűen tenni kell(ene) ellene.

mv5bmtuznzi5nta3mf5bml5banbnxkftztgwmdizmjm0mdi_v1_sx1777_cr0_0_1777_888_al.jpg

Bornedal mégsem tör ki a sablonok mámorából, filmje végig korrekt, ám kiszámítható, sokszor ugyan megmosolyogtató, de nézője aligha fog igazán jót nevetni rajta. A szűkebben vett kategóriájában, a skandináv filmművészetben csúcsra járatott kisvárosi témában sem nevezhető kiemelkedőnek, arra viszont jó lehet - már amennyiben az illető vevő a címből is sejthető fekete humorra -, hogy jól teljen el a moziba betévedők másfél órája. Többet viszont ne várjon tőle senki, mert mindössze az alpáribb, igénytelenebb vetélytársait múlja felül, az igazi remekektől messze van.  6/10

A film Mafab adatlapja.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr2912631597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása