[Supernatural Movies]

Az egyetlen dolog, ami nálad is nagyobb - Gyökerek

2017. július 14. - Mikesi Tomi

1976-ban jelent meg Alex Haley Gyökerek című dokomentumregénye. Az afroamerikai író könyve négy generáción átívelő történeten keresztül mutatja be a rabszolgaság borzalmait.

roots1.jpg

A Gyökerek, a könyv és a feldolgozásai is, rávilágít arra, milyen mérhetetlen fájdalmat és kínt tud okozni az emberi kapzsiság, a telhetetlenség. A rabszolgaság mai napig élő probléma, (hiszen hiába törölték el a Föld nagy részén, számtalan országban bevett szokás továbbra is) pedig a megítélése a Napnál is világosabb, nincs olyan opció, amiben elfogadható lenne, hogy egy ember egy másik embert a tulajdonaként, tárgyként kezeljen. Ugyan nyilvánvalóan a rabszolgaság nem egy amerikai „vívmány”, az afroamerikai kultúrkör egyik meghatározó eleme.

A négy részes sorozat persze csak egy rövidített kivonata mindannak, ami a könyvben olvasható, több ponton is eltér annak a cselekményétől, azonban a hangulatvilágot tökéletesen átemeli. A sorozat a rabszolgaságot a lehető legtöbb aspektusából bemutatja és félreérthetetlenül állást is foglal. Olykor felháborítóan naturalista, azonban joggal feltételezhetjük, hogy aminek szemtanúi vagyunk, az csak a jéghegy csúcsa. A jóérzésű néző csak értetlenül áll a korszakra jellemző igazságtalanságok, kegyetlenkedések és élethelyzetek előtt.

Kunta Kinte a nyugat-afrikai Dzsufurre nevű falu egyik vezetőjének egyetlen fiúgyermeke. Idilli környezetben nő fel, majd esik át a férfivá avatási szertartáson. A szépreményű ifjú harcos azonban áldozatául esik a véres törzsi háborúknak és eladják rabszolgának. Amerikába kerül, azonban képtelen elfogadni helyzetét és a végsőkig küzd a szabadsága visszanyeréséért. Az ő és leszármazottainak történetét mutatja be a Gyökerek.

A sorozat rengeteg szereplőt vonultat fel és hihetetlenül sok híres színész adta a nevét kisebb-nagyobb szerepekre. A narrátor példának okáért Laurence Fishburne, a képernyőn mégis mindössze alig néhány percre tűnik fel. Ennél azért komolyabb szerepet kap Forest Whitaker, aki Kunta Kinte mentorát, a Fiddlert alakítja. Az 1977-es sorozatban Kunta Kintét alakító LeVar Burton is feltűnik egy cameo erejéig. A színészi alakítások hitelességét felesleges megkérdőjelezni, még Jonathan Rhys Meyers is váratlanul komolyan vehető módon jelenik meg a képernyőn.

276122_1469999913_0631.jpg

A sorozat zenéjét Alex Heffes (Az utolsó skót király, A háború császára) komponálta. A sorozat zenei világa is meglepően összetett és kidolgozott, sokféle zenei stílust felvonultat az afrikai törzsi, gutturális daloktól kezdve az afroamerikai blues-ig. Néhány igazán emlékezetes track is hallható, például Kunta Kinte altatódala, ami mintegy vezérmotívum, állandó jelleggel tűnik fel a sorozatban.

A sorozat első részének Sharone Meir volt az operatőre (Whiplash) majd Peter Menzies vette át a munkáját (All Eyez on Me, Hihetetlen Hulk), de ez a váltás nem volt olyan szembetűnő. Végig egy mély tónusú, mégis élénk színvilág és elképesztően, olykor kényelmetlenül zsigeri közeliek jellemzőek a sorozat képi világára. A képi megformálás láttán felmerül az emberben, hogy ezt a témát lehet-e egyáltalán más módon ilyen naturálisan, húsbavágóan érzékeltetni.

276122_1469999918_1559.jpg

Az HBO négy részes Gyökerek sorozata egy felejthetetlen, a hatását mai napig éreztető történetet mutat be, tanítani való módon. A kamera mögötti alkotók és a színészek is láthatóan komoly megtiszteltetésnek vették, hogy ezen a sorozaton dolgozhatnak. Ennek ellenére kegyetlen őszinteséggel, tabuk nélkül ábrázolják a témát. A teljes játékidő mindössze 6 óra, érezhetően sokkal többet is elbírna, de így egyfajta kiábrándító esszenciája annak a borzalomnak, amit rabszolgaként át kellett élnie sok százezer embernek. 8/10

Az HBO Go linkje

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket Facebookon vagy Twitteren

A bejegyzés trackback címe:

https://supernaturalmovies.blog.hu/api/trackback/id/tr1712639309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása